Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubywajacy plyn chlodzacy Astra F

Featured Replies

Napisano

Witam,dolewam cały zbiorniczek uzupelniajacy na tydzien,oleju raczej nie przybywa.Moze gdzies paruje z chlodnicy niewielka dziurka?Jakies doswiadczenia w temacie?

Napisano

> Witam,dolewam cały zbiorniczek uzupelniajacy na tydzien,oleju raczej nie przybywa.Moze gdzies

> paruje z chlodnicy niewielka dziurka?Jakies doswiadczenia w temacie?

Masz dużę ciśnienie w układzie chłodzenia?

Jak na pracującym rozgrzanym silniku odkręcisz korek od zbiorniczka (OSTROŻNIE!!), to w środku robi się gejzer i płyn chce wykipieć?

jeśli tak, to robi się nieciekawie sick.gif

Napisano
  • Autor

No nie testowalem,dzisiaj sprawdze,a czego to bylby objaw?Juz sie boje! icon_eek.gif

Napisano

> No nie testowalem,dzisiaj sprawdze,a czego to bylby objaw?Juz sie boje!

UPG, bądź uszkodzony zaworek na korku. Sam korek kosztuje jakieś 5 - 7 zł.

Normalnie przy nagrzanym silniku powinieneś dać rade odkręcić korek bez uronienia kropi płynu.

PZDR VEN

Napisano

Eee, Wy od razu najgorsze wink.gif. Ja bym sprawdził trójniki od parownika LPG i chłodnicę. Często tamtędy cieknie. Zwykle widać biały osad w miejscu wycieku.

Napisano

> Zwykle widać biały osad w miejscu wycieku.

Zgadza się, ja się rozpisywałem w wypadku wysokiego ciśnienia w układzie chłodzenia i gejzera z korka.

Ale faktycznie wpierw bym sprawdził uklad na wypadek wszelakich wycieków.

Do autora wątku, jakby Ci uciekał płyn przez chłodnice to tak jak sugerował Orochimaru szukaj białego nalotu na chłodnicy.

I jeszcze jedno pytanie: czym uzupełniasz układ?? Wodą czy zwykłym borygo??

Ze swoich doświadczeń też pewnego rodzaju się wystraszyłem, że coś mam nie tak z silnikiem, wycieków płynu nie było a mi jakoś 300 ml uciekało.

Powodem było parowanie wody, po przepłukaniu układu i zalaniu różowym Borygo (wkońcu to Astra - Ona) nie zaobserwowałem ubytków.

PZDR VEN

Napisano

> Ze swoich doświadczeń też pewnego rodzaju się wystraszyłem, że coś mam nie tak z silnikiem,

> wycieków płynu nie było a mi jakoś 300 ml uciekało.

> Powodem było parowanie wody, po przepłukaniu układu i zalaniu różowym Borygo (wkońcu to Astra

> Ona) nie zaobserwowałem ubytków.

No bez jaj.

Woda tak szybko nie wyparowuje. jeździłem kiedyś niemal pół roku na wodzie w układzie (po spotkaniu z zającem i uszkodzeniu chłodnicy) i żadna dolewka potrzebna nie była.

Woda ma niższą temp wrzenia. Może kiedyś mocno rozgrzałeś silnik, wentylator się za późno załączył i te 300ml Ci po prostu wykipiało. Bo że wyparowało, to nie uwierze.

Napisano
  • Autor

Wlasnie sprawdzalem na wlaczonym silniku-moge normalnie odkrecic korek.Nic sie nie dzialo yay.gifTo raczej nie jest UPG?

Napisano

> Wlasnie sprawdzalem na wlaczonym silniku-moge normalnie odkrecic korek.Nic sie nie dzialo To raczej

> nie jest UPG?

No nie, to raczej nie UPG, szukaj wycieków.

PZDR VEN

Napisano

> No bez jaj.

Jednak z jajami. Nie miałbym powodu pisać nieprawdy.

> Woda tak szybko nie wyparowuje. jeździłem kiedyś niemal pół roku na wodzie w układzie

Dobrze, ale podejrzewam, że miałeś sprawnie działający układ chłodzenia (termostat).

U mnie niestety termostat do końca się nie otwierał i nie było zbyt dobrej cyrkulacji płynu schłodzonego.

Poza tym uwierz mi w warszawskich korkach wyparowanie wody ze zbiorniczka jest bardzo prawdopodobne.

W stojącym garnku z gotującą wodą na gazie sam zobacz jak szybko wyparuje woda.

Wody dolewałem raz na dwa miesiące tak jak pisałem jakieś 300 ml, i wyobraź sobie codzienne stanie w korku po w sumie 3h dziennie.

Poza tym jakbyś mogł wytłumaczyć te moje dolewki, bez wycieków?

PZDR VEN

Napisano

> Poza tym jakbyś mogł wytłumaczyć te moje dolewki, bez wycieków?

Jeśli korek popuszcza przy niższym ciśnieniu niż powinien, to z układu przez korek wydostaje się płyn w postaci pary. Nie wiem czy aż tyle się go wydostanie w ten sposób, ale to dość racjonalne wytłumaczenie smile.gif

Napisano

> Nie wiem czy aż tyle się go wydostanie w ten sposób, ale to dość

> racjonalne wytłumaczenie

Sam byłem zaskoczony, korek faktycznie wymieniłem na nowy.

Po przepłukaniu układu specyfikiem do płukania układów zakupionym chyba w Tesco (albo innym markecie), i zalaniu później borygo ubytków nie stwierdziłem i nie stwierdzam do tej pory.

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.