Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa paliwa powiedziała papa?

Featured Replies

Napisano

Objawy z przed kilku dni:

1. Rozruch z rana - obroty wskakiwały na 1500obr/min za chwilę spadały na 600 i po kilku sek wracały do 1500. Nie było znaczenia czy gaszony z benzyny czy gazu.

2. Ruszanie ze skrzyżowania - delikatne szarpnięcie po każdorazowym załączeniu sprzęgła.

3. Jazda ze stałą prędkością - szarpanie raz słabe raz mocne.

4. Przyspieszanie - nic dziwnego nie występowało.

5. Ogólnie odczuwalny spadek mocy.

Objawy z dzisiaj:

1. Chwilę po odpaleniu ciepłego silnia wciśnięcie pedału gazu powoduje tyle, że obroty wskakują na 1500 później spadają prawie do 0 i znowu 1500-0-1500-0, na jałowych można powiedzieć, że w miarę pracuje.

Czyżby pompka paliwa miała dość?

Na eLPiDżi silnik pracuje ładnie równo i jedzie zlosnik.gif

Napisano

> Objawy z przed kilku dni:

> 1. Rozruch z rana - obroty wskakiwały na 1500obr/min za chwilę spadały na 600 i po kilku sek

> wracały do 1500. Nie było znaczenia czy gaszony z benzyny czy gazu.

> 2. Ruszanie ze skrzyżowania - delikatne szarpnięcie po każdorazowym załączeniu sprzęgła.

> 3. Jazda ze stałą prędkością - szarpanie raz słabe raz mocne.

> 4. Przyspieszanie - nic dziwnego nie występowało.

> 5. Ogólnie odczuwalny spadek mocy.

Oj,oj.....,aż się boję diagnozy....,ponieważ wczoraj miałem podobne objawy.... icon_eek.gif

Napisano

> Objawy z przed kilku dni:

> 1. Rozruch z rana - obroty wskakiwały na 1500obr/min za chwilę spadały na 600 i po kilku sek

> wracały do 1500. Nie było znaczenia czy gaszony z benzyny czy gazu.

> 2. Ruszanie ze skrzyżowania - delikatne szarpnięcie po każdorazowym załączeniu sprzęgła.

> 3. Jazda ze stałą prędkością - szarpanie raz słabe raz mocne.

> 4. Przyspieszanie - nic dziwnego nie występowało.

> 5. Ogólnie odczuwalny spadek mocy.

> Objawy z dzisiaj:

> 1. Chwilę po odpaleniu ciepłego silnia wciśnięcie pedału gazu powoduje tyle, że obroty wskakują na

> 1500 później spadają prawie do 0 i znowu 1500-0-1500-0, na jałowych można powiedzieć, że w

> miarę pracuje.

> Czyżby pompka paliwa miała dość?

> Na eLPiDżi silnik pracuje ładnie równo i jedzie

Niestety ale mam tak samo,diagnoza pompa paliwa,w momencie kiedy potrzeba paliwa cisnienie potrafi spasc do 1.5 Bar przy ymaganych 3.5Bar

Napisano
  • Autor

Nowe fakty.

Po 5h postoju silnik zaczął chodzić w miarę normalnie na benzynie.

Pojechałem na stację i zalałem trochę benzyny (jest teraz w okolicach 35-40l) wlałem czerwone STP, zrobiłem 30km i samochód jakby zaczął lepiej chodzić.

Teraz się zastanawiam czy przypadkiem nie mam jakiegoś syfu w zbiorniku od ruskiej benzyny którą lałem ze 2 tankowania temu.

Zobaczę co silnik powie jutro rano.

Napisano

Z wiadra lałeś? Przy takim tankowaniu potrzebny lejek z sitkiem. A nie miałeś czasem niskiego poziomu paliwa w zbiorniku?

Napisano
  • Autor

> Z wiadra lałeś? Przy takim tankowaniu potrzebny lejek z sitkiem.

Można powiedzieć, że z wiadra. Lejek z sitkiem był zlosnik.gif . Bardziej się zastanawiam czy w tej benzynie nie było wody w niewielkich ilościach.

> A nie miałeś czasem niskiego poziomu paliwa w zbiorniku?

Ogólnie poszarpywanie występuje od co najmniej roku i nie jest zależne od ilości benzyny. W zbiorniku najmniej co miałem to było ~5l i to było około 6miesięcy temu, lecz wtedy jeździłem prawie non stop na benzynie. A tak rezerwa zapala się u mnie bardzo rzadko.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam bo mi się skończyły pomysły i chyba rzeczy które można wymienić.

Co zrobiłem do tej pory:

- wymieniłem pompkę paliwa - dalej to samo;

- wymieniłem filtr paliwa - bez zmian;

- wymieniony cały zespół przepustnicy tj przepustnica z TPS, nastawnikiem jałowego, kompletnym wtryskiem;

- wydech i dolot szczelny jak granica z Białorusią;

- świece przewody WN filtr powietrza z nalotem około 5kkm

Na kompie błędów brak, lambda oscyluje normalnie na jałowym i przez kilka pierwszych chwil przy jeździe ze stałą prędkością, po 10-15 sekundach z V=const zaczyna się szarpanie co odbija się na wykresie lambdy. W tym czasie samochód sukcesywnie zwalnia, ruszenie pedału gazu normalizuje sytuację. Najgorzej szarpie w przedziale między 2-3tyś obr/min, w niewymienionych przedziałach szarpanie nie występuje albo jest nieodczuwalne.

Zdaje mi się, że delikatnie więcej pali zarówno benzyny jak i gazu ale to równie dobrze może być przyczyna tego, że lata nie widać.

Napisano
  • Autor

Wstawiłem wczoraj kolejny korpus z wtryskiwaczem i co ?

Micha zadowolona. Samochód odzyskał moc, obroty nie świrują i nie ma problemów z rana.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.