Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ECO driving Cromy II 1,9 MJTD

Featured Replies

Napisano

Zainspirowany tym wyczynem Polaka Skoda Octavia II spaliła 1,89 litra/100 na odcinku 300 km.... postanowiłem się poświęcić hehe.gif i obecny bak paliwa przejeździć w trybie ECO....

Paliwo zatankowałem na stacji Auchana do pierwszego odbicia hehe.gif coby było suuuper jakości i do dzieła... zlosnik.gif

Niestety mimo zacięcia i starania się nie przekraczać 110 km/h nic z tego nie wychodzi.. sick.gif to znaczy wychodzi mi minimum 4,7 litra na odcinku 60 km.... testuje to w trybie mieszanym 1/3 drogi lokalne 1/3 drogi ekspresowe i 1/3 miasto z światłami .... max odcinki to 60 km w jednym przejeździe do ostudzenia silnika...

Nie mam pojęcia jak oni to robią że spalają im auta mniej niż 2 litry... sick.gif

No nic do końca zostało mi jeszcze z 500 km.... na razie średnie według wskazania kompa to 5,2 litra/100 wiec raptem o litr mniej niż przy mojej normalnej jazdy bez limitu prędkosci zlosnik.gifa męka straszliwa.....

Napisano

Jak masz B&M, to możesz sobie Ecodrive ze strony Fiata wgrać. Ale szczerze mówiąc jeszcze tego nie miałem okazji wypróbować, bo zawsze pendrive zapominam 893goodvibes.gif W teorii pokazuje jaki z Ciebie EKO - Kierowca wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jak masz B&M, to możesz sobie Ecodrive ze strony Fiata wgrać. Ale szczerze mówiąc jeszcze tego

> nie miałem okazji wypróbować, bo zawsze pendrive zapominam W teorii pokazuje jaki z Ciebie

> EKO - Kierowca

Nie nie mam tego wynalazku.... robię to raczej w ramach eksperymentu i nie zamierzam tak jeździć docelowo cool.gif

Napisano

No i na tym ten świat polega wink.gif Czy paliwo będzie po 5, czy po 10 złotych to i tak będzie trzeba jeździć smile.gif Najgorsze w oszczędnej jeździe jest to, że starasz się jeździć spokojnie, a tu nagle objazd/korek czy inny zawalidroga i całe oszczędzanie psu w... pysk :D Sezon letni, przy 150 KM Croma pożera te 7 litrów na setkę - i nie zamieniłbym jej na Octavie.

Fiaty 126p sąsiadów mojego dziadka zawsze paliły 4,5 litra na setkę. Jemu poniżej 6 nigdy nie schodził wink.gif

Napisano
  • Autor

Przy moim stylu jazdy i klimie Croma pali średnio latem coś koło 6,6 litra.... a jak ostatnio sprawdzałem bez problemu licznikowe 220 osiąga zlosnik.gif wiec te 150 KM jeszcze ma...

Ja jednak jestem ciekawy jak można dojść do takiego wyniku ... confused.gif olej rzadki 0w30 ...

icon1.png

Napisano

Porównując ze Stilo, Cromą trudniej zrobić jakiś super eko wynik spalania (ciężar robi swoje). Chociaż tankując na Statoil, ichniejszą super ropę (Diesel Gold?), zauważyłem te 0,5 litra mniej na setce. Ale to chyba ze względu 5 złotych wydanych więcej na tankowaniu wink.gif

Podziwiam skrupulatność zbierania danych. Jak jeszcze ilość paliwa kupowanego jestem w stanie kontrolować, to liczba przejechanych kilometrów to dla mnie czarna magia. Zawsze zapominam skasować na stacji licznika :D

Najbardziej eko jazdą i tak zostanie jazda na rowerze devil.gif

Napisano
  • Autor

> Podziwiam skrupulatność zbierania danych. Jak jeszcze ilość paliwa kupowanego jestem w stanie

> kontrolować, to liczba przejechanych kilometrów to dla mnie czarna magia. Zawsze zapominam

> skasować na stacji licznika :D

Ja po prostu robie zdjęcie z licznika głównego w momecie tankowania, oraz zdjęcie z navi ( to po to aby porównać to co pokazuje komp z tym co jest faktycznie... ale to można sobie darować ) .... wystarczy do tego mieć rachuneczek z kwotą i litrami ON.... a program sam tobie policzy wszystko

> Najbardziej eko jazdą i tak zostanie jazda na rowerze

hehe.gif pewnie tak

Z moich obserwacji wynika, ze jest wiele mitów lansowanych przez szkoły Eco Drivingu które nie potwierdzają się .... lub sa kompletnie błędne....

Dzisiaj wykręciłem 4,5 litra /100 dla odcinka 40 km..... ale przez pierwsze 8 - 10 km miałem spalanie na poziomie 6,2 litra auto rozgrzewając się spala około 1,75 litra ON / godzinę pracy na biegu jałowym a po rozgrzaniu jakieś 0,6 litra/ godzinę pracy

Myślę że w trasie można dojść realnie do 4,2 -4,3 litra.... ale do 1,89 Skody jest przepaść hehe.gif

285125462-eco.jpg

post-15502-14352513321958_thumb.jpg

Napisano

> Niestety mimo zacięcia i starania się nie przekraczać 110 km/h

Żeby jechać eko, tak jak oni tą Skodą, to proponuję nie przekraczać 70-80 km/h wink.gif

Napisano
  • Autor

> Żeby jechać eko, tak jak oni tą Skodą, to proponuję nie przekraczać 70-80 km/h

Jasne po drodze ekspresowej .... hehe.gif niestety kilka razy mi sie 130 pokazało .... ale to było na poczatku testu hehe.gif jak jeszcze nie byłem tak zmobilizowany jak teraz hehe.gif

Ale już po lokalnych dzisiaj wczesnie rano mogłem sobie testować jazdę 70-80-90.... najekonomiczniejsza prędkość to coś koło 85 km na płaskim terenie na 6 biegu bez przyspieszania i hamowania silnikiem.... faktycznie udaje się miec coś koło 2,9 - 3,2 litra ....

Napisano

> Jasne po drodze ekspresowej .... niestety kilka razy mi sie 130 pokazało .... ale to było na

> poczatku testu jak jeszcze nie byłem tak zmobilizowany jak teraz

> Ale już po lokalnych dzisiaj wczesnie rano mogłem sobie testować jazdę 70-80-90....

> najekonomiczniejsza prędkość to coś koło 85 km na płaskim terenie na 6 biegu bez

> przyspieszania i hamowania silnikiem.... faktycznie udaje się miec coś koło 2,9 - 3,2 litra

> ....

Dorzuć do tego opony z niskim oporem toczenia, obniżenie auta i czego oni tam nie zrobili w tej Skodzie i pewnie jeszcze trochę by spadło.

Napisano
  • Autor

> Dorzuć do tego opony z niskim oporem toczenia, obniżenie auta i czego oni tam nie zrobili w tej

> Skodzie i pewnie jeszcze trochę by spadło.

- Płaska podłoga ( w cromie jakieś hamulce pod podłaga założyli hehe.gif)

- Ledowe oświetlenie

- Małej pojemności silnik diesla 1,6....

no i co jeszcze niewiem.gif

Napisano

> - Płaska podłoga ( w cromie jakieś hamulce pod podłaga założyli )

> - Ledowe oświetlenie

> - Małej pojemności silnik diesla 1,6....

> no i co jeszcze

jeszcze prawie 200kg mniej (wg autocentrum) cfaniak.gif

Co by nie mówić, to Croma jednak ma nadwagę wink.gif

Napisano

> jeszcze prawie 200kg mniej (wg autocentrum)

> Co by nie mówić, to Croma jednak ma nadwagę

Halo, Krowa jest z segmentu D a Octavia z segmentu C.

Octavię należy porównywać ze Stilo/NB.

Krowę z Passatem/Superbem.

Z definicji nie osiągniemy podobnych wyników do Octavii Krową.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Więc dobiega końca ten eksperyment zlosnik.gif

Dzisiaj Krówka poprosiła mnie delikatnie abym ją napoił food.gif bo już ma dość ja też już mam dość sick.gif więc będę musiał odprowadzić ją do wodopoju.... ale jeszcze mała trasa 62+ 56 km mam nadzieje, że dojedzie .... bo już 1000 km zrobiła na zbiorniczku...

Z moich osiągnięć to muszę powiedzieć zę najniższe spalanie jakie udało mi się zaobserwować na dłuższym odcinku ponad 20 km to było 4.0 litra/100

Największe spalanie to 9,8 litra/100 dla vśred 9km/h i odcinka z 8 km .... korek w trój-wsi

Doszedłem do wprawy i udaje mi się wykręcać takie wyniki...

285135805-eco.jpg

Teraz czekam na podsumowanie na stacji.... zatankuje na tym samy dystrybutorze Auchanu do pierwszego odbicia i zobacze realny wynik..... niestety skasowałem przez przypadek "Trip A" więc nie wiem jakie jest spalanie średnie dla całego odcinka... ale pewnie coś koło 5,2 / 5,3.. może 5,4 ..... niewiem.gif co jak na jazdę odcinkami od kilku do max 65 km i odpalaniu auta przynajmniej kilka razy dziennie po ostygnięciu ... od 2 do 6 razy i tak nie jest źle.... i tak kilka razy nie wytrzymałem i sie pokazało znacznie więcej niż zakładane max czyli 110 km/h.... hehe.gif

Musze koniecznie zaaplikować teraz Krówce czyszczenie kierownic turbiny oraz katalizatora i tłumika poprzez wypalenie devil.gif

post-15502-1435251337629_thumb.jpg

Napisano

Gratuluje wytrwałości i podziwiam silną wolę smile.gif

Zachęcony Twoim eksperymentem, dokładniej się przyjrzałem ile paliwa pożera ta bestia. 5,7 litra - trasa 200 km wink.gif Ale jazda bez patrzenia na spalanie, doszedł korek na wisłostradzie, dodatkowo jazda na tempomacie po "7".

Ciekawe, czy taka długotrwała jazda nie spowodowałaby większego "kuku"...

Napisano
  • Autor

> Ciekawe, czy taka długotrwała jazda nie spowodowałaby większego "kuku"...

Przedmuchamy autko i będzie OK.... smile.gif najbardziej cierpi turbina bo mimo tego, że jest nie obciążona to kierownice praktycznie nie pracują a sadze które się osadzają na nich pięknie mogą je zablokować .... na szczęście kilka razy poniosła mnie ułańska fantazja.... hehe.gif

Więc tak.... na baku przejechałem 1085 km i zatankowałem na tym samym dystrybutorze do pierwszego odbicia 56.42 ON co daje dokładnie 5,2 litra/100 km i jest to dla jazdy latem o jakieś 1,2 litra na 100 km mniej ....

Więc gdzie mi tam do 1,89 litra Skody zlosnik.gif

Napisano

Co daje nam 5,2 litra ON na 100 przejechanych kilometrów - według mnie bardzo ładny wynik, ale nie chciałbym widzieć jak się męczyłeś ok.gif

Bez relingów, świateł, klimatyzacji pewnie granica 5 litrów złamałaby się bez problemu. Ale nie po to kupuje się Cromę, żeby się męczyć i dodatkowo łamać przepisy smile.gif

No to mamy jak narazie mistrza jeśli chodzi o EKO jazdę. Ciekawe, czy w drugą stronę jest ktoś, kto poniżej 9 litrów nie schodzi devil.gif

Wrzucałeś "6" przez te tysiąć kilometrów? hehe.gif

Napisano

> Ciekawe, czy w drugą stronę jest ktoś, kto

> poniżej 9 litrów nie schodzi

Po mieście? Jeszcze mi się mniej nie zdarzyło zejść poniżej 9.

Na trasie trochę poniżej 9.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Wrzucałeś "6" przez te tysiąć kilometrów?

To mój ulubiony bieg.... hehe.gif

- prawda jest jednak taka, że redukując biegi jadąc pod górkę nawet do 4-reczki masz mniejsze spalanie, niż na 6

- mniejsze spalanie zaobserwowałem jak auto puszczałem na luz z górki niż gdy pozostawał na biegu

- mniejsze spalanie jest również jak jedziesz za kimś wielkim

- i mniejsze spalanie jest jak nie jedziesz stabilnie na tempomacie tylko przyspieszasz z lekkich górek i zwalniasz pod nie.... tych górek czasami nie widać... i wtedy faktycznie zaczyna się jazda koło 4 litrów... a nawet mniej

Myślę że spokojnie w trasie zmiescił bym się w 4,4 - 4,6 litra/100 co daje teoretyczny zasięg 62/4,4= 1400 km....

Co gorsza rzadko włączałem klimę... praktycznie jak musiałem hamować... silnikiem przed światłami to sobie pozwalałem na minimum luksusu... i dzisiaj strasznie zaczęła śmierdzieć.... sick.gif już jej odgrzybianie zaaplikowałem zlosnik.gif

Napisano

> - mniejsze spalanie zaobserwowałem jak auto puszczałem na luz z górki niż gdy pozostawał na biegu

A mnie uczyli na kursie prawa jazdy, że na luzie się nie jeździ cfaniaczek.gif

> - i mniejsze spalanie jest jak nie jedziesz stabilnie na tempomacie tylko przyspieszasz z lekkich

> górek i zwalniasz pod nie....

Tempomat jest wygodny, ale pożera trochę paliwa. Ale zgodzę się, że jadąc na tempomacie czuć te małe górki.

> dzisiaj strasznie zaczęła śmierdzieć....

No i masz swoje oszczędzanie tongue.gif

Jestem ciekaw, czy oni przypadkiem nie odchudzili Skody w tym teście. Rozumiem system Start&Stop, oszczędny silnik... Ale bez przesady. Może się okazać, że dla takiego wyniku wyjęli wszystkie fotele, kolo zapasowe itd. Przysłowiowy Kowalski kupi sobie taka Octavie, bo będzie myślał, że spali mu dwa litry, a tu zonk. Ciekawe ile Skoda zapłaciła za te artykuły skromny.gif

Napisano

> - prawda jest jednak taka, że redukując biegi jadąc pod górkę nawet do 4-reczki masz mniejsze

> spalanie, niż na 6

Tu się zgodzę.

> - mniejsze spalanie zaobserwowałem jak auto puszczałem na luz z górki niż gdy pozostawał na biegu

IMO błąd wskazań, na cutoff nie pali nic a tak pali jakieś grosze na podtrzymanie pracy silnika.

> - mniejsze spalanie jest również jak jedziesz za kimś wielkim

To się nazywa cień aerodynamiczny, znajomy stosował to już 20 lat temu jak jeździł maluchem Poznań<->Łódź.

> - i mniejsze spalanie jest jak nie jedziesz stabilnie na tempomacie tylko przyspieszasz z lekkich

> górek i zwalniasz pod nie.... tych górek czasami nie widać...

To prawda, ale dla różnicy rzędu 0.5L/100km nie chce mi się męczyć nogi jak nie muszę.

> i wtedy faktycznie zaczyna się

> jazda koło 4 litrów... a nawet mniej

> Myślę że spokojnie w trasie zmiescił bym się w 4,4 - 4,6 litra/100 co daje teoretyczny zasięg

> 62/4,4= 1400 km....

Tylko po co?

> Co gorsza rzadko włączałem klimę... praktycznie jak musiałem hamować... silnikiem przed światłami

> to sobie pozwalałem na minimum luksusu... i dzisiaj strasznie zaczęła śmierdzieć.... już

> jej odgrzybianie zaaplikowałem

No i masz za swoje.

Twoje auto Twój problem, ale z szacunku dla sprzętu i dla siebie samego... daj spokój.

Bijecie się o nie wiadomo jakie wyniki spalania w autkach segmentu D, które mają zapewniać komfort. Chcecie, żeby autko mało paliło to kupcie sobie jakieś Lupo a nie wydziwiacie z autami ważącymi ponad 1.5 tony.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> IMO błąd wskazań, na cutoff nie pali nic a tak pali jakieś grosze na podtrzymanie pracy silnika.

Croma JTDm 150, przy hamowaniu silnikiem, zaczyna dawkować paliwo, w chwili, kiedy obrotomierz jest półtorej kreski nad 1000 obrotów/minutę. Tak więc przyzwyczajenia ze Stilo nie działają, tam dawkowanie zaczynało się pół kreski nad tysiakiem. Można to łatwo sprawdzić FES-em.

Niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego Fiat, z uporem maniaka, nie pokazuje zużycia paliwa w l/h w czasie postoju? To bardzo by pomogło w przypadkowym przerywaniu wypalania DPF. Dlaczego to wypalanie, nie jest w żaden sposób sygnalizowanie, nie potrafię pojąć.

Dzisiaj jechałem ponad 100 kilometrów, w aucie 4 osoby i pełny bagażnik, większość trasy z prędkością do 110 (cała rodzina na pokładzie, najmłodszy ma 2,5 roku), dwa odcinki, w sumie 20 km z prędkością 120-130. Spalanie 5,4 litra - uważam, że to bardzo przyzwoicie. Natomiast w Poznaniu, w centrum i korkach 8 litrów jest normą i przestałem się napinać na tym punkcie. Średnia z miast to około 7,4 i jest to dla mnie akceptowalne. Z moich obserwacji wynika, że strasznie dużo pali na zimnym silniku, częstym zatrzymywaniu się na światłach i w korkach. W takich warunkach 9-10 nie jest niczym niezwykłym.

Co ciekawe, zauważyłem już kolejny raz podczas tankowania, że komputer zawyża spalanie średnio o 0,2 litra na 100 km. Wszystkie wartości, które przytaczałem w wypowiedzi, należy zmniejszyć o tą właśnie wartość, co daje już bardzo miłe wyniki.

Napisano

> Niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego Fiat, z uporem maniaka, nie pokazuje zużycia paliwa w l/h w

> czasie postoju?

Bo Fiat buduje samochody dla ludzi, którzy chcą jeździć samochodami a nie roztrząsać szczegóły działania tychże.

> To bardzo by pomogło w przypadkowym przerywaniu wypalania DPF.

Myślę, że ktoś pomyślał o tym i jest to zabezpieczone w sofcie.

> Dlaczego to

> wypalanie, nie jest w żaden sposób sygnalizowanie, nie potrafię pojąć.

Bo Fiat uznał, że to nie Pantzerwagen i DPF(wszystko co z nim związane) jest tak przemyślany, żeby nie stwarzał problemów i nie ma potrzeby informowania kierowcy o tym fakcie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Bo Fiat buduje samochody dla ludzi, którzy chcą jeździć samochodami a nie roztrząsać szczegóły

> działania tychże.

> Myślę, że ktoś pomyślał o tym i jest to zabezpieczone w sofcie.

> Bo Fiat uznał, że to nie Pantzerwagen i DPF(wszystko co z nim związane) jest tak przemyślany, żeby

> nie stwarzał problemów i nie ma potrzeby informowania kierowcy o tym fakcie.

> Pozdrawiam BAS

Zapytam tylko, czy kolega wie jakie są konsekwencje przerwania wypalania DPF? Co się dzieje, kiedy zrobimy to kilka razy?

Napisano

> Zapytam tylko, czy kolega wie jakie są konsekwencje przerwania wypalania DPF? Co się dzieje, kiedy

> zrobimy to kilka razy?

Zapaćka się frown.gif

W mojej poprzedniej wypowiedzi brakuje paru emotków wink.gif

Szczerze mówiąc Krowa jest moim pierwszym autkiem z DPF'em, ale jakoś nie czytam codziennie na AK jak to ludziom zapychają się DPF'y, więc coś musi być na rzeczy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Bijecie się o nie wiadomo jakie wyniki spalania w autkach segmentu D, które mają zapewniać komfort.

Mi już przeszło zlosnik.gif eksperyment sie zakończył z momentem zatankowania Krówki

> Chcecie, żeby autko mało paliło to kupcie sobie jakieś Lupo a nie wydziwiacie z autami

> ważącymi ponad 1.5 tony.

> Pozdrawiam BAS

Popieram w 1000% .... zlosnik.gif

Ps.... zdjęcie zrobione dawno tem na dobrych niemieckich autostradach coby nie było policial.gif

285139117-vmax.jpg

post-15502-14352513382224_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Co ciekawe, zauważyłem już kolejny raz podczas tankowania, że komputer zawyża spalanie średnio o

> 0,2 litra na 100 km. Wszystkie wartości, które przytaczałem w wypowiedzi, należy zmniejszyć o

> tą właśnie wartość, co daje już bardzo miłe wyniki.

U mnie o tyle zaniża wink.gif

Napisano

To graniczy z cudem aby w Cromie w normalnej eksploatacji miec 5 litr/100km. Tak jak mowicie, a gdzie 2l/100km???? U mnie to wyglada tak jak na obrazku.

285142228-Croma.jpg

Moze moglbym gdzie na spokojnej trasie zrobic 5,5 ale wtedy czesto musialbym siegac do IV biegu, czasem V, przy predkosciach max. 70-90. Croma wazy swoje, mistrzem Cx tez nie jest, wiec pic moosi!

post-4671-1435251339133_thumb.jpg

Napisano

> To graniczy z cudem aby w Cromie w normalnej eksploatacji miec 5 litr/100km. Tak jak mowicie, a

> gdzie 2l/100km???? U mnie to wyglada tak jak na obrazku.

> Moze moglbym gdzie na spokojnej trasie zrobic 5,5 ale wtedy czesto musialbym siegac do IV biegu,

> czasem V, przy predkosciach max. 70-90. Croma wazy swoje, mistrzem Cx tez nie jest, wiec pic

> moosi!

Nie przesadzajmy, moim zdanie podstawa to sprawne auto, składa się na to sprawność silnika oraz osprzętu i małe opory toczenia, jednak podstawowym czynnikiem wpływającym na zużycie paliwa jest KIEROWNIK. Po zakupie auta zmniejszyłem zużycie paliwa, średnio o litr na 100 km. Zrobiłem porządek z blokującymi się hamulcami dwóch kół, wyczyściłem wtryskiwacze i wczoraj wyczyściłem czujnik ciśnienia doładowania. Samo wyczyszczenie czujnika dało efekt w postaci spalanie w dzisiejszej trasie 5,1 na kompie, prędkość do 110 km/h, sporadycznie 130 km/h. Dodatkowo po wyczyszczeniu czujnika, kompletnie zniknęło lekkie poszarpywanie na zimnym silniku. Na dzisiaj auto spala:

5,1 - 5,6 w trasie (drogi ekspresowe z przewagą szos z prędkościami 120)

6,3 - 7,5 miasto (bez korków, w miarę możliwości płynnie)

7,5 - 8,3 miasto (centrum, korki, klima ON, zimny silnik, krótkie trasy)

?,? - ?,? autostrada (nie testowałem)

Wczoraj bardzo miło się zdziwiłem, zatankowałem ON po 4,62 na stacji sieci 123 (tani Statoil)!

Napisano

Samo wyczyszczenie czujnika dało efekt w postaci

> spalanie w dzisiejszej trasie 5,1 na kompie, prędkość do 110 km/h, sporadycznie 130 km/h.

> Dodatkowo po wyczyszczeniu czujnika, kompletnie zniknęło lekkie poszarpywanie na zimnym

> silniku.

podziel się wiedzą/zdjęciem gdzie ten czujnik jest i jak go się czyści - pewnie nie zaszkodzi sprawdzić.

Napisano

> Samo wyczyszczenie czujnika dało efekt w postaci

> podziel się wiedzą/zdjęciem gdzie ten czujnik jest i jak go się czyści - pewnie nie zaszkodzi

> sprawdzić.

Widać po podpisie, że byłeś u Marcina z autem, w takim razie na 99,99% masz ten czujnik wyczyszczony, tak jak wszystkie inne rzeczy, które należy wyczyścić. Czujnik znajduje się z tyłu silnika po środku, nad kolektorem ssącym. jest przykręcony jedną śrubą imbusową i dochodzi do niego pojedyńcza wiązka elektryczna. Należy wyczyścić sprayem lub pędzelkiem i jakimś płynem cały syf z zewnątrz i z wewnątrz koszyczka. Nie wolno używać twardych i ostrych narzędzi. Czyszczenie tego czujnika to akurat jedna z najprostszych czynności serwisowych.

Napisano

> Widać po podpisie, że byłeś u Marcina z autem, w takim razie na 99,99% masz ten czujnik

> wyczyszczony, tak jak wszystkie inne rzeczy, które należy wyczyścić. Czujnik znajduje się z

> tyłu silnika po środku, nad kolektorem ssącym. jest przykręcony jedną śrubą imbusową i

> dochodzi do niego pojedyńcza wiązka elektryczna. Należy wyczyścić sprayem lub pędzelkiem i

> jakimś płynem cały syf z zewnątrz i z wewnątrz koszyczka. Nie wolno używać twardych i ostrych

> narzędzi. Czyszczenie tego czujnika to akurat jedna z najprostszych czynności serwisowych.

OK, dzięki, zerknę na to, bo wydaje mi się że Marcin nic nie czyścił smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.