Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Umowa kupna sprzedaży

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Wczoraj dostałem wieczorową porą telefon z dość dziwnym pytaniem tzn. dla mnie dziwnym może ktoś już to przerabiał.

Klient zapytał czy może przyjechać z umową podpisaną na osobę X gdyż ponieważ ta osoba nie może dotrzeć na miejsce "targu". Zapytałem grzecznie dlaczego ? po czym uzyskałem odpowiedź, iż Pan jest handlarzem i szuka dla kogoś auta, czy byłby to problem podpisać na kogoś umowę?

I teraz pytanie wałek czy nie wałek bo już nie wiem w sumie co o tym myśleć.

Napisano

Stary numer handlarza. Ja bym nie sprzedał. Później mogą być z tego kłopoty.

Napisano
  • Autor

> Stary numer handlarza. Ja bym nie sprzedał. Później mogą być z tego kłopoty.

no właśnie tak myślałem, tylko jakieś konkrety co później właśnie może się stać? jakie konsekwencje itd? bo mnie to zaciekawiło

Napisano

> no właśnie tak myślałem, tylko jakieś konkrety co później właśnie może się stać? jakie konsekwencje

> itd? bo mnie to zaciekawiło

No jak co. Sprzedajesz auto komuś kto może wcale nie istnieć, bo handlarz może wpisać Jan Kowalski ul Wiśniowa 8. I póżniej jak coś się stanie (wypadek , kradzież tym autem i takie inne) to policjanci zapytają skad takie dane jak ten ktoś nie istnieje.

Albo wpisze na kogoś kto istnieje ale o niczym nie wie przyjdzie mu do zapłaty OC i będzie dym wink.gif

Napisano

a co cie to obchodzi dostajesz swoja umowę do wk zgaszasz sprzedaż i masz święty spokój żadnych dymów nie możne być bo co się dalej dzieje z autem to nie twoja brocha sprawdzone organoleptyczne. po roku od sprzedaży zapukał do mnie gliniarz ze moim samochodem popełniono przestępstwo i ze znajduje się na parkingu policyjnym i prosi mnie na komisariat o wyjaśnienia, pokazałem mu umowę z pieczątką z wk z przed roku i po sprawie.

Napisano

> Witajcie

> Wczoraj dostałem wieczorową porą telefon z dość dziwnym pytaniem tzn. dla mnie dziwnym może ktoś

> już to przerabiał.

> Klient zapytał czy może przyjechać z umową podpisaną na osobę X gdyż ponieważ ta osoba nie może

> dotrzeć na miejsce "targu". Zapytałem grzecznie dlaczego ? po czym uzyskałem odpowiedź, iż Pan

> jest handlarzem i szuka dla kogoś auta, czy byłby to problem podpisać na kogoś umowę?

> I teraz pytanie wałek czy nie wałek bo już nie wiem w sumie co o tym myśleć.

Raczej nie widziałbym problemu, sam jak kupowałem auto dla żony to pojechałem z podpisaną juz przez nią umową inblanco. W razie czego zawsze mozesz spisac takze dane kupujacego z DO zebys wiedzial kto odjechał Twoim autem ok.gif

Napisano
  • Autor

> Raczej nie widziałbym problemu, sam jak kupowałem auto dla żony to pojechałem z podpisaną juz przez

> nią umową inblanco. W razie czego zawsze mozesz spisac takze dane kupujacego z DO zebys

> wiedzial kto odjechał Twoim autem

no to już zgłupiałem panic.gifniewiem.gifzlosnik.gif

ok zobaczymy czy się w ogóle odezwie jeszcze, powiedziałem, że chciałbym dowód osobisty tamtej osoby ujrzeć ale powiedział, że marne szanse ( w tym momencie spytałem dlaczego ? czy kupuje dla znajomego ocb. w ogóle, odpowiedział nie, jestem handlarzem)

Napisano

> no to już zgłupiałem

> ok zobaczymy czy się w ogóle odezwie jeszcze, powiedziałem, że chciałbym dowód osobisty tamtej

> osoby ujrzeć ale powiedział, że marne szanse ( w tym momencie spytałem dlaczego ? czy kupuje

> dla znajomego ocb. w ogóle, odpowiedział nie, jestem handlarzem)

Nie panikuj wink.gif Tak jak mowilem spisz tylko dane osoby, ktora bedzie fizycznie kupowala auto, sprzedawaj ze swiadkiem to bedziesz zabezpiezcony w razie problemow waytogo.gif

Napisano

> no to już zgłupiałem

> ok zobaczymy czy się w ogóle odezwie jeszcze, powiedziałem, że chciałbym dowód osobisty tamtej

> osoby ujrzeć ale powiedział, że marne szanse

W tym momencie bym podziękował no.gif Mając dowód możesz potwierdzić dane i porównać podpis. W innym przypadku możesz sobie narobić problemów, bo nie wiadomo czy ktoś taki naprawdę istnieje spineyes.gif

Napisano

> W tym momencie bym podziękował Mając dowód możesz potwierdzić dane i porównać podpis. W innym

> przypadku możesz sobie narobić problemów, bo nie wiadomo czy ktoś taki naprawdę istnieje

I to jest racja.

Ja jak kupowałem na żonę to sprzedający zgodził się tylko dlatego, ze widział nasze oba dowody i mu się zgadzały dane.

Jak coś tym autem nabroją a osoba będzie fikcyjna to jak udowodnisz, ze nie podpisałeś sam z duchem, bo chciałeś coś przeskrobać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.