Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti 1.4, klimatyzacja i spadek mocy

Featured Replies

Napisano

Witam

Przeszukałem ale nic nie znalazłem. Mam Lacetti 1.4 z klimą. Ogólnie zawsze było czuć spadek mocy przy jej załączeniu. Dzisiaj jednak praktycznie jak by straciła moc, przy zatrzymywaniu się praktycznie obroty spadały do zera i mało brakowało aby gasła. Podczas jazdy, trzeba było mocno dusić pedał gazu aby jechała inaczej było uczucie dławienia się. Po wyłączeniu klimy, wszystko wracało do normy. Serwisu klimatyzacji jeszcze w tym roku nie robiłem, bo wtedy akurat było za zimno/wilgotno i podobno nie można było zrobić. Czy brak tego serwisu może mieć taki wpływ na komfort jazdy?.

Pozdrawiam Rafał Bober.

Napisano

> Witam

> Przeszukałem ale nic nie znalazłem. Mam Lacetti 1.4 z klimą. Ogólnie zawsze było czuć spadek mocy

> przy jej załączeniu. Dzisiaj jednak praktycznie jak by straciła moc, przy zatrzymywaniu się

> praktycznie obroty spadały do zera i mało brakowało aby gasła. Podczas jazdy, trzeba było

> mocno dusić pedał gazu aby jechała inaczej było uczucie dławienia się. Po wyłączeniu klimy,

> wszystko wracało do normy. Serwisu klimatyzacji jeszcze w tym roku nie robiłem, bo wtedy

> akurat było za zimno/wilgotno i podobno nie można było zrobić. Czy brak tego serwisu może mieć

> taki wpływ na komfort jazdy?.

> Pozdrawiam Rafał Bober.

To raczej wina sterowania przepustnicą.

Zrób procedurę ustawiania biegu jalowego - może pomoże.

Napisano
  • Autor

> To raczej wina sterowania przepustnicą.

> Zrób procedurę ustawiania biegu jalowego - może pomoże.

Witam

Próbowałem coś znaleźć na ten temat w internecie ale nie ma bezpośredniego linku do procedury. Czy mogę prosić o jakieś szczegóły tej procedury?.

Pozdrawiam Rafał Bober

Napisano

> Witam

> Próbowałem coś znaleźć na ten temat w internecie ale nie ma bezpośredniego linku do procedury. Czy

> mogę prosić o jakieś szczegóły tej procedury?.

> Pozdrawiam Rafał Bober

Odłączyć na chwilę akumulator, a potem:

Idle Learn Procedure

Whenever the battery cables, the engine control module (ECM), or the ECM fuse is disconnected or replaced, the following idle learn procedure must be performed:

1.Turn the ignition ON for 5 seconds.

2.Turn the ignition OFF for 5 seconds.

3.Turn the ignition ON for 5 seconds.

4.Start the engine in park/neutral.

5.Allow the engine to run until the engine coolant is above 185° F (85°C ).

6.Turn the A/C ON for 10 seconds, if equipped.

7.Turn the A/C OFF for 10 seconds, if equipped.

8.If the vehicle is equipped with an automatic transaxle, apply the parking brake. While pressing the brake pedal, place the transaxle in D (drive).

9.Turn the A/C ON for 10 seconds, if equipped.

10.Turn the A/C OFF for 10 seconds, if equipped.

11.Turn the ignition OFF. The idle learn procedure is complete.

Napisano

A nie w lepiej w języku ojczystym zlosnik.gif

Procedura uczenia się biegu jałowego

Za każdym razem po odłączeniu przewodów akumulatora, modułu sterującego pracą silnika (ECM) lub jego bezpiecznika należy przeprowadzić procedurę przyuczenia modułu do trybu pracy biegu jałowego:

Włącz zapłon (ZAŁ) na 5 sekund.

Wyłącz zapłon (WYŁ) na 5 sekund.

Włącz zapłon (ZAŁ) na 5 sekund.

Uruchom silnik na przełożeniu postojowym/neutralnym (P/N).

Rozgrzej silnik aż do osiągnięcia przez ciecz chłodzącą temperatury powyżej 185° F (85°C ).

Przełącz na A/C ZAŁ na 10 sekund (jeżeli pojazd jest wyposażony w A/C).

Przełącz na A/C WYŁ na 10 sekund (jeżeli pojazd jest wyposażony w A/C).

Jeżeli samochód wyposażony jest w automatyczną skrzynię biegów, włącz hamulec postojowy. Trzymając wciśnięty pedał hamulca ustaw dźwignię zmiany przełożenia na D (jazda).

Przełącz na A/C ZAŁ na 10 sekund (jeżeli pojazd jest wyposażony w A/C).

Przełącz na A/C WYŁ na 10 sekund (jeżeli pojazd jest wyposażony w A/C).

Wyłącz zapłon (WYŁ). Procedura przyuczania do trybu pracy biegu jałowego jest zakończona.

Napisano

Ja bym spróbował jeszcze tego:

Przy normalnej temperaturze pracy silnika podłącz miernik podciśnienia do szczeliny podciśnieniowej kolektora dolotowego.

Nadaj silnikowi prędkość obrotową 1000 obr/min.

Zapisz odczyt podciśnienia.

Zwiększ prędkość obrotową silnika do 2500 obr/min.

Odnotuj odczyt podciśnienia przy niezmiennej prędkości obrotowej 2500 obr/min.

Czy spadek podciśnienia jest większy niż wartość podana?

10 kPa

i zobaczyć jeszcze ciśnienie paliwa...

Napisano
  • Autor

Witam

Dziękuję za odp. Umówiłem się też na serwis bo już ludzie straszą mnie i silnikiem krokowym i innymi rzeczami smile.gif.

Pozdrawiam Rafał Bober

Napisano

> Witam

> Dziękuję za odp. Umówiłem się też na serwis bo już ludzie straszą mnie i silnikiem krokowym i

> innymi rzeczami .

> Pozdrawiam Rafał Bober

jeśli auto traci moc przy wciśniętym gazie to silnik krokowy nie ma tu nic do rzeczy...

Napisano
  • Autor

> jeśli auto traci moc przy wciśniętym gazie to silnik krokowy nie ma tu nic do rzeczy...

Podobno może to być także związane ze spadkiem napięcia. Sprężarka klimatyzacji też może być. Oczywiście to wszystko są propozycję "znajomych" :D. Trzeba tak czy siak sprawdzić. Najgorsze, że człowiek nie ma czasu przy tym grzebać a jeździć musi.

Pozdrawiam Rafał Bober.

Napisano

Jeśli jest mało czynnika to sprężarka typu V5 a taką masz, generuje wieksze uchylenie tarczy aby wymusic większy skok tłoków więc i obciążenie jest większe. Kolega ma silniczek od kosiarki (bez urazy) więc i spadek mocy pokaźny. Co do napięcia to u mie komp pokładowy na klimie pojkazujespadek o 0,5 Volta (bez klimy 14,1 z klimą 13,6) więc dużo.

Napisano

> Jeśli jest mało czynnika to sprężarka typu V5 a taką masz, generuje wieksze uchylenie tarczy aby

> wymusic większy skok tłoków więc i obciążenie jest większe. Kolega ma silniczek od kosiarki

> (bez urazy) więc i spadek mocy pokaźny. Co do napięcia to u mie komp pokładowy na klimie

> pojkazujespadek o 0,5 Volta (bez klimy 14,1 z klimą 13,6) więc dużo.

czy w sprężarce SP10 ( jaka jest w Aveo) mniejsza ilość czynnika tez oznacza większy opór i spadek mocy ?

i jeszcze malo pytanko- czy stosowany olej wraz z czynnikiem jest taki sam do wszystkich samochodow ?

Napisano

> czy w sprężarce SP10 ( jaka jest w Aveo) mniejsza ilość czynnika tez oznacza większy opór i spadek

> mocy ?

Jeśli sprężarka pracuje cały czas po właczeniu klimy (nie wyłacza się i nie włącza elektromagnes co jakiś czas) to TAK

> i jeszcze malo pytanko- czy stosowany olej wraz z czynnikiem jest taki sam do wszystkich samochodow

> ?

Tak identyczny poza bardzo starymi autami na freonie

Napisano

> Jeśli jest mało czynnika to sprężarka typu V5 a taką masz, generuje wieksze uchylenie tarczy aby

> wymusic większy skok tłoków więc i obciążenie jest większe. Kolega ma silniczek od kosiarki

> (bez urazy) więc i spadek mocy pokaźny.

Ale i tak moc pobierana jest proporcjonalna do iloczynu ciśnienie*wydatek. hmm.gif

Napisano

Sprężarka o zmiennym skoku tłoków reguluje skok tłoków przy pomocy tarczy uchylnej, a uchyla się ona za sprawą ciśnienia w skrzyni korbowej sprężarki. Im mniej czynnika tym wychylenie bedzię wieksze dla osiągnięcia poprawnego ciśnienia czynnika przed zaworem rozprężnym, potrzebnego do jego otworzenia (przełamania oporu spręzyny) i co za tym idzie wieksze obciążenie silnika.

Napisano

a powiedcie mi co jest gdy czynnika jest za duzo ? np powinno byc wg producenta 500 a diagnosta wpompowal np 550 - przyjmijmy te 10% wiecej ? czy bedzie lepiej chlodzic , mniejszy opor dla silnika , i jak wogole uklad bedzie sie zachowywal ?

Napisano

> a powiedcie mi co jest gdy czynnika jest za duzo ? np powinno byc wg producenta 500 a diagnosta

> wpompowal np 550 - przyjmijmy te 10% wiecej ? czy bedzie lepiej chlodzic , mniejszy opor dla

> silnika , i jak wogole uklad bedzie sie zachowywal ?

500 to chyba w sparku tylko zlosnik.gif, ale jest to również źle a to dlatego, że bedzie nadmiernie wzrastało ciśnienei przy wysokich temperaturach i ECU za sprawą wskazań czujnika ciśnienia będzie wyłączał klime do momentu spadku ciśnienia poniżej maksymalnej wartości

Napisano

> 500 to chyba w sparku tylko

w Aveo 520g smile.gif

a pytalem sie bo chcialem sie dowiedziec ile wiecej czynnika moze juz byc przyczyna nieprawidlowej pracy ukladu - myslalem ze np 10% to jest do przyjecia

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam

Przepraszam, że tak późno ale praca na stadionie i rodzina dają mi tylko jeszcze czas na spanie :D.

Byłem z klimą w serwisie, podobno był problem z przedmuchaniem ale jakoś poszło. Na początku było ok ale później spadki mocy wróciły tylko może nie tak gwałtowne jak kiedyś. Niestety, teraz mam to nawet bez włączonej klimatyzacji więc to chyba nie jej wina. Ostatnio nawet miałem akcję, że na 3 biegu, gaz do dechy a auto prawie nie jechało, dopiero po jakimś czasie "odetkało się". Na szczęście było to tylko raz ale co będzie jak mi się taka akcja przydarzy przy wyprzedzaniu. Teraz nie wiem, czy ma to związek może z filtrem paliwa a może ze zbliżającą się wymianą paska rozrządu. Tak czy siak, zaczyna mnie to drażnić smile.gif.

Pozdrawiam Rafał Bober.

Napisano

> "odetkało się". Na szczęście było to tylko raz ale co będzie jak mi się taka akcja przydarzy

> przy wyprzedzaniu. Teraz nie wiem, czy ma to związek może z filtrem paliwa a może ze

> zbliżającą się wymianą paska rozrządu. Tak czy siak, zaczyna mnie to drażnić .

A może jednak EGR

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam

Wymieniłem pasek i filtr paliwa. To ostatnie pewnie nie było do tej pory wymieniane. Zrobiłem to w sobotę a w niedzielę okazało się, że mam jeszcze zapieczone hamulce. Tak więc jeszcze wymieniłem tarcze i klocki z przodu i klocki z tyłu. I teraz auto jeździ ale nie wiadomo co było przyczyną :D. M

Mam jeszcze takie pytanie. Gdy umyję auto, albo gdy jest wilgoć, nie załącza się klimatyzacja. Wciskam przycisk a kontrolka nie świeci i nie chłodzi. Czasem trzeba pojeździć i wygląda to tak jak by się coś musiało wysuszyć a czasem wystarczy włączyć nawiew na maksa (4) lub na 3 i wtedy dioda zapala się i klima działa.

Pozdrawiam.

Napisano

Jeśli dioda nie chce się zapalić, to problem jest pewnie w panelu sterowania nawiewem. Wypada go sprawdzić pod kątem tzw. zimnych lutów.

Napisano

> Mam jeszcze takie pytanie. Gdy umyję auto, albo gdy jest wilgoć, nie załącza się klimatyzacja.

> Wciskam przycisk a kontrolka nie świeci i nie chłodzi. Czasem trzeba pojeździć i wygląda to

> tak jak by się coś musiało wysuszyć a czasem wystarczy włączyć nawiew na maksa (4) lub na 3 i

> wtedy dioda zapala się i klima działa.

To nie od mycia.

To wina panelu sterowania. Albo zimne luty na płytce, albo właśnie kiepski styk na pokrętle od nawiewu - tam przechodzi sygnał od włącznika, aby wyłączyć klimę, gdy przestawisz wentylator na 0.

U mnie też pomaga przełączenie wentylatora na 4 albo poruszenie wtyczką z tyłu panelu.

Napisano
  • Autor

Dziwne jednak, że najczęściej dzieje się to właśnie po umyciu auta smile.gif. Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.