Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[astra g z16xe] czujnik oleju

Featured Replies

Napisano

hej,

podczas jazdy, przy hamowaniu silnikiem lub przyspieszaniu, samochod zamiast plynnie schodzic z obrotow lub na nie wchodzic zaczal nieregularnie poszarpywac lub przyhamowywac.

po ostygnieciu sprawdzilem olej - okazalo sie, ze mokry byl tylko sam czubek bagnetu. po dolaniu ok 3 litrow oleju objawy znikly.

czy nie powinien zapalic sie czujnik niskiego poziomu oleju/smarowania. klontrolka jest sprawna (swieci sie przy wlaczonym zaplonie i wylaczonym silniku; gasnie po odpaleniu).

olej (mobile1 5w50) zmienilem w polowie lutego, dlatego przez te kilka miesiecy nie sprawdzalem jego poziomu. przejechane ok 3500 km. w warsztacie twierdza, ze z16xe bierze oleje. ale nie chce mi sie wierzyc, ze az tyle. nie odczuwam utraty mocy, nie pluje takze olejem. miska ok. o co moze chodzic?

Napisano

Nie chcę Cię martwić, ale producent dopuszcza chyba takie zużycie oleju. Poziom oleju powinno się sprawdzać dość często.

Czujnik niestety może tak się zachowywać - gdy się zapali może być już za późno i silnik ucierpi.

Napisano
  • Autor

> Nie chcę Cię martwić, ale producent dopuszcza chyba takie zużycie oleju. Poziom oleju powinno się

> sprawdzać dość często.

> Czujnik niestety może tak się zachowywać - gdy się zapali może być już za późno i silnik ucierpi.

w takim razie dobrze, ze zwrocilem uwage na wyhamowywanie. zrobilbym pewnie z 500 km i silnik by stanal. tak jak blondynka, przyczepie sobie kartke na wlewie paliwa - "masz olej?" smile.gif

2 lata temu mialem podobny objaw z przyhamowywaniem. wtedy nie zapalila sie kontrolka smarowania, ale wyskoczyl blad dotyczacy spalania stukowego czy problemow z cylindrem (juz nie pamietam). paliwo bylo odcinane po przekroczeniu 2 lub 3 tys. obrotow. wiec niby jest jakies zabezpieczenie przed zatarciem. smile.gif

Napisano

> podczas jazdy, przy hamowaniu silnikiem lub przyspieszaniu, samochod zamiast plynnie schodzic z

> obrotow lub na nie wchodzic zaczal nieregularnie poszarpywac lub przyhamowywac.

> po ostygnieciu sprawdzilem olej - okazalo sie, ze mokry byl tylko sam czubek bagnetu. po dolaniu ok

> 3 litrow oleju objawy znikly.

czyli w silniku było może 0,5l frown.gif

> czy nie powinien zapalić sie czujnik niskiego poziomu oleju/smarowania. klontrolka jest sprawna

niestety, znamionowe ciśnienie oleju w tym silniku to pewnie 1...1,5? bara, a czujnik działa poniżej 0,3 bara czyli wtedy to już się powinna się raczej zapalić kontrolka oznaczająca konieczność wezwania lawety,

> olej nie sprawdzalem

> jego poziomu. przejechane ok 3500 km. w warsztacie twierdza, ze z16xe bierze oleje. ale nie

> chce mi sie wierzyc, ze az tyle. nie odczuwam utraty mocy, nie pluje takze olejem. miska ok. o

> co moze chodzic?

jak w innych silnikach z tego okresu z interwałem wymian co 30kkm o zapieczone pierścienie tłokowe, sprawdź archiwum, było już o tym pisane wielokrotnie,

> 2 lata temu mialem podobny objaw z przyhamowywaniem. wtedy nie zapalila sie kontrolka smarowania, ale wyskoczyl blad dotyczacy spalania stukowego czy problemow z cylindrem (juz nie pamietam). paliwo bylo odcinane po przekroczeniu 2 lub 3 tys. obrotow. wiec niby jest jakies zabezpieczenie przed zatarciem.

to nie jest zabezpieczenie przed zatarciem a normalna reakcja ECU na błąd spalania stukowego od czujnika, a wziął się zapewne stąd że poziom oleju i ciśnienie było dramatycznie niskie, nie napełniały się popychacze hydrauliczne i stukały zawory co czujnik odczytywał jako spalanie stukowe,

clue: zainteresuj się stanem silnika o ile już nie jest za późno frown.gif

brat

Napisano
  • Autor

> clue: zainteresuj się stanem silnika o ile już nie jest za późno

> brat

na razie nie czuje, zeby cos stukalo, a silnik nie mial mocy. wiec chyba w ostatnim momencie udalo sie go ratowac. niemniej jednak zlece badanie silnika. na czym ono bedzie polegalo? na zdjeciu glowicy i wizualnej analizie czesci?

Napisano

> na razie nie czuje, zeby cos stukalo, a silnik nie mial mocy. wiec chyba w ostatnim momencie udalo

> sie go ratowac. niemniej jednak zlece badanie silnika. na czym ono bedzie polegalo? na zdjeciu

> glowicy i wizualnej analizie czesci?

a jaki to auto ma przebieg? powyżej 150kkm?

bo standardowo trzeba zrobić pewnie badanie ciśnienia sprężania, może próbę olejową, poza tym z opisu wynika że spalanie oleju może być na poziomie 1L/1kkm co przy założeniu że to pierścienie to już chyba powinno być widoczne przy ostrym przyspieszaniu w postaci lekkiego dymku,

z kolei gdyby brał olej górą silnika to zakopciłby rano przy odpalaniu po całonocnym postoju,

brat

Napisano
  • Autor

> a jaki to auto ma przebieg? powyżej 150kkm?

> bo standardowo trzeba zrobić pewnie badanie ciśnienia sprężania, może próbę olejową, poza tym z

> opisu wynika że spalanie oleju może być na poziomie 1L/1kkm co przy założeniu że to

> pierścienie to już chyba powinno być widoczne przy ostrym przyspieszaniu w postaci lekkiego

> dymku,

> z kolei gdyby brał olej górą silnika to zakopciłby rano przy odpalaniu po całonocnym postoju,

> brat

przebieg: 110 tys km.

nie zauwazylem kopcenia. ale trudno zauwazyc siedzac za kolkiem. smile.gif

gdzie takie badanie mozna zrobic? tylko w aso czy sa jakies specjalistyczne zaklady? sorki za trywialne pytania, ale silnikiem nigdy nie mialem do czynienia. wole raz zapytac niz pozniej wstydzic sie cale zycia nieznajomoscia podstaw. wink.gif

Napisano

Coś dziwne, bo mokry czubek bagnetu, to wcale jeszcze nie jest tak źle. Nie powinno było wejść aż tak dużo oleju. Kolega raz X18XEL (nie mam 100% pewności, co do silnika) zrobił trasę z Holandii bodajże. Po powrocie silnik zaczął brzydko głośno chodzić. Zawołał mnie - słucham - jakby się rozrząd rozlatywał. Bagnet był zupełnie suchy. Wlał dwa litry oleju - bagnet nadal suchy. Dopiero wlanie trzeciego litra zamoczyło bagnet.

Napisano
  • Autor

> Coś dziwne, bo mokry czubek bagnetu, to wcale jeszcze nie jest tak źle. Nie powinno było wejść aż

> tak dużo oleju. Kolega raz X18XEL (nie mam 100% pewności, co do silnika) zrobił trasę z

> Holandii bodajże. Po powrocie silnik zaczął brzydko głośno chodzić. Zawołał mnie - słucham -

> jakby się rozrząd rozlatywał. Bagnet był zupełnie suchy. Wlał dwa litry oleju - bagnet nadal

> suchy. Dopiero wlanie trzeciego litra zamoczyło bagnet.

3 litry to tak na oko. po zalaniu zostalo ok 2/5 pojemnika z olejem. no i troche przelalem smile.gif - ponad skale na bagnecie (okazalo sie, jak olej calkowicie splynal do miski). ale rozumiem, ze nadmiar nie wplynie negatywnie na silnik oraz podzespoly i ich prace.

Napisano

A jak najbardziej może wpłynąć negatywnie. Zależy ile masz nalane.

Napisano
  • Autor

> A jak najbardziej może wpłynąć negatywnie. Zależy ile masz nalane.

pol centymetra poza skale. smile.gif pocieszam sie tylko tym, ze przy takim poborze oleju bardzo szybko zejdzie. smile.gif chyba, ze wczesniej znowu zatka mi sie egr. smile.gif ale wtedy bedzie juz emulator i zaslepka. smile.gif

Napisano

> ale wtedy bedzie juz emulator i

> zaslepka.

a po co Ci emulator?

w Z16XE wystarczy zmienić soft na taki co nie obsuługuje egr + zaślepka

Napisano

> a po co Ci emulator?

> w Z16XE wystarczy zmienić soft na taki co nie obsuługuje egr + zaślepka

A po co zaślepka hmm.gif

ECU zamyka EGR w pozycji 0.

Napisano

> A po co zaślepka

a tego to nie wiem smile.gif

widzę że u mnie coś tam spod egr wystaje

sprawę załatwiał poprzedni właściciel

Napisano

> przebieg: 110 tys km.

> nie zauwazylem kopcenia. ale trudno zauwazyc siedzac za kolkiem.

> gdzie takie badanie mozna zrobic? tylko w aso czy sa jakies specjalistyczne zaklady?

110kkm to trochę mało jak na takie zużycie oleju (zwykle takie cyrki zaczynały się dziać powyżej 150kkm) choć jak mawia mądrość ludowa "historia radziecka zna różne przypadki",

a gdzie to można zrobić? ASO powinno dać radę jeżeli są kumaci, ja bym kierował swoje kroki ku jakiemuś polecanemu zakładowi nieautoryzowanemu w Twojej okolicy (kogoś kto typowo robi tylko Ople lub specjalizuje się w naprawach silników), poza tym koledzy wieczorem jak siądą do kącika to może podpowiedzą,

brat

Napisano

Na miejscu kolegi Messera wykręciłbym świece i zobaczył jakie są. Może tylko na jednym cylindrze są pierścienie zapieczone - jeśli faktycznie ma 110.000 km.

Historia Związku Radzieckiego zna takie przypadki wink.gif

Napisano
Messer jak jesteś zainteresowany to przyrząd do pomiaru ciśnienia posiadam, próbę olejową zrobić umiem no i mieszkam stosunkowo niedaleko (2 wioski dalej 270751858-jezyk.gif).
Napisano
  • Autor

> a tego to nie wiem

> widzę że u mnie coś tam spod egr wystaje

> sprawę załatwiał poprzedni właściciel

czy jestem w stanie samemu przeprogramowac ecu pod tym katem za pomoca op-coma?

Napisano
  • Autor

> Na miejscu kolegi Messera wykręciłbym świece i zobaczył jakie są. Może tylko na jednym cylindrze są

> pierścienie zapieczone - jeśli faktycznie ma 110.000 km.

> Historia Związku Radzieckiego zna takie przypadki

faktycznie ma 110 tys. smile.gif wykrece, sprawdze.

Napisano
  • Autor

> Messer jak jesteś zainteresowany to przyrząd do pomiaru ciśnienia posiadam, próbę olejową zrobić

> umiem no i mieszkam stosunkowo niedaleko (2 wioski dalej ).

Jestem zainteresowany. smile.gif Praktycznie mieszkasz tylko wioske dalej. wink.gif

Napisano

> czy jestem w stanie samemu przeprogramowac ecu pod tym katem za pomoca op-coma?

z tego co wiem, to nie

Napisano

Ciśnienie sprężania u Messera to licząc od rozrządu:

1: 14.8,

2: 14.2,

3: 15,

4: 14.5

Próby olejowej nie zrobiliśmy bo nie było czym wlać oleju w tuleje, jakby co pomiary można powtórzyć...

Napisano
  • Autor

> Ciśnienie sprężania u Messera to licząc od rozrządu:

> 1: 14.8,

> 2: 14.2,

> 3: 15,

> 4: 14.5

> Próby olejowej nie zrobiliśmy bo nie było czym wlać oleju w tuleje, jakby co pomiary można

> powtórzyć...

Doom, dzieki za bezinteresowna pomoc! ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.