Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Prawa wycieraczka nie zamiata do końca

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Choć tematów o mechanizmie wycieraczek przednich w astrze jest sporo, to jednak nie znalazłem problemu podobnego do mojego...

Objawy: prawa wycieraczka (pasażera) wykonując swój ruch nie zagarnia do końca, tj. brakuje jej w górnym położeniu z 5 cm licząc po obwodzie, by prawidłowo zebrać wodę z szyby. Innymi słowy: powinna "machnąć" jeszcze trochę dalej.

Przekładałem ramię wycieraczki na wieloklinie, ale by miała wystarczający zasięg, to położenie spoczynkowe wypadało w 1/3 wysokości szyby... Założenie krótszej wycieraczki (teraz jest 450mm) też nie pomaga, bo w akcie desperacji zszedłem do 380mm i dopiero wtedy było ok. Ale obszar wycierany - zdecydowanie nie ok.

Niewątpliwe mechanizm wycieraczek był z jakiegoś powodu rozbierany przez poprzedniego właściciela auta. Wszystko działa lekko, nie ma stuków, tylko zasięg tej prawej wycieraczki jest za mały.

Jakie pomysły ma szanowna brać kącikowa?

Pozdrawiam,

Maciej

Napisano

> brakuje jej w górnym położeniu z 5 cm licząc po obwodzie

A jak jej ręką pomożesz to dojeżdża do końca? Jeśli nie na wielowypuście, to może głębioj w mechanizmie jest luz? Pozdr.

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem, i luzu w żadną stronę nie wyczuwam. Przy poruszaniu jedną z wycieraczek bez żadnej zwłoki od razu rusza się druga. To wygląda tak, jakby wszystko było skręcone mocno, ale z jakimś błędem - może w mechanizmie jest opcja skręcenia w inny niż jeden sposób?

Napisano

> może w mechanizmie jest opcja skręcenia w inny niż jeden sposób?

Wprawdzie mam A II ale chyba te mechanizmy zbytnio się nie różnią. Rozbierałem tydzień temu ten element i tu nic nie da się źle zmontować.

Do głowy przychodzi mi tylko jedna myśl.

Skoro coś było grzebane to może zostało wymienione ramię które napędza prawą wycieraczkę.

Może jest ciut za krótkie ? ? ?

Dobrze myślę hmm.gif

Napisano

Witaj.

Musisz rozebrać podszybie - wyjąć ten element plastikowy duży i obserwować pracę mechanizmu. Uwaga na palce!

Prawdopodobnie zobaczysz, że gdzieś wodzik się wygina, albo krzywi trzpień tej wycieraczki.

Inne opcji raczej nie widzę, zwłaszcza jak druga chodzi prawidłowo.

Napisano

> luzu w żadną stronę nie wyczuwam.

Obejrzyj mechanizm, zwróć uwagę, czy ośki ramion wycieraczek mają dźwigienki dokładnie jednakowej długości. Może ktoś coś naprawiał i załozył od innego auta?

285079323-wycF.jpg

Pozdr.

post-65098-14352513146098_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

To jest jakiś pomysł.

Dla pewności: oba ramiona są takie same? W sensie, że jedno nie jest krótsze?

Napisano

> Dla pewności: oba ramiona są takie same?

To nie ma znaczenia, powinny być zawsze równoległe do siebie podczas pracy jeśli ich ośki obracają się z tą samą prędkością. Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.