Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kymco Agility City - o ocenę proszę

Featured Replies

Napisano

Heyah! smile.gif

Moich poszukiwań i rozważań skuterowych ciąg dalszy.

Postanowiłem poszukac alternatywy dla Majesty 250 na "drugim końcu", czyli popatrzec nieco przychylniejszym okiem na skutery miejskie o pojemności 50ccm. Zalety są niekwestionowane, przynajmniej teoretycznie: większy wybór, nie trzeba prawa jazdy, a jedzie!

No właśnie, czy jedzie?

Czy możecie mi napisać, co sądzicie o następującym pomyśle - Kymco Agility City z silnikiem 50ccm?

- Czy to "uciągnie" w miarę sprawnie dorosłą osobę a czasami nawet i dwie?

- Czy tam jest miejsce dla "plecaczka"?

- Czy wybrać silnik 2-suw czy 4-suw? Który cichszy/mocniejszy/ekonomiczniejszy?

- Ile kosztuje odblokowanie oraz "tuning" do rozsądnej mocy? Niezawodność oraz oszczędność stawiam na pierwszym miejscu.

- Czy Kymco produkuje dobre (=dopracowane, niezawodne, tanie w eksploatacji) skutery?

- I czy Agility City rzeczywiście jest rozsądnym skuterem na miasto?

Jak poprzednio - elaboraty mile widziane. A najmilej własne doświadczenia.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Heyah!

> Moich poszukiwań i rozważań skuterowych ciąg dalszy.

> Postanowiłem poszukac alternatywy dla Majesty 250 na "drugim końcu", czyli popatrzec nieco

> przychylniejszym okiem na skutery miejskie o pojemności 50ccm. Zalety są niekwestionowane,

> przynajmniej teoretycznie: większy wybór, nie trzeba prawa jazdy, a jedzie!

> No właśnie, czy jedzie?

jazda samemu ok, z plecakiem mordęka, nic przyjemnego jechać 50km/h z gazem na full pod górkę dużo mniej

> Czy możecie mi napisać, co sądzicie o następującym pomyśle - Kymco Agility City z silnikiem 50ccm?

Skuter dobrze dopracowany, duże koła dobrze tłumią nierówności

> - Czy to "uciągnie" w miarę sprawnie dorosłą osobę a czasami nawet i dwie?

przy takiej pojemności ciesz się, że w ogóle rusza z miejsca i poleci 60km/h we 2 i to na prostej bo pod górę już podziel tę prędkość przez 2.

> - Czy tam jest miejsce dla "plecaczka"?

jest ale jazda należy do mało przyjemnych z racji mozolnej nudnej jazdy w dodatku wolnej i z zerowym przyśpieszeniem praktycznie.

> - Czy wybrać silnik 2-suw czy 4-suw? Który cichszy/mocniejszy/ekonomiczniejszy?

Cichszy 4T i ekonomiczniejszy, nie lejesz oleju i nie przejmujesz sie czy zajedziesz(np uszkodzi sie dozownik i chwila jazdy i po silniku)

2T wydaje się być zrywniejszy bo taki jest ale Vmax zawiera się w identycznych granicach spalanie przy pałowaniu z 0.5-1l większe od 4T

> - Ile kosztuje odblokowanie oraz "tuning" do rozsądnej mocy?

Odblokowanie w granicach 150-200zł za sam wariator i gaznik, za modul płacisz dodatkową kasę, ja sam znalazłem sposób i nie muszę mieć modułu za 150zł orygibnału żeby skuter jechał szybciej

Niezawodność oraz oszczędność stawiam

> na pierwszym miejscu.

To 4T

> - Czy Kymco produkuje dobre (=dopracowane, niezawodne, tanie w eksploatacji) skutery?

Możesz być pewny w 100%, że to doskonały sprzęt.

> - I czy Agility City rzeczywiście jest rozsądnym skuterem na miasto?

To dobry wybór ale lepiej weź Majesty 250 jak Ci się podoba bo spalanie 3-4l a przyjemność i wygoda nieporównywalnie lepsza. Albo chociaż te Agility City w werwsji 125?

> Jak poprzednio - elaboraty mile widziane. A najmilej własne doświadczenia.

> Pozdrawiam

> Bartek

miałem, dużo przejechałem, 2T niby mocniejszy ale jakoś nie widzę tej różnicy aż tak bardzo. Spalanie w obu przypadkach 2.4-3l.

Miejsce dla plecaka jest ale to już nie jest jazda tylko takie dokulanie się z miejsca A do B.

Osobiście jestem za 4T, nie trzeba lać osobno oleju i napewno jest większa pewność, że odpali niżeli 2T(wiem po tym jak po około 10 dniach odpalałem skuter kolegi TGB Mystiquei chyba za 20 razem odpalił).

Sprzedałem i nawet żałuję bo te sprzęty tracą dużo na wartości(rynek tak ustala średnią) aż szkoda je sprzedawać bo masz cos co jest dobre ale mało warte.

Napisano
  • Autor

> jazda samemu ok, z plecakiem mordęka, nic przyjemnego jechać 50km/h z gazem na full pod górkę dużo

> mniej

> przy takiej pojemności ciesz się, że w ogóle rusza z miejsca i poleci 60km/h we 2 i to na prostej

> bo pod górę już podziel tę prędkość przez 2.

> jest ale jazda należy do mało przyjemnych z racji mozolnej nudnej jazdy w dodatku wolnej i z

> zerowym przyśpieszeniem praktycznie.

Czyli jednak tej 50 brakuje mocy. Bo to, co opisujesz, to brak mocy jest, nieprawdaż?

> Cichszy 4T i ekonomiczniejszy, nie lejesz oleju i nie przejmujesz sie czy zajedziesz(np uszkodzi

> sie dozownik i chwila jazdy i po silniku)

A czy czterotakt nie jest przypadkiem tez i cichszy?

> To dobry wybór ale lepiej weź Majesty 250 jak Ci się podoba bo spalanie 3-4l a przyjemność i wygoda

> nieporównywalnie lepsza. Albo chociaż te Agility City w werwsji 125?

Pojemność 125 ccm oznacza, że muszę zrobić prawko A. A to jest wydatek ok 1.000zł. Wolę wydać te pieniądze na kask oraz ubiór dla mnie i dla plecaczka.

No, chyba że się załatwi rejestrację 125/50, ale nie mam pojęcia, jak taki temat ugryźć.

> Miejsce dla plecaka jest ale to już nie jest jazda tylko takie dokulanie się z miejsca A do B.

I tu mnie zmartwiłeś.

W takim razie, czy są jakieś alternatywy dla Agility City 50? W tej cenie to chyba nie bardzo.

> Sprzedałem i nawet żałuję bo te sprzęty tracą dużo na wartości(rynek tak ustala średnią) aż szkoda

> je sprzedawać bo masz cos co jest dobre ale mało warte.

Agility City 50 wcale nie ma za wiele w ogłoszeniach.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Czyli jednak tej 50 brakuje mocy. Bo to, co opisujesz, to brak mocy jest, nieprawdaż?

> A czy czterotakt nie jest przypadkiem tez i cichszy?

> Pojemność 125 ccm oznacza, że muszę zrobić prawko A. A to jest wydatek ok 1.000zł. Wolę wydać te

> pieniądze na kask oraz ubiór dla mnie i dla plecaczka.

> No, chyba że się załatwi rejestrację 125/50, ale nie mam pojęcia, jak taki temat ugryźć.

> I tu mnie zmartwiłeś.

> W takim razie, czy są jakieś alternatywy dla Agility City 50? W tej cenie to chyba nie bardzo.

> Agility City 50 wcale nie ma za wiele w ogłoszeniach.

> Pozdro

> Bartek

jesli akceptujesz kulanie sie to 50 ccm jest ok ale IMO warto zrobic prawko i jednak, dla bezpieczenstwa, wziac 125 ccm

Napisano

> Czyli jednak tej 50 brakuje mocy. Bo to, co opisujesz, to brak mocy jest, nieprawdaż?

tak ale da się jeździć mapewo lepiej niż rower czy autobus w środku lata ok.gif

> A czy czterotakt nie jest przypadkiem tez i cichszy?

Jest tylko z rozpedu zapomniałem nadmienić. Prawda. smile.gif

> Pojemność 125 ccm oznacza, że muszę zrobić prawko A. A to jest wydatek ok 1.000zł. Wolę wydać te

> pieniądze na kask oraz ubiór dla mnie i dla plecaczka.

Idziesz dobrym tokiem myslenia ok.gif

> No, chyba że się załatwi rejestrację 125/50, ale nie mam pojęcia, jak taki temat ugryźć.

Do momentu wypadku albo przyłapania na znacznym przekroczeniu prędkości jest wszystko ok(odpukać)

> I tu mnie zmartwiłeś.

> W takim razie, czy są jakieś alternatywy dla Agility City 50? W tej cenie to chyba nie bardzo.

Hmm miałem na mysli, że mordęką jest jazda te 50 km/h we dwójkę w dalszą trasę natomiast samego miejsca jest dość żeby pasażer mógł rozłożzyc nogi rece itp, napewno nie zaszkodzi kufer z oparciem

> Agility City 50 wcale nie ma za wiele w ogłoszeniach.

Jak Ci się podoba to pojedź zobacz i kup, tylko nie bierz nic tańszego chyba, że też ze stajni Kymco np Agility, albo inny markowy na dużych kołach - na dużych bo lepiej tłumią dziury i łatwiej manewruje się w koleinach(raczej miedzy)

Napisano

Witaj

Jechałem Agilem z 50 - katastrofa zlosnik.gif

Kupiłem 125 i jestem zadowolony. Skuter dopracowany i ładnie jedzie.

Niedawno znalazłem sztukę dla kolegi z przebiegiem 4000km i ceną 3600PLN - IMO warto ok.gif

Napisano

Jeśli New Dink 50 ma ten sam silnik (a chyba tak - chłodzony powietrzem),

to co nieco mogę się wypowiedzieć.

Skuter jest duży i waży ponad 120kg (tak mi się kojarzy) a więc mistrzem sprintu

nie został clown.gif

Kupiłem nówke sztuke - jazda zablokowanym na dotarciu to była masakra...

W korku jeszcze jakoś to szło, bo prędkość 45 km/h nie robiła większej różnicy,

ale na pustych ulicach to jakoś tak mało bezpiecznie się czułem.

Kymco dawało kiedyś fabryczny zestaw do odblokowania dzięki któremu nie

traciło się gwarancji - dawało to prędkość około 55 km/h i to już było

coś tongue.gif

Po "kilku" modach skuter teraz jest w stanie rozpędzić się do 70km/h i jest

to mim zdaniem prędkość w zupełności wystarczająca na miasto smile.gif

W trasie może troszkę jazda się dłuży ale da się przeżyć clown.gif

Niestety te kilka modów pare groszy kosztuje - to nie tak, jak z 2T, że

zmieniasz tłumik i coś tam i lata 90.

Faktem jest również iż osobiście nie mogę słuchać 2T - ten dźwięk mnie

po prostu odrzuca - w moim 4T ze zmienionym wydechem jest miodzio zlosnik.gif

Skuterem w wda lata przejechałem 6kkm - ilość usterek 0 waytogo.gif

W razie pytań wal śmiało smile.gif

Napisano

Co prawda nie mam Kymco, tylko Sym, ale:

Kupiłem w zeszłym roku 50-tkę 4T. Do jazdy w dużych korkach, w pojedynkę przy wadze <=80kg, spokojnie wystarcza.

Z plecakiem jechałem tylko raz, i do tego "plecak" miał 110kg, i tak by się po prostu nie dało jeździć normalnie.

4T vs 2T: Na pewno 4T będzie miał przyjemniejszy, cichszy dźwięk, będzie trochę bardziej mułowaty. Raczej nie zgodzę się z przedmówcą że mniej awaryjny, bo o ile co prawda nie trzeba dolewać żadnych mieszanek, co upraszcza codzienne użytkowanie (chociaż dolewa się to w dwutaktach co 1000km, więc w moim przypadku raz na sezon), ale wydaje mi się że na ogół 4T to bardziej skomplikowane konstrukcje -> więcej się może psuć.

No i na koniec - jeżeli jeździsz na odcinkach, gdzie kierowcy puszek mogą chcieć jechać wyraźnie szybciej niż twoje 45kmh, wtedy naprawdę bezpieczniej byłoby mieć lepsze osiągi, niż to co oferuje 50-tka.

A odblokowywanie - każdy decyduje sam. Ja wiem, że nie odblokuję swojego skutera bo mam zbyt bujną wyobraźnię - już widzę jak z mojej winy laweta wioząca nowe Mercedesy do salonu wjeżdża do rowu, a mnie nie chroni OC grinser006.gif

Napisano

50 ccm na trasie gdzie można szybko jechać (bez korków) jest średnim pomysłem. Wiem, bo sam mam. O ile jazda Radzymińską i Solidarności w czasie korków jest fajna, to dzisiaj zdarzyło się paru takich czterokołowych co to jak 3 pasy to leci się ile wlezie. Najlepiej jeździ się tam gdzie jest wyremontowane szerokie pobocze.

Napisano

daj spokój z 50 , kup 125 ok.gif da się tym dynamicznie jeździć , trasę też zrobić bez większych problemów

jakiś tekst

prawko w miesiąc zrobiłem

Napisano
  • Autor

> daj spokój z 50 , kup 125 da się tym dynamicznie jeździć , trasę też zrobić bez większych problemów

Moje dylematy biora się stąd, że nigdy wcześniej nie jeździłem na moto, więc nie mam żadnego punktu odniesienia. Jak już pisałem wcześniej, w innym wątku, myślę o skuterze jako o tanim i szybkim transporcie po Warszawie, a czasami spod Warszawy. Sam nie wiem, czy w ogóle jazda na moto mi się spodoba - jest sezonowa, mocno zależna od pogody a ja do tego jestem już starym prykiem przywykłym do wygody. Dlatego inwestycja 7.000zł w skuter to dla mnie trochę zbytek, skoro za takie pieniądze mogę mieć całosezonową czterokółkę pędzoną LPG (czyli tanio).

A tę Hondę to masz, polecasz? Możesz coś o niej napisać?

> prawko w miesiąc zrobiłem

Jakie koszty total?

Pozdro

Bartek

Napisano

> daj spokój z 50 , kup 125 da się tym dynamicznie jeździć , trasę też zrobić bez większych

> problemów

> jakiś tekst

> prawko w miesiąc zrobiłem

za mniej ma noowke Agility City 125 i uwazam, ze jest lepszy od tej pokraki PCX

Napisano

Kymco wprawdzie nie jeździłem ale Vespą LX 50 tak. I dlatego odradzam zabawę w 50ccm. Ani to przyjemne ani bezpieczne.

P.S. Choć przy odrobinie samozaparcia...w każdym razie do Kazimierza nią dojechałem. grinser006.gif

Napisano

Prawko " kurs " 800 plm za egzamin teoria praktyka chyba 160 pln.

Honda ma 3 konie więcej od kymco co na skuterze jest odczuwalne. A tak to normalny skuter, jest mały i bardziej zwrotniejszy od np yamahy s-max 125

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.