Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd 0230, silnik gaśnie (Astra G 1.6 16V)

Featured Replies

Napisano

Czolem, dopiero co uporalem sie z bledem powodowanym przez sterownik wentylatora, a tu kolejny - 0230 (blad przekaznika pompy paliwa). \

Objawy identyczne, jak poprzednio. Astra nagle gasnie, mozna ja odpalic dopiero po kilku minutach.

Wczoraj wymienilem przekaznik od pompy paliwa, skasowalem bledy, i dzisiaj znowu zonk - 0230.

Biorac pod uwage mozliwosc odpalenia samochodu dopiero po kilku minutach, czy problemu nalezy upatrywac w pompie czy znowu (tylko nie to) w komputerze? Zwracie na przewodach czy brak masy nie chyba zawieszalyby komputera/przekaznika(wymieniony) na tak dlugi czas?

PS. Poprzednim razem naprawiany byl komputer (uszkodzony z powodu zwracia w wentylatorze).

Help. smile.gif

Napisano

> Astra nagle gasnie, mozna ja odpalic dopiero po kilku minutach.

Wygląda na kompa. Dla pewności podłączyłbym np: diodę led pod cewkę przekaźnika. Tak, żeby było wiadomo, czy komp podaje prąd na przekaźnik i kiedy to robi.

Napisano
  • Autor

> Wygląda na kompa. Dla pewności podłączyłbym np: diodę led pod cewkę przekaźnika. Tak, żeby było

> wiadomo, czy komp podaje prąd na przekaźnik i kiedy to robi.

Dzisiaj dam znac co wysiadlo. Na holu pojechal do ASO. W ogole juz nie zapala. :/

Napisano
  • Autor

> Wygląda na kompa. Dla pewności podłączyłbym np: diodę led pod cewkę przekaźnika. Tak, żeby było

> wiadomo, czy komp podaje prąd na przekaźnik i kiedy to robi.

Masz racje. ASO potwierdzilo uszkodzenie komputera. To bedzie juz druga naprawa w ciagu 2 miesiecy.

Dla potomnych: tutaj naprawiaja smile.gif nienaprawialne smile.gif sterowniki hybrydowe -> LINK. Na usluge daja gwarancje (w moim przypadku rok).

Napisano

jaki koszt naprawy ECU?

Napisano
  • Autor

> jaki koszt naprawy ECU?

ze strony:

Orientacyjny koszt naprawy modułów sterujących waha się w przedziale od 800 zł do 1500 zł i jest zależny od nast. czynników:

- rodzaj usterki - zakres naprawy - typ modułu sterującego.

Koszt ten stanowi zazwyczaj 20% - 40% ceny nowego urządzenia sterującego.

Pierwotnie chcialem kupic uzywke na allegro, ale - nie wiedzialem w jakim jest stanie. Podobno sa tez problemy z kompatybilnoscia oprogramowania. Ile w tym prawdy - nie wiem. W kazdym razie, uszkodzony sterownik to droga zabawa.

Napisano

> Dla potomnych: tutaj naprawiaja nienaprawialne sterowniki hybrydowe -> LINK. Na usluge daja

> gwarancje (w moim przypadku rok).

Kolega z pracy ma bardzo niemiłe doświadczenia związane z firmą Jacka Grabowskiego, ale skoro to jedyny warsztat naprawiający hybrydy confused.gif

Napisano
  • Autor

> Kolega z pracy ma bardzo niemiłe doświadczenia związane z firmą Jacka Grabowskiego, ale skoro to

> jedyny warsztat naprawiający hybrydy

Ja mam odmienne zdanie. Wlasnie rozmawialem z wlascicielem - Jackiem Grabowskim. Powiedzial, ze uszkodzony przekaznik stopil obwod sterujacy pompa paliwa. Czyli to inny blok komputera niz ten naprawiany 2 miesiace temu (sterowanie wentylatorem silnika/chlodnicy). Mimo to, naprawa bezkosztowa, w ramach gwarancji.

Za to ode mnie wielki plus dla tej firmy. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.