Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo Mk3 - skrzynia automatyczna

Featured Replies

Napisano

Byłem dziś z kolegą obejrzeć jego potencjalny nowy nabytek - Mondeo 2.0, rok 2002 z automatyczną skrzynią biegów produkcji forda, 4 biegi. Auto ogólnie ładne, zadbane, z dobrze udokumentowaną historią, przebieg 89 tys. mil (auto w UK) i chętnie by je kupił, gdyby nie zachowanie skrzyni. Otóż na postoju przy przełączaniu P - R - N - D i w drugą stronę czuć szarpnięcia. Nie są mocne, ale wyczuwalne - lekkie szarpnięcie autem. Niestety nie znam się na automatach (miałem nieliczne doświadczenia z DSG) - koniec szarpnięcia porównałbym do puknięcia podobnego do wywalonej poduszki(?). W czasie jazdy automat zachowuje się bezproblemowo, zmienia biegi płynnie, bez szarpnięć, auto "pełznie" do przodu i tyłu, nic podejrzanego nie zauważyliśmy.

No i tu rodzi się pytanie - opisany wyżej objaw raczej normalny nie jest, a zatem należy się go obawiać? Zakładać remont skrzyni czy inne ewentualności? Ja nie potrafię koledze doradzić, może pomożecie? Ma ktoś doświadczenia z takim autem?

Sprawa w miarę pilna, rano ma dać znać, czy się decyduje. Ktoś powie, że tego tam pełno, więc szukać dalej, ale wcale nie jest łatwo o zadbany i dobrze utrzymany egzemplarz, masę znacznie młodszych aut odrzuciliśmy po obejrzeniu.

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Kolega ma dokładnie takie same autko. Kupił niedawno więc więcej niż 3kkm nie zrobił, ale skrzynia zachowuje się identycznie. Jeździ póki co i jest ok. Może TTTM? Mam jako takie doświadczenie z automatami w Leganzie i tam tak nie szarpie oraz w Mondeo mk4 - przełącza prawie płynnie, ale to już inna skrzynia więc ciężko porównywać.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Starałem się znaleźć coś na forach forda, ale znalazłem tylko skrótowe info, że ktoś ma takie objawy, a kilka osób pisze, że być nie powinno i skrzynia do naprawy. Żadnych konkretnych wniosków niestety.

Napisano

Dodam jeszcze, że w Leganzie skrzynia też szarpała na początku, ale po wymianie oleju objaw ustąpił...

Napisano
  • Autor

Szarpała właśnie na postoju jak w tym przypadku? Czy w czasie jazdy?

Ford nie zalecał niby wymiany oleju w tych skrzyniach i nie widziałem w dokumentach, żeby coś z nią było robione. Z rozpędu nie sprawdziliśmy poziomu oleju, ale czas już nas gonił i wyleciało z głowy.

Napisano

> Szarpała właśnie na postoju jak w tym przypadku? Czy w czasie jazdy?

tylko na postoju podczas przełączania

> Ford nie zalecał niby wymiany oleju w tych skrzyniach i nie widziałem w dokumentach, żeby coś z nią

> było robione. Z rozpędu nie sprawdziliśmy poziomu oleju, ale czas już nas gonił i wyleciało z

> głowy.

poziom oleju był ok, po prostu był już "stary"

Napisano
  • Autor

Może tędy droga.

Dzięki za info.

Napisano

Na tyle co można wywnioskować z opisu to wygląda mi to na normalne zachowanie skrzyni.

Te szarpnięcia nie mogą być metaliczne, lecz podobne do zadziałania sprzęgła w mechanicznej skrzyni, takie jakby "głuche". Im wolniejsze przełączanie PRND, tym powinny być łagodniejsze.

Ja na Waszym miejscu wziąłbym to auto do serwisu na krótkie sprawdzenie jak wygląda olej w automacie, bo z tego można wiele wywnioskować w doraźny sposób, bez wydawania kasy. Zużyty olej nie może być czarny, spalony, nie może być w nim żadnych zanieczyszczeń stałych, grudek, opiłków. Co najwyżej może być osad na magnesie w korku.

Napisano

W Oplu Omedze 2.0 z 98 r. nic nie szarpie. Biegi przy przełączaniu na postoju wchodzą miękko i cicho. Omega i silnik opla to konstrukcja GM, nie wiem czyją konstrukcją jest skrzynia, ale wydaje mi się, że rozwiązania powinny być podobne

Napisano

> Byłem dziś z kolegą obejrzeć jego potencjalny nowy nabytek - Mondeo 2.0, rok 2002 z automatyczną

> skrzynią biegów produkcji forda, 4 biegi. Auto ogólnie ładne, zadbane, z dobrze udokumentowaną

> historią, przebieg 89 tys. mil (auto w UK) i chętnie by je kupił, gdyby nie zachowanie

> skrzyni. Otóż na postoju przy przełączaniu P - R - N - D i w drugą stronę czuć szarpnięcia.

> Nie są mocne, ale wyczuwalne - lekkie szarpnięcie autem. Niestety nie znam się na automatach

> (miałem nieliczne doświadczenia z DSG) - koniec szarpnięcia porównałbym do puknięcia podobnego

> do wywalonej poduszki(?). W czasie jazdy automat zachowuje się bezproblemowo, zmienia biegi

> płynnie, bez szarpnięć, auto "pełznie" do przodu i tyłu, nic podejrzanego nie zauważyliśmy.

> No i tu rodzi się pytanie - opisany wyżej objaw raczej normalny nie jest, a zatem należy się go

> obawiać? Zakładać remont skrzyni czy inne ewentualności? Ja nie potrafię koledze doradzić,

> może pomożecie? Ma ktoś doświadczenia z takim autem?

> Sprawa w miarę pilna, rano ma dać znać, czy się decyduje. Ktoś powie, że tego tam pełno, więc

> szukać dalej, ale wcale nie jest łatwo o zadbany i dobrze utrzymany egzemplarz, masę znacznie

> młodszych aut odrzuciliśmy po obejrzeniu.

> Z góry dzięki za pomoc.

Jesli w tym mondeo siedzi skrzynia C4DE to unikac tego auta jak ognia. Mialem ta skrzynie w mazdzie 626 cronos i w ciagu pol roku wymienilem 3 skrzynie. Ostatecznie nie wytrzymalem i uszkodzone auto sprzedalem jakims cwaniako-magikom.

A co do objawow przedstawionych przez Ciebie. Delikatne szarpniecia przy machaniu dzwignia na postoju sa jak najbardziej naturalne. Gorzej jesli bedziesz mial szarpniecia podczas jazdy, albo zobaczysz ze konwerter zaczyna sie slizgac (uczucie takie jak slizgajace sie sprzeglo w normalnej skrzyni). Remont tej skrzyni moze nie jest najdrozszy - ok. 3 tys zl, ale ciezko znalezc warsztat ktory jest w stanie ogarnac elektronike i dokona prawidlowej diagnozy. U mnie wymieniali bebechy skrzyni, a problem byl w elektronice - skrzynia sie po prostu gotowala, bowiem cewki niewlasciwie sterowaly jej praca.

Reasumujac - sprawdz kod skrzyni i jesli to CD4E to stanowczo odradzam zakupu.

Napisano

Mam Mondeo z taką skrzynią. Czasem owszem występuje takie zajwisko, o którym piszesz, ale głównie wtedy, gdy szybko zmieniam położenia dźwigni.

Czasem też występuje szarpnięcie przy zmianie z 1 na 2, ale jak do tej pory nie udało mi się ustalić reguły tego zjawiska - bywa tak i na zimnym i na ciepłym, i przy delikatnym traktowaniu gazu i przy naciśnięciu gazu i zwolnieniu w chwilli zmiany biegu.

Autm zrobiłem jak dotąd 7000 mil.

Poziom oleju w skrzyni taki sam od chwili zakupu, kolorek jasno brązowawy, bagnet czysty.

Napisano

> Byłem dziś z kolegą obejrzeć jego potencjalny nowy nabytek - Mondeo 2.0, rok 2002 z automatyczną

> skrzynią biegów produkcji forda, 4 biegi. Auto ogólnie ładne, zadbane, z dobrze udokumentowaną

> historią, przebieg 89 tys. mil (auto w UK) i chętnie by je kupił, gdyby nie zachowanie

> skrzyni. Otóż na postoju przy przełączaniu P - R - N - D i w drugą stronę czuć szarpnięcia.

> Nie są mocne, ale wyczuwalne - lekkie szarpnięcie autem. Niestety nie znam się na automatach

> (miałem nieliczne doświadczenia z DSG) - koniec szarpnięcia porównałbym do puknięcia podobnego

> do wywalonej poduszki(?). W czasie jazdy automat zachowuje się bezproblemowo, zmienia biegi

> płynnie, bez szarpnięć, auto "pełznie" do przodu i tyłu, nic podejrzanego nie zauważyliśmy.

> No i tu rodzi się pytanie - opisany wyżej objaw raczej normalny nie jest, a zatem należy się go

> obawiać? Zakładać remont skrzyni czy inne ewe

sa setki mondeo do wyboryu za ta kase, obejrzyjcie kilka innych i wybierzcie najlepszego tzn 2,0 pb ghia manual

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.