Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niska prędkość maksymalna, przerywanie przy przyśpieszaniu

Featured Replies

Napisano

Witam, problem dotyczy Astry G 1.6 8V 75km + instalacja gazowa Landirenzo (jeśli potrzeba więcej informacji to postaram się dowiedzieć, bo auto kupiłem z gazem). Co do mojego problemu. Auto osiąga max 150km/h. Wydaje mi się ,że przyśpiesza w miarę ok. Martwi mnie ta prędkość maksymalna. Przy obrotach około 2-2,5 tyś auto lubi przytkać, raz szarpnie jakby mu paliwa brakowało i jedzie dalej. Najczęściej przy podjazdach pod górkę czy zakrętach. Odpięta rura dolotu bo auto gasło przy wrzucaniu na luz podczas hamowania. Świece wymienione. Filtr powietrza 10tyś. nalotu. Pali 10-12lpg w mieście. Kable WN? Nie zauważyłem skaczących iskier pod maską. Kwestia regulacji gazu? Filtr gazu? Z góry dzięki za pomoc wink.gif

Napisano

> Auto osiąga max 150km/h.

Jak na kompakta z słabiutkim silnikiem to nie najgorzej.

Wydaje mi się ,że przyśpiesza w miarę ok. Martwi mnie ta prędkość

> maksymalna. Przy obrotach około 2-2,5 tyś auto lubi przytkać, raz szarpnie jakby mu paliwa

> brakowało i jedzie dalej. Najczęściej przy podjazdach pod górkę czy zakrętach.

Objawy wskazują na kończący się reduktor LPG.

> Odpięta rura dolotu bo auto gasło przy wrzucaniu na luz podczas hamowania.

Druciarstwo. Niestety często stosowane w astrze przez gazowników.

Napisano
  • Autor

> Jak na kompakta z słabiutkim silnikiem to nie najgorzej.

Astra F która jest w rodzinie z tym samym motorem lata pod 170 crazy.gif

Auto na benzynie również osiąga 150km/h crazy.gif Już nie wiem co jest powodem icon_rolleyes.gif

Napisano

> Astra F która jest w rodzinie z tym samym motorem lata pod 170

> Auto na benzynie również osiąga 150km/h Już nie wiem co jest powodem

Pewnie sam motor. Sprawdzić kompresję, wymienić świece i kable WN. Poza tym licznik nie zawsze prawdę mówi chyba że sprawdzane na GPS. Po wtóre masz mikser w dolocie który tłumi dolot i osłabia maksymalne napełnianie cylindrów. Dlatego lepiej doprowadzić dolot do fabrycznego stanu a jak będzie gasł po wysprzęgleniu to się robi tzw kompensację reduktora.

Napisano

> Astra F która jest w rodzinie z tym samym motorem lata pod 170

Astra rodzinna też jest z LPG??

W twoim przypadku prędkość max. na obu paliwach może ograniczać np. źle dobrany mixer gazu.

Oops nie doczytałem"Pewnie sam motor. Sprawdzić kompresję, wymienić świece i kable WN. Poza tym licznik nie zawsze prawdę mówi chyba że sprawdzane na GPS. Po wtóre masz mikser w dolocie który tłumi dolot i osłabia maksymalne napełnianie cylindrów. Dlatego lepiej doprowadzić dolot do fabrycznego stanu a jak będzie gasł po wysprzęgleniu to się robi tzw kompensację reduktora."

Napisano

Mikser i druciarstwo gazownika.

Złap sobie nos "żabką" do wieszania prania i idź pobiegaj, to zrozumiesz, czemu auto jedzie tylko 150 km/h.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Astra rodzinna też jest z LPG??

Tak ok.gif

Napisano
  • Autor

Muszę poszukać tego miksera w tym dolocie ale nie mam pojęcia wogóle o instalacji LPG.

Auto pod górę coraz częściej przytyka i nawet zaczęło robić takie kangury przy ruszaniu, że wstyd crazy.gif

Byłem u gazownika odpiął mi zasilanie z jakiegoś krokowca który steruje centralką, żebym zobaczył czy jest lepiej. Auto zesłabło i podczas wyprzedzania na równej drodze na 2gim biegu znowu je przytkało i z pod maski usłyszałem strzał gazu często przy słabych kablach WN wystepujący (chyba hmm.gif) Krokowca podłączyłem.

W związku z tym ,że auto ostatnio paliło 12l./100km pojechałem żeby wyregulować gaz. Podłączyli mnie pod analize spalin i wyszło ,że jest super ustawione. Fachman stwierdził "że auto jeździ na powietrzu". Co do filtra gazu powiedział ,że nie ma związku z przytykaniem auta bo są inne objawy.

Nie wiem czy jeszcze wymienić te kable WN? Co z tym mikserem należy zrobić? Wymienić go ? Przenieść w inne miejsce czy jak?

Dzięki za pomoc i pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> ale nie mam pojęcia wogóle o instalacji LPG.

Więc lepiej znajdź kogoś, kto ma, bo z takim stanem wiedzy masz zerowe szanse tą instalację naprawić.

Nawymieniasz się filtrów, kabli itp, a problem jest gdzie indziej.

Napisano

Może wina leży po stronie kabli WN lub (i) DIS-a?. Ja po kupnie mojej Asterki miałem oryginalne kable i po kilku miesiącach użytkowania na LPG zdarzały mi się strzały. Najczęściej, jak silnik był mocno obciążony, np przy podjeździe pod górkę. Po wymianie przewodów na NGK - jak ręką odjął.

Napisano

sprawdź świece i zmniejsz odległość miedzy elektrodami o 0,1-0,2mm względem nominalnej, zalecanej przez producenta. Miałem identycznie i ta prosta czynność pomogła. Masz tam palec i kopółkę czy cewki?

Napisano
  • Autor

Cewkę ok.gif Chciałem powiedzieć ,że posłuchałem Twojej rady. Wykręciłem świece mimo, że mają 5 tyś nalotu. Zmniejszyłem przerwę jak napisałeś i wyczyściłem świece z białego nalotu (nie wiem czy to dobrze znaczy, zaraz poczytam). Zrobiłem 60km i auto ani razu nie szarpnęło, parskneło czy strzeliło zlosnik.gif Oby tak dalej. Dzięki smile.gif

Edit:

Świeca jak na zdjęciu nr. 1 więc raczej wszystko w porząsiu KLIK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.