Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po wizycie w ASO, problem z klimą.

Featured Replies

Napisano

Dziś wybrałem się by zrobić serwis klimy. Od początku roku nie chce działać i myślałem, że problemem jest za mała ilość czynnika w układzie (nieszczelny układ) a tu niespodzianka, po podpięciu do kombajna pokazało, że w układzie jest 480g czynnika czyli troszkę ubyło przez zimę, bo przed zimą miałem robiony full serwis. No to zaczęły się poszukiwania winnego po przez podłączenie do examinera, a tam 3 błędy P0404 - EGR (zaślepiony więc nie dziwi mnie to), P0380 - świaca żarowa do wymiany ( już kilka miesięcy się za to zabieram) oraz błąd P0530 - czujnik ciśnienia klimatyzacji plus dopisek Przerywany, Zwarcie na Mase.

Do tego dochodzi nieodpalający się wentylator na 1 obiegu.

Gostek z ASO zasugerował, że prawdopodobnie winny jest osuszacz, i od tego by zaczął, a że błąd z czujnika jest przerywany to raczej nie on jest winny.

Co wy na to? oczywiście klima nie chłodzi, w sumie kompresor się nie załącza ale to dziwne bo jak mam włączona klimę na klimatroniku to odczuwam lekkie podniesienie się obrotów... Nie wiem za co się zabrać proszę o jakąś rade co by nie wywalać kasy w błoto.

Napisano

Ja polecam udac sie do warsztatu specjalizujacego sie w klimkach , w krakowie np www.frosti.pl . U mnie w aso klimy w ogole nie robia , nawet lozyska nie chcieli wymieniac wink.gif

Z dosw w ASO moge stwierdzic ,ze jesli ma klimko maszyne to tylko by wiecej kasy trzepac , pracownicy w wiekszosci nie wiedza o co chodzi jak cos padnie. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> czujnik ciśnienia klimatyzacji plus dopisek Przerywany, Zwarcie na Mase.

Sprawdź presostat. Może to nieprawdopodobne ale u mnie sól porobiła wżery w obudowie i uszkodziła ten czujnik.

Napisano

Miałem podobnie: P0350 przerywany - wymiana czujnika załatwiła problem z uruchamianiem klimy. smile.gif

Napisano

Gdyby sie okazało,że to czujnik preostat,to mogę Ci go zapodać za 50 zł +wysyłka(funkiel nówka)Z wymianą nie powinieneś mieć kłopotu,bo powinien być zaworek i czynnik nie uleci. smile.gifJak cos to pisz PW.

Napisano
  • Autor

Wczoraj wymieniłem czujnik ciśnienia klimatyzacji (presostat) i niestety nic to nie dało więc wypuściłem cały czynnik i wymieniłem filtr (wkład) osuszacza i jutro będzie chwila prawdy czy coś to dało, bo na godzinę 15 jestem umówiony w ASO na ponowne nabicie czynnika.

Napisano

> Wczoraj wymieniłem czujnik ciśnienia klimatyzacji (presostat) i niestety nic to nie dało więc

> wypuściłem cały czynnik i wymieniłem filtr (wkład) osuszacza i jutro będzie chwila prawdy czy

> coś to dało, bo na godzinę 15 jestem umówiony w ASO na ponowne nabicie czynnika.

mam to samo - nabita klima, wymieniony osuszacz, regulator wentylatora i nie rusza. Presostat w drodze - zobaczymy co będzie jak go wymienię.

Napisano
  • Autor

Byłem dziś w ASO zgodnie z planem i po nabiciu czynnika dostałem info, że nadal nic to nie dało. Gościu stwierdził, żebym pojechał gdzieś do serwisu klimy gdzie się tylko tym zajmują. No to powiedziałem narazie i zostawiłem 90zł. za nabicie od zera czynnika. Po czym pod domem natchnęło mnie by przełożyć przekaźnik z pod maski na inny i tu szok, sprężarka zaczęła hulać, a z nawiewu zaczął lecieć upragniony chłód.

270635636-JUMP2.gif270635636-JUMP2.gif270635636-JUMP2.gif

Szkoda, że wcześniej na to nie wpadłem może bym zaoszczędził 400zł. ale za to mam nowo nabity czynnik, nowy osuszacz, czujnik ciśnienia, filtr kabinowy oraz odgrzybioną wentylację smile.gif

Napisano

witam wszystkich , pozwólcie ze podepne się pod temat i zapytam czy nie zna ktoś z Was solidnego i znajacego sie na rzeczy warsztatu od klimy w rejonie Wadowice Żywiec Bielsko Biała . W moim stilo nabijałem klimę 3 lata temu , filtr osuszacza od nowości( 6/2005r nie ruszany - w porównaniu z innymi autami u mnie klima chodzi słabiutko , mam manualną ( temp zawsze na ninimum , nawiew 2 bieg) , w tym temacie jestem cieniutki : nie wiem co jest przyczyną tego ( przy włączeniu klimy widzę że obroty silnika wzrastają , czy włącza się wiatrak chłodnicy nie zauważyłem . W warsztatach których pytałem umieją tylko wymienic czynnik z automatu i tyle a to za mało aby zdiagnozować mi układ. Za wskazanie dobrego warsztatu wszystkim z góry dzięki , krzysiek.

Napisano

W tej kwestii proponuję zapytać na Beskidzkim Kąciku motoryzacyjnym jakiś tekst

Ja do tej pory raz robiłem z klimą ale nie wiem czy poleciłbym tych co mi to robili.

Tak czy siak, tam, gdzie klimę sie podłącza do maszyny na cały proces, odsysają Ci to co masz w układzie potem jest próba ciśnieniowa (sprawdzenie szczelności), potem recycling tego co Ci odessali i napełnienie układu z uzupełnieniem tego co Ci brakowało. Tak było na tej maszynie co było. U mnie po 2 latach brakowało 100 g czynnika.

Skoro ogólnie klima Ci działa, to prawdopodobnie właśnie ubyło Ci czynnika, więc powinno starczyć napełnienie.

Napisano

> W tej kwestii proponuję zapytać na Beskidzkim Kąciku motoryzacyjnym jakiś tekst

> Ja do tej pory raz robiłem z klimą ale nie wiem czy poleciłbym tych co mi to robili.

> Tak czy siak, tam, gdzie klimę sie podłącza do maszyny na cały proces, odsysają Ci to co masz w

> układzie potem jest próba ciśnieniowa (sprawdzenie szczelności), potem recycling tego co Ci

> odessali i napełnienie układu z uzupełnieniem tego co Ci brakowało. Tak było na tej maszynie

> co było. U mnie po 2 latach brakowało 100 g czynnika.

> Skoro ogólnie klima Ci działa, to prawdopodobnie właśnie ubyło Ci czynnika, więc powinno starczyć

> napełnienie.

witam i dzieki za sugestie, poszperałem na stronce regionalnej ale nic w moim temacie ( jedynie mogę potwierdzić ze firma krajewski w bielsku faktycznie dobrze montuje lpg i tanio serwisuje - zakładali mi do poprzedniego wozu punto 75 elx i chodziło super , teraz kuzyn sobie nim smiga ...) ale w necie znalazłem sugestie że dobrze na klimie w bielsku się znają w firmie Rawo na Gałczyńskiego 26. czy Kolega słyszał cos o tej firmie ( rejon pasował by mi bo jestem w bielsku srednio 2 dni w tygodniu . ) Tak na marginesie ostatnio mój brat zagorzały fanatyk renówek ku mojemu zdziwieniu przyznał mi jadąc ze mną ( będąc pod wrażeniem silnika jtd w moim stilonku ) że ten silniczek to skarb pod względem elastyczności i przyspieszenia ( ja dodam że i ekonomiczności - średnio 5,2 l / 100km przy 115 HP ). Myślę zę te atuty przewyższają lekkie niedomagania. Rozpisałem się zbytnio . Idę spać . Myślę że nie zanudziłem i czekam na info w mojej sprawie .

Napisano

> i czekam na info w mojej sprawie .

tu z okolic BB nie ma zbyt wielu osób, więc jednak proponuję zapytać (a nie tylko poczytać) kącik Beskidzki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.