Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie E34

Featured Replies

Napisano

Witam, model E34 520i, 12V 129km (benzyna). Sprawdziłem ile spali tylko w mieście. Wyszło 18L/100km, czy to normalne spalanie? Czy trzeba będzie wyszukać problem?

Napisano

> Witam, model E34 520i, 12V 129km (benzyna). Sprawdziłem ile spali tylko w mieście. Wyszło

> 18L/100km, czy to normalne spalanie? Czy trzeba będzie wyszukać problem?

sporo za duzo.... jakis problem masz.. moga byc np sondy lambady albo wtrysk leje itd.. mialem podobnie i byla jedna sonda padnieta....

Napisano
  • Autor

To jest więcej niż jedna sonda lambda?

Dodam, że auto było teraz podpięte pod kompa i wyskoczyły (podobno stare) błędy:

Przekaźnik EKP ''3'', Wtryskiwacze - cylinder 2+4+6 ''17'', Regulator biegu jałowego ''22'', Wtryskiwacze - cylinder 1+3+5 ''16'', Przekaźnik grzałki sondy lambda ''23'', Sygnał prędkości pojazdu ''29''.

Potem mechanik pokazał mi wykresy no i obroty falowały. Następnie coś tam zaktualizował i to wszystko. Auto chodzi jak chodziło.

Napisano

> To jest więcej niż jedna sonda lambda?

> Dodam, że auto było teraz podpięte pod kompa i wyskoczyły (podobno stare) błędy:

> Przekaźnik EKP ''3'', Wtryskiwacze - cylinder 2+4+6 ''17'', Regulator biegu jałowego ''22'',

> Wtryskiwacze - cylinder 1+3+5 ''16'', Przekaźnik grzałki sondy lambda ''23'', Sygnał prędkości

> pojazdu ''29''.

> Potem mechanik pokazał mi wykresy no i obroty falowały. Następnie coś tam zaktualizował i to

> wszystko. Auto chodzi jak chodziło.

praktycznie kazdy z tych bledow moze miec wplyw na spalanie

Napisano
  • Autor

Znalazłem dziś wolną wtyczkę i trochę mnie to niepokoi, może mi ktoś napiszę do czego to jest? Może ma to coś wspólnego z tym spalaniem, bądź nierówną pracą silnika?

48f01ddac13a084b17c0c4e20f1ebb6211943_min.jpg

Napisano

> Znalazłem dziś wolną wtyczkę i trochę mnie to niepokoi, może mi ktoś napiszę do czego to jest? Może

> ma to coś wspólnego z tym spalaniem, bądź nierówną pracą silnika?

mala szansa ze jest od niczego. masz moze zdjecie z wiekszej odleglosci ? jest to mniej wiecej kolo obudowy filtra powietrza i przepustnicy ? czy mi sie tak wydaje ?

Napisano
  • Autor

> mala szansa ze jest od niczego. masz moze zdjecie z wiekszej odleglosci ? jest to mniej wiecej

> kolo obudowy filtra powietrza i przepustnicy ? czy mi sie tak wydaje ?

Hm, jak dokładniej posprawdzałem to drugi kabelek idzie pod miskę olejową, ale mam foto jeszcze jedno

799b061fdb83818b8263754bb3d3a1ca3568_min.jpg

Napisano

Wtyczka wyglada jak od czujnika wałka rozrzadu - ale chyba u Ciebie takiego brak wiec moze czujnik polozenia wału ?

Napisano
  • Autor

> Wtyczka wyglada jak od czujnika wałka rozrzadu - ale chyba u Ciebie takiego brak wiec moze czujnik

> polozenia wału ?

No tylko gdzie to podpiąć? Nie mam kanału, bo może zobaczył bym pod autem czy jest jakieś wolne miejsce.

Napisano

> No tylko gdzie to podpiąć? Nie mam kanału, bo może zobaczył bym pod autem czy jest jakieś wolne

> miejsce.

tam gdzie pasuje grinser006.gif

Napisano

> Hm, jak dokładniej posprawdzałem to drugi kabelek idzie pod miskę olejową, ale mam foto jeszcze

> jedno

Jak wrócę jutro z roboty to sprawdzę jak to wygląda w m20b25. Ale szczerze mówiąc to nie kojarze żadnej wtyczki w tym miejscu...

A spalanie 18 litrów to bierze Ci się z wyliczeń czy z ekonomizera?

Jak falują obroty to postaraj się uszczelnić króćce ppodcisnienia przy przepustnicy, "wykomp" w benzynie silnik krokowy, sprawdź stan przepływomierza...

Napisano
  • Autor

Ta wtyczka wygląda jakby była złączona z kabelkiem, który idzie jakby w stronę rozrządu, a wychodzi spod elementu zaznaczonego na zielono. Kabel też oznaczyłem kolorem zielonym.

Spalanie to sprawdzałem tak: miałem 60l paliwa. Po przejechaniu 100km pokazywało wskazówkę lekko za 40l ( jakby 18l spalił).

Silniczek krokowy sprawdzę, na innym forum napisano mi, żebym go sprawdził i ewentualnie wyczyścił w nafcie.

996734c19d13146faadd6a9f82c5b4e712392_min.jpg

Napisano

> Spalanie to sprawdzałem tak: miałem 60l paliwa. Po przejechaniu 100km pokazywało wskazówkę lekko za

> 40l ( jakby 18l spalił).

No to mniej precyzyjnie juz sie nie da. crazy.gif

Zatankuj pod korek, pojeździj trochę (czym więcej km zrobisz tym pomiar będzie precyzyjniejszy) i znów zatankuj pod korek. Podziel ilość paliwa przez ilość km i pomnóż przez 100. Wtedy będziesz wiedział ile naprawde pali twoja gangsta.

Napisano
  • Autor

W porządku zrobię tak. A odnośnie tej wtyczki prosiłbym o poradę, jeśli oczywiście ktoś jest zorientowany. Postaram się jeszcze dźwignąć auto na lewarek i wsunąć się pod auto. Może zlokalizuje to. Bo niestety do kanału nie mam dojścia.

Napisano

> W porządku zrobię tak. A odnośnie tej wtyczki prosiłbym o poradę, jeśli oczywiście ktoś jest

> zorientowany. Postaram się jeszcze dźwignąć auto na lewarek i wsunąć się pod auto. Może

> zlokalizuje to. Bo niestety do kanału nie mam dojścia.

Zanim gdziekolwiek będziesz sie wsuwał wstrzymaj sie do poniedziałkowego wieczoru. Sprawdzę co w tym miejscu jest przy m20B25, bo to bliźniacze silniki są...

Napisano
  • Autor

> Zanim gdziekolwiek będziesz sie wsuwał wstrzymaj sie do poniedziałkowego wieczoru. Sprawdzę co w

> tym miejscu jest przy m20B25, bo to bliźniacze silniki są...

Rozumiem, dzięki. Czekam na info 20.GIF

Napisano

sporo za dużo, moje 730 pali benzyny ok 15 po Krakowie

czy Twoje auto jeździ dużo na gazie lub jeździło?

Napisano
  • Autor

O to chodzi, że wcale na gazie nie jeździło

Napisano

> O to chodzi, że wcale na gazie nie jeździło

hmmm to dziwne... jakby jeździło na gazie to podejrzewałbym wtryski a tak to po kolei - lambda, przepływka do sprawdzenia grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Problem kiedyś był z wtryskami, zobacz błędy, które były.

Napisano

> Problem kiedyś był z wtryskami, zobacz błędy, które były.

widziałem, ale mi się też kiedyś taki błąd pokazał, raz - skasowałem i tyle, więcej się nie pojawił wink.gif Objawów żadnych nie było. Wtryski mam ok. Weź pod uwagę że komputerowa diagnostyka aut z tamtych lat jest jednak dość zawodna.

Napisano
  • Autor

> widziałem, ale mi się też kiedyś taki błąd pokazał, raz - skasowałem i tyle, więcej się nie pojawił

> Objawów żadnych nie było. Wtryski mam ok. Weź pod uwagę że komputerowa diagnostyka aut z

> tamtych lat jest jednak dość zawodna.

No zgadza się, przecież mojego BMW rok to 1989 zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.