Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cieknie gaz z przewodu

Featured Replies

Napisano

Witam.

Podczas tankowania i po nim cieknie gaz na ziemię. Dwa razy był odkręcany przewód łączący zbiornik a zawór w zderzaku.

Co może być tego przyczyną?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> albo jest dokrecony za slabo, albo zle i ma uszkodzona koncowke.

Ale jaką końcówkę ma uszkodzoną? Przewód był tylko odkręcany, a gniazdo pozostało w zderzaku.

Napisano

> Ale jaką końcówkę ma uszkodzoną? Przewód był tylko odkręcany, a gniazdo pozostało w zderzaku.

A baryłkę uszczelniającą zakładałeś nową?

Jak nie to pewnie tu jest problem.

Napisano

> Ale jaką końcówkę ma uszkodzoną?

Spotkałem sięraz z przypadkiem, że przewód przy wielozaworze miał uszkodzony koniec (za baryłką) przez nieumiejętne dokręcanie.

Napisano
  • Autor

> Spotkałem sięraz z przypadkiem, że przewód przy wielozaworze miał uszkodzony koniec (za baryłką)

> przez nieumiejętne dokręcanie.

I wszystko jasne. Brakuje kulki we wlewie gazu i uszczelka się zsunęła.

Jak to teraz naprawić? Czy części do wlewu można dokupić osobno?

Cały wlew ciężko będzie wymienić bo śruby mocno skorodowały. Próba ich rozwiercenia skończyła się na złamanych wiertłach.

Pozdrawiam

Napisano

>Próba ich rozwiercenia skończyła się

> na złamanych wiertłach.

> Pozdrawiam

Kup sobie wiertła ze stali szybkotnącej (HSS). Poznasz po tym, że są czarne. Koszt max 5 zł za sztukę, zależnie od producenta itp. Wchodzi jak w masło nawet w śruby 8.8.

Napisano
  • Autor

> Kup sobie wiertła ze stali szybkotnącej (HSS). Poznasz po tym, że są czarne. Koszt max 5 zł za

> sztukę, zależnie od producenta itp. Wchodzi jak w masło nawet w śruby 8.8.

A ten wlew da się naprawić?

Napisano

> A ten wlew da się naprawić?

A opłaca się bawic w naprawę i zastanawiac się potem przed tankowaniem czy bedzie trzymał ?

Ceny od 26 zl, z przesyłką.

aukcja z allegro

Napisano
  • Autor

> A opłaca się bawic w naprawę i zastanawiac się potem przed tankowaniem czy bedzie trzymał ?

> Ceny od 26 zl, z przesyłką.

> aukcja z allegro

To chyba jednak kupię nowy wlew. Czy średnica części wlewu do której dokręca się przewód łączący ze zbiornikiem gazu jest standardowa we wszystkich wlewach czy teraz muszę szukać pasującej do mojej instalacji.

Rozumiem, że jeśli chodzi o tą aukcję to kulka znajduje się w środku wlewu i na zdjęciu jej nie widać?

Posiadam wlew gazu firmy Tartarini.

Napisano
  • Autor

> To chyba jednak kupię nowy wlew. Czy średnica części wlewu do której dokręca się przewód łączący ze

> zbiornikiem gazu jest standardowa we wszystkich wlewach czy teraz muszę szukać pasującej do

> mojej instalacji.

> Rozumiem, że jeśli chodzi o tą aukcję to kulka znajduje się w środku wlewu i na zdjęciu jej nie

> widać?

> Posiadam wlew gazu firmy Tartarini.

To mam jeszcze jedno pytanie.

Na zdjęciach aukcji allegro widać zestawy wlewów składające się z obudowy, wlewu, baryłki nakrętki i wkrętów. Wlewy mają gwint zewnętrzny na który podejrzewam nakręca się nakrętkę z umieszczoną w środku baryłką. U mnie jest inny wlew, a mianowicie nakrętka znajdująca się na przewodzie gazowym ma gwint zewnętrzny, obok gwintu oring gumowy i wkręcana jest do zaworu który ma gwint wewnętrzny.

Jak to teraz przerobić? Rozumiem, że czeka mnie obcięcie przewodu tylko czy trzeba go potem zarabiać tak jak przewody hamulcowe?

Pozdrawiam

Napisano

> Jak to teraz przerobić? Rozumiem, że czeka mnie obcięcie przewodu tylko czy trzeba go potem

> zarabiać tak jak przewody hamulcowe?

Przy rozwiązniu z baryłką nie. Istotne jest tylko, żeby po płaszczyzna cięcia była prostopadła do osi przewodu, czyli najlepiej zrobić to ucinaczką krążkową do rurek cienkościennych. Topexa kupisz teraz pewnie za 20 zł. Druga sprawa, to po takim cięciu trzeba np. ostrym wiertłem "przywrócić" wewnętrzną średnicę przewodu.

Napisano

> ... Druga sprawa, to po takim cięciu trzeba np. ostrym wiertłem "przywrócić" wewnętrzną średnicę przewodu.

Albo większym wiertłem sfazować koniec rurki smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.