Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAk]407sw 2.0 16v czy 2.0 hdi?

Featured Replies

Napisano

Mam dylemat dot. tych dwóch silników. Samochód zrobi rocznie 12 - 15 tys. km, na codzien będzie używany na krótkie dojazd do pracy 7 km w jedną stronę (15 minut jazdy) + zakupy - czyli te 20 - 25 km dziennie, w weekendy trasy po ok. 250 - 300 km + jeden wakacyjny wypad powiedzmy 600 - 800 km rocznie.

Do wyboru kombi: 2.0 16v - który na papierze bardzo ładnie przyspiesza do 100 km/h (9,5s), oraz 2.0 hdi który bardzo nieładnie na papierze przyspiesza do 100 km/h (12,5 a nawet więcej) - w odróżnieniu do sedana (9,9s).

Priorytetem dla mnie są "osiągi" - przydatne zarówno w mieście do w miarę swobodnego poruszania się całkiem sporym samochodem, jak również niezbędne na trasy które przemierzam w weekendy (górki, krótkie odcinki na wyprzedzanie). Spalanie jestem w stanie przełknąć przy małych rocznych przebiegach.

I teraz dylemat: benzyniaków 143KM w wersji SW jest jak na lekarstwo - a co się z tym wiąże ciężko będzie znaleźć ciekawy egzemplarz, 136KM diesli jest natomiast wysyp jak grzybów po deszczu - co pcha mnie ku temu wyborowi, ale obawiam się, że samochód ten nie zadowoli moich oczekiwań jeżeli chodzi o osiągi, a co za tym idzie bezpieczeństwo przy wyprzedzaniu. Po za tym mam obawy odnośnie eksploatacji turbo-diesla na tak krótkich odcinkach (szczególnie zima), jak też jej kosztów jeżeli chodzi o ewentualne awarie. Mam wrażenie, że z silnikiem benzynowym miałbym "spokojniejsze życie".

Czy ktoś porównywał te silniki w peugeocie 407? I czy moje obawy są uzasadnione? 407 sedan 2.0hdi całkiem przyjemnie jeździ, czy w sw z tym silnikiem bardzo czuć kotwicę w postaci dodatkowych kilogramów?

Napisano

A na pewno chcesz 407? Dwóch znajomych użytkuje lub użytkowało to auto. Oczywiście wszystko ładnie, silniczki diesla dynamiczne, komfort super, ale liczba upierdliwych usterek porażająca. W zasadzie zawsze coś tym autom dolegało, oczywiście jeździć możesz, ale zawsze coś szwankuje. Jeden z nich miał śmieszny problem, którego eliminacja zajeła mu kilka miesięcy (mechanicy rozkładali ręce). Po wciśnięciu pedału hamulca zapalała się kontrolka przepalonej żarówki z jakimś sygnałem dźwiękowym. Wyobraź sobie jeździć tak kilka miesięcy. W mieście można było wyrwać kierownicę z nerwów. Problem zaczął mu się na trasie do Chorwacji. Mieli jeszcze około 2000 km jazdy z hamowaniem i wspaniałym sygnałem przepalonych żarówek. Znajomy, który z nim jechał stwierdził, że gorszej trasy w życiu nie miał hehe.gif

Napisano
  • Autor

> A na pewno chcesz 407?

tak, samochód w tej wersji i tych pieniądzach (do 40 kzł), tym wyposażeniu, komforcie i osiągach (2.0 benzyna) odpowiada moim wymaganiom, poza tym mam znajomego mechanika który zajmuje się peugeotami - także nie obawiam się.

p.s zwróć uwagę, że to co przytrafiło się twojemu znajomemu to "pierdółka", wolę takie problemy niż problemy z silnikiem jak np. 2.0 TDi 170KM.

Napisano

Oczywiście to była pierdółka, ale jak pisałem wcześniej kilkumiesięczna eksploatacja była pasmem pierdółek. Jednemu pługa ukradli, w jego miejsce kupił auto z jak najmniejszą ilością elektroniki smile.gif Drugi chyba nadal eksploatuje 407-kę.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście to była pierdółka, ale jak pisałem wcześniej kilkumiesięczna eksploatacja była pasmem

> pierdółek. Jednemu pługa ukradli, w jego miejsce kupił auto z jak najmniejszą ilością

> elektroniki Drugi chyba nadal eksploatuje 407-kę.

407sw to IMHO ładny samochód z dobrym stosunkiem komfortu do ceny. Myślę, że 3/4-ro letni samochód - jakiego szukam, będzie miał już "choroby wieku dziecięcego" za sobą.

Napisano

> Czy ktoś porównywał te silniki w peugeocie 407? I czy moje obawy są uzasadnione? 407 sedan 2.0hdi

> całkiem przyjemnie jeździ, czy w sw z tym silnikiem bardzo czuć kotwicę w postaci dodatkowych

> kilogramów?

Jezdzilem 407 z 2.0HDi 136 w automacie 6 biegowym oraz z tym samym zestawem napedowym w C5 II. Na trasie zero problemow z wyprzedzaniem, sama przyjemnosc bo manewr wykonuje sie blyskawicznie. Zwracanie uwagi tylko na przyspieszenie 0-100 czy na Vmax to nieporozumienie. Jezdzilem C4 z 2.0i 16V 140KM i tez fajnie sie tym jezdzilo ale na trasie lepszy jest 2.0HDi 136, mimo, ze silnik 2.0i 16V 140 jest bardzo elastyczny i ma szeroki zakres obrotow uzytecznych w codziennej jezdzie. Plusem 2.0HDi jest to, ze mozna go zawirusowac, minusem, ze koszty serwisu beda wyzsze. Plusem 2.0i 16V 140 jest to, ze beda nizsze koszty serwisu, mozna go dobrze zagazowac (instalka BRC dziala bardzo dobrze) ale minusem beda nieco slabsze osiagi na trasie (gorsza elastycznosc) niz w 2.0HDi.

Napisano
  • Autor

Plusem 2.0HDi jest to, ze mozna go zawirusowac, minusem, ze koszty serwisu

> beda wyzsze. Plusem 2.0i 16V 140 jest to, ze beda nizsze koszty serwisu, mozna go dobrze

> zagazowac (instalka BRC dziala bardzo dobrze) ale minusem beda nieco slabsze osiagi na trasie

> (gorsza elastycznosc) niz w 2.0HDi.

A czy nie jest tak, że w benzynie zredukuje na 3/4 bieg i to zrównoważy, a nawet przewyższy elastyczność diesla poprzez osiągnięcie pożądanej prędkości szybciej niż diesel? hmm.gif

p.s sw jest cięższe od sedana i osiągi znacznie spadają frown.gif

Napisano

> Plusem 2.0HDi jest to, ze mozna go zawirusowac, minusem, ze koszty serwisu

> A czy nie jest tak, że w benzynie zredukuje na 3/4 bieg i to zrównoważy, a nawet przewyższy

> elastyczność diesla poprzez osiągnięcie pożądanej prędkości szybciej niż diesel?

Silnik 2.0i 16V 140 nie jest silnikiem lubiacym obroty, on najlepiej czuje sie w srednim zakresie obrotow, tak do 4500 ale za to ma mocny dol.

> p.s sw jest cięższe od sedana i osiągi znacznie spadają

Nie jest na tyle ciezsze (okolo 55 kg) aby osiagi znacznie spadaly.

To tak jakbys napisal, ze auto z pelnym bakiem paliwa ma znacznie gorsze osiagi niz to samo auto z niemal pustym bakiem.

Napisano
  • Autor

> Nie jest na tyle ciezsze (okolo 55 kg) aby osiagi znacznie spadaly.

> To tak jakbys napisal, ze auto z pelnym bakiem paliwa ma znacznie gorsze osiagi niz to samo auto z

> niemal pustym bakiem.

właśnie szukam wiarygodnych danych porównawczych sedana 2.0 hdi i sw 2.0 hdi, rozpiętość podawana dla przyspieszenia sw wynosi 10,1 - nawet 13s, natomiast sedan 9,8 - 9,9s. Natomiast nie mogę znaleźć porównania w poszczególnych zakresach np. 80-120. 2-litrowa benzyna w opiniach uzytkowników jest zawsze chwalona pod względem osiągów, natomiast w 2.0 hdi niektórzy uzytkownicy piszą o turbo-dziurze. Niestety nie mam możliwości zrobienia konfrontacji "na żywo" w trasie.

Napisano

> właśnie szukam wiarygodnych danych porównawczych sedana 2.0 hdi i sw 2.0 hdi, rozpiętość podawana

> dla przyspieszenia sw wynosi 10,1 - nawet 13s, natomiast sedan 9,8 - 9,9s. Natomiast nie mogę

> znaleźć porównania w poszczególnych zakresach np. 80-120. 2-litrowa benzyna w opiniach

> uzytkowników jest zawsze chwalona pod względem osiągów, natomiast w 2.0 hdi niektórzy

> uzytkownicy piszą o turbo-dziurze. Niestety nie mam możliwości zrobienia konfrontacji "na

> żywo" w trasie.

hdi

benzyna

moze to cos rozjasni

mimo wszystko bralbym chyba jednak benzyne. 7km to nie ma szans na rozgrzanie sie diesla.

Napisano
  • Autor

> hdi

> benzyna

Dzieki za te porównania, ale dotyczą one sedanów, a mnie interesuje kombi/sw.

> moze to cos rozjasni

> mimo wszystko bralbym chyba jednak benzyne. 7km to nie ma szans na rozgrzanie sie diesla.

Właśnie tego rozgrzewania w zimie i krótkich tras się obawiam w odniesieniu do hdi - czy to przypadkiem nie wpłynie na wyższą awaryjność.

Napisano

> Dzieki za te porównania, ale dotyczą one sedanów, a mnie interesuje kombi/sw.

dla mnie zerowa roznica. Pokazuje roznice w osiagach i elastycznosci 2 silnikow w takich samych nadwoziach. Przy kombi bedzie pewnie ciut wolniej ale nie dramatycznie.

dieslem bedziesz sie cieszyl jazda na trasie a meczyl sie w miescie

rozwiazaniem jest diesel z automatem zlosnik.gif

> Właśnie tego rozgrzewania w zimie i krótkich tras się obawiam w odniesieniu do hdi - czy to

> przypadkiem nie wpłynie na wyższą awaryjność.

to juz zalezy jak bedziesz jezdzil. Od palowania na zimno raczej sie temu dieslu dobrze nie zrobi...

Napisano

> Dzieki za te porównania, ale dotyczą one sedanów, a mnie interesuje kombi/sw.

Nie zawracal bym sobie tym glowy, SW bedzie minimalnie gorsze od liftbacka i wyniknie to pogorszenie tylko z niewielkiej roznicy w masie.

> Właśnie tego rozgrzewania w zimie i krótkich tras się obawiam w odniesieniu do hdi - czy to

> przypadkiem nie wpłynie na wyższą awaryjność.

Ja jezdze 1.6HDi, 7 km w jedna strone, w polowie drogi silnik ma juz wlasciwa temperature. W zimie, dzieki elektrycznemu dogrzewaczowi montowanemu przez fabryke w tunelu klimatyzatora, cieplo mam szybciej w kabinie nie w jakiejkolwiek benzynie jaka jezdzilem wczesniej.

W przypadku glownie szarpanej jazdy miejskiej na pewno w 2.0HDi bedziesz mial sprzeglo i kolo zamachowe dwumasowe czesciej do roboty, wiec ciekawszy okaze sie automat (rowniez ze wzgledu na komfort w jezdzie miejskiej).

Napisano

polecam 2.0 hdi + chip mam takiego 407 i niezle to sie zbiera z prawie 180 km

Napisano

Mam 2.0 SW w benzynie ... i mnie czasem do szału doprowadza.

Dlaczego ? Bo ma kompletnie do d**py zestrojoną skrzynie z silnikiem. Puszczasz sprzęgło i jak nie dasz ostro gazu ... to nie jedzie ... ale jak przekroczy 2,5-3 krpm to wyrywa prawie kierownicę od kopa. Przez to pali jak smok. Oczywiście dużo zależy od wgranego softu, ale żaden który mi ASO wgrało mi nie odpowiadał.

Poza tym - w SW masz mało miejsca z tyłu (roleta od dachu musi gdzieś się zmieścić).

Ale poza tym ? Od 4 lat naprawiłem: 1 żarówkę (postojowe) i tradycyjnie siadł stycznik od szyby bagażnika - czyli koszty napraw praktycznie zerowe.

Żeby nie było - jestem naprawdę zadowolony z samochodu.

Napisano
  • Autor

> Mam 2.0 SW w benzynie ... i mnie czasem do szału doprowadza.

> Dlaczego ? Bo ma kompletnie do d**py zestrojoną skrzynie z silnikiem. Puszczasz sprzęgło i jak nie

> dasz ostro gazu ... to nie jedzie ... ale jak przekroczy 2,5-3 krpm to wyrywa prawie

> kierownicę od kopa. Przez to pali jak smok. Oczywiście dużo zależy od wgranego softu, ale

> żaden który mi ASO wgrało mi nie odpowiadał.

> Poza tym - w SW masz mało miejsca z tyłu (roleta od dachu musi gdzieś się zmieścić).

> Ale poza tym ? Od 4 lat naprawiłem: 1 żarówkę (postojowe) i tradycyjnie siadł stycznik od szyby

> bagażnika - czyli koszty napraw praktycznie zerowe.

> Żeby nie było - jestem naprawdę zadowolony z samochodu.

a w zakresie 2 - 2,5 krpm da się jeździć "spokojnie"? Generalnie samochód jest chyba dość dynamiczny? To, że jesteś z samochodu zadowolony napawa optymizmem ok.gifsmile.gif

Napisano

Mam 407sw 2,0 136KM od roku. Generalnie jestem zadowolony. Problem jest z wyświetlaczami które zanikają w gorące dni ( w nowszych niż mój z 2005 podobno jest lepiej) oraz z palącymi się żarówkami, wymieniłem już kilka. Tak jak ktoś pisał wyżej czasami pojawia się komunikat przepalonej żarówki choć wszystkie świecą, ale nie jest to dla mnie żaden problem, bo dzieje się to rzadko.

Do tego hałasująca się klapa bagażnika(naprawione izolacją ) oraz coś tam z zamkiem tylnej szyby - otwiera się tylko z pilota.

Co do przyspieszenia to na małych obrotach niestety nie ma czym jechać, dopiero na wyższych zbiera się bardzo dobrze, ale za to pali sporo.

Mnie przy jeździe po mieście na odcinkach po 7-10 km pali 10,5, w trasie ok 6,5 ale ja jeżdżę spokojnie.

W przyszłym tygodniu zakładam gaz. zlosnik.gif

Napisano

> Mam 407sw 2,0 136KM od roku. Generalnie jestem zadowolony. Problem jest z wyświetlaczami które

> zanikają w gorące dni ( w nowszych niż mój z 2005 podobno jest lepiej) oraz z palącymi się

> żarówkami, wymieniłem już kilka.

to jest standard we wszystkich pługach, ja tylko zaobserwowałem że im tańszą żarówkę kupię tym dłużej świeci.

> Tak jak ktoś pisał wyżej czasami pojawia się komunikat

> przepalonej żarówki choć wszystkie świecą, ale nie jest to dla mnie żaden problem, bo dzieje

> się to rzadko.

> Do tego hałasująca się klapa bagażnika(naprawione izolacją ) oraz coś tam z zamkiem tylnej szyby -

> otwiera się tylko z pilota.

> Co do przyspieszenia to na małych obrotach niestety nie ma czym jechać, dopiero na wyższych zbiera

> się bardzo dobrze, ale za to pali sporo.

> Mnie przy jeździe po mieście na odcinkach po 7-10 km pali 10,5, w trasie ok 6,5 ale ja jeżdżę

> spokojnie.

> W przyszłym tygodniu zakładam gaz.

Napisano
  • Autor

> Co do przyspieszenia to na małych obrotach niestety nie ma czym jechać, dopiero na wyższych zbiera

> się bardzo dobrze, ale za to pali sporo.

> Mnie przy jeździe po mieście na odcinkach po 7-10 km pali 10,5, w trasie ok 6,5 ale ja jeżdżę

> spokojnie.

> W przyszłym tygodniu zakładam gaz.

w połowie miesiąca mam do obejrzenia sw 2.0 hdi więc rozważam też i tę opcję, trochę popytałem i ten diesel mam dobre opinie dot. dynamiki - po za tym trafiłem na bardzo ciekawą stronkę z porównaniami, muszę przyznać, że w tym porównaniu diesel wyglada całkiem przyzwoicie:

407sw 2.0 hdi 136

407sw 2.0 143

wiarygodne te dane?

Napisano

> a w zakresie 2 - 2,5 krpm da się jeździć "spokojnie"? Generalnie samochód jest chyba dość

> dynamiczny? To, że jesteś z samochodu zadowolony napawa optymizmem

Przy 60 spokojnie możesz wrzucić 5tkę i pojedzie wink.gif

Co do dynamiki - to powyżej 2,5 krpm wink.gif

Oprócz tych paru drobiazgów - tak - jestem zadowolony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.