Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słuchanie muzyki podczas jazdy

Featured Replies

Napisano

Czy natknęliście się może na jakiś przepis zabraniający słuchania muzyki/radia podczas jazdy motocyklem?

Niedawno spotkałem się z sytuacja w pracy, że jeden z współpracowników zauważył jak ściągam kask i wyciągam słuchawki z uszu i "pouczył" mnie, że jest to zabronione. Niestety nie potrafił wskazać konkretnego paragrafu.

Z kodeksem drogowym staram się być zawsze na bieżąco i jak do tej pory nigdy nie spotkałem się z takim zapisem. Na innych forach są różne zdania, ale również brak konkretów... Opinie, że kiedy słucham zbyt głośno to można mnie ukarać spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym mnie jakoś nie przekonują.

Taryfikator mandatowy przewiduje taką sytuację (spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym), ale cały czas odnosi się to do naruszenia stanowiącego przyczynę zagrożenia...

Osobiście lubię słuchać radia podczas jazdy i głośność ustawiam tak, że nie tracę kontaktu z otoczeniem a przy wyższych prędkościach szum powietrza i tak zagłusza mi to radio. Nie widzę wiec powodów, dla których miałbym z tego zrezygnować.

A Wy słuchacie muzyki podczas jazdy?

Napisano

To jest to samo co podłączona nawigacja. Nie spotkałem się nigdy z przepisem że nie można słuchać.

Napisano

>....

> A Wy słuchacie muzyki podczas jazdy?

Nie slucham.

I tak szumi jak sie jedzie. A nie widze potrzeby uszkadzania sobie sluchu przez zaglsuzanie silnika i szumu powietrza przez muzyke.

Napisano
  • Autor

> I tak szumi jak sie jedzie. A nie widze potrzeby uszkadzania sobie sluchu przez zaglsuzanie silnika

> i szumu powietrza przez muzyke.

Napisałem przecież, że głośność jest ustawiona tak, że przy większych prędkościach (pow. 80km/h) jest zagłuszana przez dźwięk silnika i szum powietrza...

Napisano

> Czy natknęliście się może na jakiś przepis zabraniający słuchania muzyki/radia podczas jazdy

> motocyklem?

nie niewiem.gif abstrahując od faktu "zatkanych" uszu i moto, to na dobrą sprawę jadąc autem też możesz (o ile sprzęt na to pozwoli biglaugh.gif) tak podkręcić głośność, że nie usłyszysz innych dźwięków otoczenia, więc mnie taki argument nie przekonuje. ba - przecież nawet głusi/głuchoniemi mogą jeździć, lecz wtedy mają stosowne oznakowanie waytogo.gif

tak... slinka.gif uwielbiam muzę na moto, tyle tylko, że ja mam pokładowy zestawik audio i słucham "przez" kask a wraz ze mną okoliczni użytkownicy drogi... 001.gifyay.gif30.GIF (żeby nie było: zestawik ma w sobie układ regulujący głośność w funkcji prędkości - im prędzej, tym głośniej, więc kiedy się toczę przez wioski i miasta, to jest odpowiednio ciszej waytogo.gif)

Napisano

Napisałem pytanie do scigacz.pl i taką odpowiedź dostałem:

Cześć,

O ile nam wiadomo polskie prawo nie reguluje tego bezpośrednio. Jest jednak zapis że nic nie może w czasie jazdy ograniczać kierowcy widzenia i słyszenia, zatem słuchawki łapią się do tej definicji.

Napisano
  • Autor

> Napisałem pytanie do scigacz.pl i taką odpowiedź dostałem:

> Cześć,

> O ile nam wiadomo polskie prawo nie reguluje tego bezpośrednio. Jest jednak zapis że nic nie może w

> czasie jazdy ograniczać kierowcy widzenia i słyszenia, zatem słuchawki łapią się do tej

> definicji.

O ile im wiadomo... to tak jak o ile mi wiadomo... Gdzie to jest w ustawie? W przepisach ogólnych i porządkowych nic takiego nie ma. Szukając odpowiedzi na to pytanie przeglądałem również forum na ścigacz.pl, nikt jednak nie podaje konkretnego zapisu, choć wielu uważa, że jest to zabronione.

Teoretycznie kominiarka założona pod kask też ogranicza w jakiś sposób słyszenie...

Napisano

To używanie zatyczek motocyklowych używanych szczególnie na długich trasach przez motocyklistow też było by zabronione

Napisano
  • Autor

> To używanie zatyczek motocyklowych używanych szczególnie na długich trasach przez motocyklistow też

> było by zabronione

Zgadza się, byłoby albo by było... wink.gif

Napisano

ja ostatnio zacząłem zarówno na skuterze jak i dużym moto.

głośność mam ustawioną tak, ze nie trace kontaktu z otoczeniem, a od koleżanki nauczyłem się tańczyć na światłach smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.