Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Peugeot 406 2.0 HDI 2000r

Featured Replies

Napisano

witajcie

napisał do mnie znajomy, że coś mu tłucze podczas dodawania gazu, wciskania sprzęgła i gaszenia oraz odpalania silnika. Wygląda mi to na dwumasę, ale z drugiej strony podobno z silnikiem 90KM nie występowała dwumasa. Jak to jest?

Napisano

> witajcie

> napisał do mnie znajomy, że coś mu tłucze podczas dodawania gazu, wciskania sprzęgła i gaszenia

> oraz odpalania silnika. Wygląda mi to na dwumasę, ale z drugiej strony podobno z silnikiem

> 90KM nie występowała dwumasa. Jak to jest?

Z tego co ja wiem to dwumasa była w 110 KM. A co do źródła dźwięku to co to w ogóle za rodzaj dźwięku?

Napisano

W tych silnikach nie ma dwumasy.

Z tego co mi sie wydaje po opisie...to tłuc sie moze po prostu poduszka silnika hmm.gif

No chyba ze kolo pasowe które lubi "walić" w tych silnikach, ale to przy wyższych obrotach.

Napisano
  • Autor

> Z tego co ja wiem to dwumasa była w 110 KM. A co do źródła dźwięku to co to w ogóle za rodzaj

> dźwięku?

nie wiem dokładnie, jeszcze tego nie słyszałem, auto jutro będę widział i słyszał na włąsne uszy to może wyczuje.

Napisano
  • Autor

> W tych silnikach nie ma dwumasy.

no to pocieszające, bo jakbym miał mu zmieniać dwmasę to by mi się nie chciało grinser006.gif

> Z tego co mi sie wydaje po opisie...to tłuc sie moze po prostu poduszka silnika

> No chyba ze kolo pasowe które lubi "walić" w tych silnikach, ale to przy wyższych obrotach.

odnośnie poduszki to jakoś sprawdzę, odnośnie koła pasowego to jak to poznać, że to akurat to?

Napisano

Sprawdz kolo pasowe na wale wink.gif

Na 99% bedzie do wymiany, tylko moze sie okazac ze np. juz nie dojedzie do Ciebie bo sie skonczy i wtedy motor do remontu...

Napisano
  • Autor

> Sprawdz kolo pasowe na wale

> Na 99% bedzie do wymiany, tylko moze sie okazac ze np. juz nie dojedzie do Ciebie bo sie skonczy i

> wtedy motor do remontu...

znaczy się masz na myśli zerwanie paska? To by było to samo co w VW 1.9TD grinser006.gif

Generalnie jak się okazało auto ma jeszcze problem z jednym z wtrysków (wtryskami) kiedyś ktoś stwierdził, że się kończą może ktoś się orientuje jakie tam siedzą (tzn jakiej firmy montowali) i czy wystarczy podmienić czy może potrzebne jest programowanie? Na szrocie pytali mnie jakiej firmy wtryski są teraz nie myślałem, że jakieś różne montowali w tej jednostce napędowej.

Napisano
  • Autor

> Sprawdz kolo pasowe na wale

chodzi o jakieś bicia boczne w czasie pracy silnika widoczne gołym okiem?

Samochód ma niecałe 300tyś nalotu (realnego) tak szybko by to padło?

Sorry za głupie pytania ale nie znam dokładnie tej jednostki napędowej.

Napisano

> Samochód ma niecałe 300tyś nalotu (realnego) tak szybko by to padło?

Hmmm...

To jest "tak szybko"?!

Aha, generalnie jakiś czas temu koło pasowe w 2,0 HDi padało zwykle przy ok 60 000 km...

Napisano
  • Autor

> Hmmm...

> To jest "tak szybko"?!

> Aha, generalnie jakiś czas temu koło pasowe w 2,0 HDi padało zwykle przy ok 60 000 km...

no cóż nie wiedziałem, profilaktycznie warto więc to wymienić. Ewentualnie któraś poduchua i po problemie.

Napisano

> no cóż nie wiedziałem, profilaktycznie warto więc to wymienić. Ewentualnie któraś poduchua i po

> problemie.

Trzeba temat sprawdzić z naciskiem na PILNIE sprawdzić.

Tak jak pisano Ci niżej - uszkodzenie tego koła pasowego powoduje w końcowym rozrachunku natychmiastowe urwanie paska rozrządu, wraz z pełnym "przytupem" z tym związanym.......

Napisano

> mnie jakiej firmy wtryski są teraz nie myślałem, że jakieś różne montowali w tej jednostce

> napędowej.

Układ Boscha i Siemens

Napisano
  • Autor

> Układ Boscha i Siemens

dzięki, pojawił się niestety kolejny problem, śruba nawale została przez kogoś ukręcona i zamontowana ponownie na jakiś klej. Na początku nie mogłem tego ruszyć a jak poszło to tylko puściłem klej i śruba wyszła lekko :/ ostatni wpis z serwisu aso z 2008 roku z gdańska chyba (to tam musieli to spartolić bo wyedy był rozrząd robiony) Teraz pytanie, wyciągać wał idać to do zrobienia, wymienić wał co wiąże się z zabawami z panewkami, wyciągnać silnik i dać dół przy okazji do sprawdzenia i zrobienia czy może wkleić ponownie na klej grinser006.gif Właściciel chce ciąć koszty ale coś nie jestem przekonany, żeby to było najlepsze rozwiązanie.

Napisano

ale wal jest uszkodzony ?? bo jakos nie spotkalem sie jeszcze z takim problemem.

Napisano
  • Autor

> ale wal jest uszkodzony ?? bo jakos nie spotkalem sie jeszcze z takim problemem.

gwint w wale jest zwalony

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.