Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr zakłóceń TPS

Featured Replies

Napisano

Cześć. Znalazłem taki oto wątek:

http://autokacik.pl/showflat.php?Number=281181238

i mam pytanie czy ktoś coś takiego montował i czy są jakiekolwiek plusy.

Mam instalację na Lecho mini lambda (zapewne wszyscy wiedzą, że to syf), a kabel od TPSa do tego sterownika mam odłączony ze względu na to, że po jakimś czasie wolne obroty na benzynie wariowały i były podwyższone (reset ECU naprawiał ten problem).

Teraz mam taki problem, że wolne obroty na gazie są podwyższone i spadają dopiero do właściwych po kilku sekundach. Dodatkowo podczas jazdy odczuwalne jest co chwile takie zmulenie. Ja uważam, że jest to po prostu bardzo ślamazarne działanie silnika krokowego na wężu. Wydaje mi się, że podpięcie tego kabla do TPSa mogłoby pomóc, ale musiałbym zastosować jakiś filtr żeby znów nie powtórzyła się sytuacja z fałszowaniem mapy na benzynie.

Proszę powiedzcie czy taki filtr jest ok oraz jeśli tak to podeślijcie dokładne elementy do złożenia tego układu np. ze strony tme.eu (najlepiej linki), gdyż sam nie znam się zbytnio na elektronice, a moja wiedza kończy się na zlutowaniu tego układu wink.gif

Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

Napisano

>Wydaje mi się, że

> podpięcie tego kabla do TPSa mogłoby pomóc, ale musiałbym zastosować jakiś filtr żeby znów nie

> powtórzyła się sytuacja z fałszowaniem mapy na benzynie.

To może być też od lipnej emulacji lambdy przez ten "kontroler".

Napisano
  • Autor

Ale konkretnie podwyższanie się wolnych obrotów na benzynie? Jeśli tak to dlaczego po odpięciu kabla do TPSa ten problem nie występuje?

Napisano

Ok. Nie doczytałem wystarczająco dokładnie. Mierzyłeś chociaż multimetrem, napięcie jakie jest na TPS, gdy jest podpięty pod Lecho i gdy nie jest?

Napisano
  • Autor

Niestety nie mierzyłem, ale na 100% jest to przypadłość właśnie podłączenia tego kabelka, bo od momentu odcięcia tego kabla z wolnymi obrotami nic się nie dzieje. Pozostają jedynie te dolegliwości na gazie, a jak domniemam depnięcie na gaz bez tego wzbogacenia, którym steruje TPS daje objawy wolnej pracy krokowca i "bujania" autem. Dodatkowo to wolne spadanie obrotów sprawia, że w większości zatrzymań auta obroty nie spadają do nominalnych i spalanie również jest większe niż mogłoby być wink.gif

Napisano

Wg mojej oceny TPS nie powinien mieć wiele wspólnego z przekłamaniem map wtrysku. Zacznij od tego co radzi Nuki czyli od diagnostyki - pomierzenia napięć i ich zmian w ruchu przepustnicy z i bez podłączenia TPS. Nie wiemy czy dobry przewód podłączasz i w dobe miejsce. A generalnie lepiej wydać te 2 stówki i kupić jakiś bardziej przyzwoity sterownik który daje się sensownie ustawić bo do mini to trzeba mieć nerwy jak dzwon i duuuuuużo wolnego czasu.

Napisano
  • Autor

Ogólnie to ja bym chętnie oddał ten samochód do kogoś w okolicy kto rzeczywiście ma pojęcie na temat LPG i by mi wyrzucił Lecho, a w zamian zamontował Bingo M, a do tego umiał to ustawić. Do NS trochę daleko grinser006.gif Może jest ktoś bliżej kto by poprawił to z głową confused.gif

Napisano

> Wg mojej oceny TPS nie powinien mieć wiele wspólnego z przekłamaniem map wtrysku.

Mnie kiedyś daaaawno temu zamontowali gaz w Lanosie 1.6. Mniejsza o to kto i gdzie. Gaz był II generacji Bingo M. Nastepnego dnia po zamontowaniu okazało się, że Lanos na zimnym silniku dymi na czarno confused.gif

Trwały przepychanki... gazownicy mówili, że to coś nie tak w aucie. Serwis Daewoo że auto ok... itd.

Pewnie trwało by to długo i wydałbym dużo pieniędzy na ekspertyzy, ale zmontowałem przekaźnik odcinający TPS od Bingo przy pracy na noPb. Pomogło. Nie pamietam jak na to wpadłem. Auto jeździło ze dwa lata potem bez problemu ... do czasu aż nie uległo skasowaniu na drzewie.

Napisano
  • Autor

Powiesz mi w takim razie jak to podłączyć?

Pod 87 i 30 trzeba podłączyć kable z TPSa i z Lecho, a pod 12V kable, którymi jest zasilany np elektrozawór w reduktorze ?

Napisano

> Powiesz mi w takim razie jak to podłączyć?

> Pod 87 i 30 trzeba podłączyć kable z TPSa i z Lecho, a pod 12V kable, którymi jest zasilany np

> elektrozawór w reduktorze ?

Numerkow na przekazniku nie pamietam, ale napiecie z eletrozworu, tak jak piszesz, ma iśc na cewkę przekaźnka, a styk ma zwierać wyjście z TPS z wejściem na centralce gazowej.

Napisano
  • Autor

Ok. Wykonanie takiego połączenia nie stanowi większego problemu, a koszt takiego przekaźnika znikomy, więc warto spróbować grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.