Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrzenie zbiornika ???

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam pytanko do znawców tematu.

Ostatnio wymieniałem wlew paliwa kompletny,bo w starym pękła gruba rura do baku.

Na rajdzie zaczęło wylewać mi się paliwo przez korek frown.gif

Nie mogę dojść co się dzieje. Jak sobie z tym poradzić,czy ewentualnie co mogłem źle podłączyć.

Mam górę od 1.2 75km, i te rurki niebieskie z przodu pod maską uciąłem i zaślepiłem izolacją.

Podobno jest przy zderzaku jakiś zbiorniczek pochłaniacz par paliwa, czy to zaślepienie też może być przyczyną tworzenia się ciśnienia? panic.gif

Po przejechaniu kilku km po odkręceniu korka strasznie syczy, po dłuższym dystansie np 80 km, jak otworzę korek wlewu to wypluwa mi paliwo przez korek.

Macie może jakieś propozycje jak rozwiązać ten problem?

Niedługo wakacje a auto potrzebne frown.gif

Pozdrawiam

Napisano

Mam to samo, raz chciałem zatankować po jeździe, miałem pół baku paliwa i jak wykręciłem korek to zostawiłem chyba z litr 98 na ziemi sick.gif

Często zdarza się też, że korek popuszcza podczas jazdy i paliwo leje się po aucie.

Jak jest mało paliwa, to po prostu syczy przy odkręcaniu i to tak, że ciśnienie wydaje się być dość spore...

Też mam wywalony pochłaniacz i zaślepiony przewód prowadzący do baku.

Napisano
  • Autor

> Mam to samo, raz chciałem zatankować po jeździe, miałem pół baku paliwa i jak wykręciłem korek to

> zostawiłem chyba z litr 98 na ziemi

> Często zdarza się też, że korek popuszcza podczas jazdy i paliwo leje się po aucie.

> Jak jest mało paliwa, to po prostu syczy przy odkręcaniu i to tak, że ciśnienie wydaje się być dość

> spore...

> Też mam wywalony pochłaniacz i zaślepiony przewód prowadzący do baku.

Ale to raczej trzeba jakoś wyleczyć,bo to nie jest normalne, w żadnym aucie poprzednim tak nie miałem.

Napisano

> Ale to raczej trzeba jakoś wyleczyć,bo to nie jest normalne, w żadnym aucie poprzednim tak nie

> miałem.

No nie jest. Najlepiej chyba jednak podłączyć pochłaniacz oslabiony.gif

Można też po prostu nie zatykać tego przewodu idącego do baku, ale wtedy będzie śmierdziało benzyną. W dodatku mało podoba mi się pomysł wydostających się par paliwa wprost do komory z pracującym silnikiem. Niech ktoś jeszcze ma przebicie na kablach WN i stoi w korku... 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> No nie jest. Najlepiej chyba jednak podłączyć pochłaniacz

> Można też po prostu nie zatykać tego przewodu idącego do baku, ale wtedy będzie śmierdziało

> benzyną. W dodatku mało podoba mi się pomysł wydostających się par paliwa wprost do komory z

> pracującym silnikiem. Niech ktoś jeszcze ma przebicie na kablach WN i stoi w korku...

Jest tam kilka przewodów i nie wiem do czego są

Jeden gruby to wlew

drugi cieńszy to pewnie odpowietrzenie przy wlewaniu

i 3 niebieskie

dwa odpowietrzenia ktore ida do baku, i zostaje jeszcze jeden ktory idzie na gore od wlewu i nie wiem do czego on jest frown.gif czy on może idzie do pochłaniacza par paliwa przy zderzaku ?

Napisano

tak trzeci idzie do pochłaniacza ( w seju jest z przodu pod nadkolem lewym ), ja nie mam pochłaniacza i paliwo sie nie wylewa, ale nie mam zaślepionego tego przewodu, tylko jest puszsczony luzem w kierunku "dół" żeby nie zaczerpnął wody itp i nie jest uciety w komorze silnika tylko ucięty koło rury wlewowej i tam sobie bak "oddycha" smile.gif

Napisano

> Jest tam kilka przewodów i nie wiem do czego są

> Jeden gruby to wlew

> drugi cieńszy to pewnie odpowietrzenie przy wlewaniu

> i 3 niebieskie

> dwa odpowietrzenia ktore ida do baku, i zostaje jeszcze jeden ktory idzie na gore od wlewu i nie

> wiem do czego on jest czy on może idzie do pochłaniacza par paliwa przy zderzaku ?

Tutaj chodzi o te przewody które idą pod maskę (metalowe). W mpi chyba mialeś listwę bez powrotu, nie wiem jaka teraz masz w górze z 75. Fabrycznie podejrzewam, że miales 2 przewody - zasilanie z pompy i wlasnie od pochłaniacza par. Ja miałem fabrycznie spi i mam 3 - zasilanie, powrót i ten od pochłaniacza.

Napisano
  • Autor

> Tutaj chodzi o te przewody które idą pod maskę (metalowe). W mpi chyba mialeś listwę bez powrotu,

> nie wiem jaka teraz masz w górze z 75. Fabrycznie podejrzewam, że miales 2 przewody -

> zasilanie z pompy i wlasnie od pochłaniacza par. Ja miałem fabrycznie spi i mam 3 - zasilanie,

> powrót i ten od pochłaniacza.

Wcześniej były jakieś dwa niebieskie które uciołem i zaślepiłem izolacją, bo stwierdziłem że nie potrzebne.

Nie wiem czy one właśnie nie są od pochłaniacza, bo wcześniej była dziura w tej rurze wlewowej to ciśnienie uciekało dziurą, a teraz jest już szczelne i nie wiem już teraz gdzie szukać. Odizolować może te przewody z pochłaniacza ?

Napisano
  • Autor

A więc stwierdziłem aby zakupić korek najzwyklejszy na stacji benzynowej za całe 6 zł.

Prawdopodobnie pomysł okazał się chyba trafiony bo do dziś dnia nie ma problemów z wywalającym paliwem. Ale to dziwne bo korek ten ori też miał odpowietrznik i zawór ruszał się,prawidłowo :D

Napisano

> A więc stwierdziłem aby zakupić korek najzwyklejszy na stacji benzynowej za całe 6 zł.

> Prawdopodobnie pomysł okazał się chyba trafiony bo do dziś dnia nie ma problemów z wywalającym

> paliwem. Ale to dziwne bo korek ten ori też miał odpowietrznik i zawór ruszał się,prawidłowo

> :D

tez borykam sie z problemem wink.gif na poczatku było grubo bo i przewód zaślepiony u korek "szczelny" wiec w ciepłe dni przy odkręcaniu wylewał paliwo frown.gif pochłaniacz oczywiście wywalony wink.gif odblokowałem sobie jeden z zaslepionych przewodów pod autem troche ustąpiło ale mało dlatego wiertłem 2mm w korku nawierciłem otworek i jest lepiej niż było nie ma 100% poprawy bo ciągle widze delikatną struge paliwa na karoserii pod bakiem ale to już nie to co było wink.gif teraz pojawił mi się inny problem ze wskazaniami pływaka frown.gif nalałem ostatnio 30l rezerwa ledwo co sie oświeciła wiec coś tam było wsiadam patrze na wskaźnik a on na pierwszej kresce od góry i ni chu chu wyżej sie nie dźwiga wink.gif ale km robie tyle co robilem wink.gif

myśle ż eto będzie cos związane z panujacymi upałami i ciśnieniem w baku bo w zime tych objawów nie ma m;)

Napisano

czemu każdy wywala ten pochłaniacz opar??? sprawdzał ktoś czy to dodaje KM?? czy poprostu bo tak sie robi swapy???

przecież fabryka pocoś to wymyśliła. są na to jakieś patenty (tu ukłon dla CZUCZU i jego pomysłu) ale nadal ludzie sie z tym borykają. Bardzo gorąco zapraszam do dyskusji.

Napisano

> czemu każdy wywala ten pochłaniacz opar??? sprawdzał ktoś czy to dodaje KM?? czy poprostu bo tak

> sie robi swapy???

> przecież fabryka pocoś to wymyśliła. są na to jakieś patenty (tu ukłon dla CZUCZU i jego pomysłu)

> ale nadal ludzie sie z tym borykają. Bardzo gorąco zapraszam do dyskusji.

też własnie sie nad tym zastanawiam, ja przy swapie zrobiłem wszystko jak fabryka robiła i zero problemów z zapachem paliwa czy też wylewaniem na zakrętach (cieknącym korkiem itd) a jak tankuje to tylko do pełna, więc nie wiem po co to wywalać. wiele kilo nie waży a i miejsca też nie zajmuje no ale każdy robi jak woli..

Napisano
  • Autor

ja tego nie wywaliłem u mnie jeździ dalej jak było tylko nie podłączone jest biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.