Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwny zapach..

Featured Replies

Napisano

Witam!

Przychodze z kolejnym "problemem" po porade. Wczoraj na parkingu dalem troche w palnik moje sienie (taka niewinna zabawa zeby sprawdzic jak zimowki sie sprawuja grinser006.gif ). No i w czasie tej zabawy poczulem dziwny zapach, cos jakby zgnile jajo albo inne ustrojstwo. w sumie to juz kiedys tez to poczulem ale nie zwrocilem na to uwagi. Kiedys jeden kolega mowil mi ze taki zapach to od katalizatora dochodzi...

jak myslicie z czego ten zapach mogl isc? kolega mial racje? a jak mial to mam powody do zmartwien?

Napisano

A może to z lekka przypalone sprzęgło?

Napisano
  • Autor

> A może to z lekka przypalone sprzęgło?

chyba nie niewiem.gif a "przypalone" sprzeglo daje taki zapach?

Napisano

Witam,

przypalone sprzeglo daje zapach, ktory IMHO jest mieszanina goracego metalu, jajka, przypalonego oleju i palonej opony. Bardzo wyrazny zapach - nie sposob go nie zauwazyc.

Co do smrodu, to moze rozszczelnil sie wydech/tlumik, albo do samochodu zostalo zassane powietrze ze spalinami i czyms tam jeszcze.

Napisano
  • Autor

> Witam,

> przypalone sprzeglo daje zapach, ktory IMHO jest mieszanina goracego

> metalu, jajka, przypalonego oleju i palonej opony. Bardzo

> wyrazny zapach - nie sposob go nie zauwazyc.

> Co do smrodu, to moze rozszczelnil sie wydech/tlumik, albo do

> samochodu zostalo zassane powietrze ze spalinami i czyms tam

> jeszcze.

wydech na pewno nie jest w 100% szczelny (czeka na wymiane) wiec moze to byc to... chociaz... spaliny chyba az tak nie smierdza zlosnik.gif

Napisano

jak jeździsz na noPb to raczej kolega miał racje ok.gif

a dokladniej to slyszalem ze jak jest mocno zasiarczone paliwo to taki "zapach" sie pojawia

Napisano
  • Autor

> jak jeździsz na noPb to raczej kolega miał racje

> a dokladniej to slyszalem ze jak jest mocno zasiarczone paliwo to

> taki "zapach" sie pojawia

jezdze tylko i wylacznie na noPB Shell V-Power. czyzby to paliwo bylo tak mocno zasiarczone?

Napisano

> jezdze tylko i wylacznie na noPB Shell V-Power. czyzby to paliwo bylo

> tak mocno zasiarczone?

tak wlasnie slyszalem ze Shell ma takie paliwo ale ja tez jezdze na V-power i u mnie nie ma takiego zapachu

natomiast bardzo czesto za Lanosami spotykam taki zapach 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witam,

> przypalone sprzeglo daje zapach, ktory IMHO jest mieszanina goracego

> metalu, jajka, przypalonego oleju i palonej opony. Bardzo

> wyrazny zapach - nie sposob go nie zauwazyc.

taka definicja zapachu jest trafna ok.gifzlosnik.gif

ja jeszcze dodam, że czasami mozna mieć wrażenie jakby w aucie gotowała sie zupa nieokreślonego pochodzenia, ale wyraźnie jakby organiczny zapach.

katalizator cuchnie cyklicznie, przynajmniej kilka razy. sprzęgiełko raz przypalone przytrze się i nie ma śladu po smrodzie. dlatego także obstawiam sprzęgło, zwłaszcza w takich okolicznościach.

sam osobiście niedawno wywołałem taki smrodek uprawiając dryfting moją ciężarówką zlosnik.gifdrive.gif pośmierdziało i przestało zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

ok troche uspokoiliscie mnie. juz myslalem ze w sience cos nawala tuk.gif rzeczywiscie troche dalem jej w palnik i sprzeglo tez tam troche popracowalo wiec moglo sie troche przypalic palacz.gif

ale teraz inna kwestia: mSikor zasugerowal ze moze to byc wina duzego stezenia siarki w paliwie. no wlasnie. czy taki stan rzeczy jest szkodliwy dla silnika? czy raczej sie tym nie martwic niewiem.gif

Napisano

> ale teraz inna kwestia: mSikor zasugerowal ze moze to byc wina duzego

> stezenia siarki w paliwie. no wlasnie. czy taki stan rzeczy jest

> szkodliwy dla silnika? czy raczej sie tym nie martwic

tankujesz dobre paliwo, takie które tankują tysiące innych użytkowników. jakby zasiarczenie miało mieć zły wpływ na silnik to połowa aut w Polsce by stała popsuta. nie znaczy to, że nie ma żadnego wpływu, poprostu trudno wyrokować.

BTW jeśli to by było paliwo i katalizator to czułbyś ten smród za każdym razem jak wysiadasz z auta po dłuższej jeździe, jeśli smrodek był jednorazowy to raczej nie jest to paliwko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.