Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ściąga mi go...

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

mam problem związany ze ściaganiem mojego Bravo w prawą stronę. samochód mial sprawdzaną zbieżność kól, wszystko ok wyszło, facet się dziwił jak mu mówiłem o problemie, zamieniliśmy wtedy jedynie przednie koła ze sobą i problem troszkę się zmniejszył. jednak po założeniu oponek zimowych ściąganie powróciło ze zdwojoną siła. oczywiście koła sa wyważone, opony ok, kierunki ok, próba zamiany tyłu z przodem nic nie pomogła. co do wielkości zjawiska to jest ono duże tzn np. ruszając w korku bez trzymania kierownicy bravo potrafi zacząć zjeżdząć w prawo już po metrze jazdy!!! w trasie w czasie szybszej jazdy efekt tez jest piorunujący, kierownicę muszę cały czas trzymac, pyuszczenie skonczylo by sie wylądowaniem w rowie. powietrze w oponach tez ok. samochód nie bity. czy powowdem tego moze byc jakiś problem z silniczkiem wspomagana??? proszę o poradę. dziękuje tongue.gif

Napisano

czesc

sprawdzałes zawieche?

drazki?

moze masz skrzywiony?

Napisano

Zadne z kol nie robi sie gorace podczas jazdy? Moze hamulce przy ktoryms kole sa przyblokowane.

Napisano
  • Autor

tia było patrzone, zawieszenie jest oki, z przodu jedynie na wymiane czekają klocki ale za jakieś 2-3 tyś km

Napisano
  • Autor

koła sprawdzane na podnośniku, wszystkie kręcą sie bez żadnych oznak tarcia, raczej wykluczam zapieczenie hamulcy czy coś podobnego. upierałbym się że to coś ze wspomaganiem

Napisano

a powiedz mi jak jedziesz powoli to nic żadnych dwieków z okolicy kól? tarcia, trzeszczenia?

Napisano
  • Autor

hmmm nic takiego nie słysze. wiesz na naszych miejskich dziurawych drogach zawiecha jest słyszalna (szczególnie latem) ale właśnie bravo nie daje żadnych znakow od strony wnętrza kół, jedyny znak to moze lekki wyciek własnie w okolicach tam ukłądu wspomagania ale stan płynu jest w porządku

Napisano

policz liczbę obrotów kierownicy z pozycji środkowej w lewo i w prawo (dokładnie - najlepiej zaznaczyć pozycje ołowkiem na kierownicy)

jeśli nie jest wycentrowana może ściągać. miałem to w CC, ASO rozłożyło ręce a okazało się ża jakiś matoł zamiast ustawić zbieżność ustawił koło kierownicy, najlepsze było to że przy maks. skręcie jedno koło przeskakiwało bo miały różne średnice skrętu icon_eek.gif

poza tym sprawdź kąty i tylną zawiechę

Napisano

albo jak Kali mowi

za kierownicą są dwa imbusy wykręć i ostroznie zdejmij poduche najlepiej nie rozłaczaj przestaw pare zabków...

a tak wogole to jak jedziesz to prosto kierownica stoi?

Napisano

IMO to jest wina opon.

Spróbuj jeszcze odwrócic opony lewą na prawą, bądź jak sa kierunkowe to zdjąc z felg i założyc odpowiednio. Miałem kiedyś to samo co prawda w innym samochodzie ale pomogło.

Napisano

> Witam wszystkich,

> mam problem związany ze ściaganiem mojego Bravo w prawą stronę.

> samochód mial sprawdzaną zbieżność kól, wszystko ok wyszło,

Na pewno cała geometria jest w porządku łącznie z kątem pochylenia kół i wyprzedzenia sworznia zwrotnicy ?

Napisano

> Witam wszystkich,

> mam problem związany ze ściaganiem mojego Bravo w prawą stronę.

> samochód mial sprawdzaną zbieżność kól, wszystko ok wyszło,

> facet się dziwił jak mu mówiłem o problemie, zamieniliśmy wtedy

> jedynie przednie koła ze sobą i problem troszkę się zmniejszył.

> jednak po założeniu oponek zimowych ściąganie powróciło ze

> zdwojoną siła. oczywiście koła sa wyważone, opony ok, kierunki

> ok, próba zamiany tyłu z przodem nic nie pomogła. co do

> wielkości zjawiska to jest ono duże tzn np. ruszając w korku bez

> trzymania kierownicy bravo potrafi zacząć zjeżdząć w prawo już

> po metrze jazdy!!! w trasie w czasie szybszej jazdy efekt tez

> jest piorunujący, kierownicę muszę cały czas trzymac,

> pyuszczenie skonczylo by sie wylądowaniem w rowie. powietrze w

> oponach tez ok. samochód nie bity. czy powowdem tego moze byc

> jakiś problem z silniczkiem wspomagana??? proszę o poradę.

> dziękuje

mam to samo ciagnie lekko w prawo(z tego co opisujesz to durzo slabiej niz tobie) badania geometri robilem pol roku temu wyszlo

ze prawe przednie kolo jest popchnite w przod o 6mm

tylne prawe jest cofniete o 4 mm

lewe w porzadku pochylenia jedno w normie jedno na granicy normy

wszystko oczywiscie wynik dzwona i czestych uderzen w krawezniki

facet to ustawil zbieznosc i powiedzial ze i tak nnie powinien sciagac mimo tych defekktow

no ale sciaga ja mysle ze to i wina opon jest moze i tego ze mam rozne et felg stalowych

PS dziwi mnie toche ze prawe przednie kolo jest popchniete o 6mm bo przygrzalem nim dwa razy bardzo mocno w kraweznik(felga byla bardzo pogieta wrecz pomieta nie szlo jechac) ale jadac do produ powinienem przy uderzeniu cofnac kolo no nie a nie je popchnac gdzie tu logika moze ktos mi wytlumaczy

moze to wahacze maja cos nie tak z wymiarami bo z przodu mam wstawione od ponad roku tureckie tofasy od krzysia moze byula zla tolerancja wymiarow nie wiem sam niewiem.gif

Napisano

> przygrzalem nim dwa razy bardzo mocno w kraweznik

> powinienem przy uderzeniu cofnac kolo no nie a nie je popchnac

> gdzie tu logika moze ktos mi wytlumaczy

no faktycznie , powinien wahacz iść do tyłu

> moze to wahacze maja cos nie tak z wymiarami bo z przodu mam

> wstawione od ponad roku tureckie tofasy od krzysia moze byula

> zla tolerancja wymiarow nie wiem sam

Tofas to taki turecki fiat więc co za różnica

Napisano

> no faktycznie , powinien wahacz iść do tyłu

> Tofas to taki turecki fiat więc co za różnica

maluch to polski fiat ale jakoscia niestety chyba ustepowal made in italy wink.gif

Napisano

no cóż , polskie ople też są jakies lichsze od niemieckich , ale niemieckie tez są składane poza niemcami , więc nie jest to takie proste zakrecony.gif

Napisano

zobacz 2 rzeczy...

1. wahacze czy nie maja luzow - wtedy podczas obciazenia (jazdy) przy wyrobinych tulejach moze zmieniac sie geometria.

2. pozamieniaj WSZYSTKIE opony. kiedys kumpela miala bardzo podobnie. zmienila jedynie zimowki na przod, nic nie dalo. dalej wydatki i glowienie sie. ale gdy zamienila caly komplet opon... jak reka odjal biglaugh.gif

Napisano

> albo jak Kali mowi

> za kierownicą są dwa imbusy wykręć i ostroznie zdejmij poduche

> najlepiej nie rozłaczaj przestaw pare zabków...

icon_eek.gif

> a tak wogole to jak jedziesz to prosto kierownica stoi?

Tak na marginesie, to coś takiego jak ustawienie kierownicy nie robiłbym wa garażu. Poza tym jeżeli sprawdzali mu zbieżność to kierownica na pewno jest na wprost.

Napisano

> Witam wszystkich,

Witaj 20.GIF

> .... np. ruszając w korku bez

> trzymania kierownicy bravo potrafi zacząć zjeżdząć w prawo już

> po metrze jazdy!!!

Niech Ci sprawdzą jeszcze przeguby.

Napisano

> Tak na marginesie, to coś takiego jak ustawienie kierownicy nie

> robiłbym wa garażu. Poza tym jeżeli sprawdzali mu zbieżność to

> kierownica na pewno jest na wprost.

na wprost na pewno, ale znajdź mi zakład który ją wycentrowuje przed ustawieniem zbieżności wink.gif

Napisano

> na wprost na pewno, ale znajdź mi zakład który ją wycentrowuje przed

> ustawieniem zbieżności

Zgadza się, tylko co mu da przestawienie kierownicy o kilka ząbków. Po wycentrowaniu i tak musi pojechać jeszcze raz na ustawienie kierownicy, bo nie będzie jeździł z rękoma w pionie smirk.gif.

Napisano

> Zgadza się, tylko co mu da przestawienie kierownicy o kilka ząbków.

> Po wycentrowaniu i tak musi pojechać jeszcze raz na ustawienie

> kierownicy, bo nie będzie jeździł z rękoma w pionie .

zgadza się, pytanie czy ktoś przy tym u niego majstrował i czy jest taka potrzeba...

jeśli nikt nigdy nie przestawiał kiery to przyczyny ściągania trzeba szukać gdzieś indziej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.