Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Pomoc potrzebna w Warszawie

Featured Replies

Napisano

Od pol roku bezskutecznie zmagam sie z moja astra - samochod w styczniu jak zgasl tak nie daje sie go uruchomic. Dzieki Kunerowi i nastepnie Doomowi z AK sprawdzilismy elektronike i gdy Doom przepial wiake silnika na X16SZR, z kompem do niej, bo akurat taka posiadal luzem (inaczej ulozone piny, wiec latwiej bylo przepiac wiazke niz bawic sie pinami), i po przepieciu immo silnik po pol roku zastartowal od pierwszego przekrecenia kluczyka (!)

Wyszlo, ze sterownik silnika jet padniety. Nowy w ASO 4,5kzl... Kupilem na allegro za 50zl(srzedawca nie mial kluczyka) i przekazalem Hubie celem zdjecia immo z nowego i sprawdzenie przy okazji mojego. Okazalo sie, ze oba sie czytaja bez problemu, zrobil o co prosilem, jednak po ponownym podlaczeniu do mojej astry nic sie nie zmienilo - brak kontrolki immo i mozliwosci uruchomienia. Czyzby problem lezal po stronie samochodu?

Dlatego zwracam sie do jakiego dobrego posiadacza astry F z okolic 1996 roku z silnikiem X16SZ o pomoc polegajaca na umozliwieniu podlaczenia mojego sterownika razem z moim immo na chwile do samochodu i sprawdzenia czy odpala. Jelsi tak, bede mial pewnosc, ze problem lezy w moim samochodzie, a jesli nie odpali, bede wiedzial, ze problem lezy w moich urzadzeniach.

A juz super by bylo, gdyby mozna bylo rowniez sprawdzic czy moja astra dalaby sie uruchomic na sterowniku dawcy. Wtedy sprawa wyjasni sie w 100%.

W zaleznosci od zyczliwosci osoby, ktore poszukuje, albo przyjade ze swoim sterownikiem, czytnikiem immo, kluczykami i zapasem piwka, lub ooba ta podjechalaby do mnie i jedynie patrzyla - wszystko moge sam zrobic, a i w ramach wdziecznosci piwa rowniez nie zabraknie.

Czy znalazlaby sie bratnia dusza, ktora zechcialaby pomoc?

Napisano
  • Autor

Nikt w Wawie nie ma X16SZ? Naprawde nic nie zepsuje wazniak.gif

Napisano

> Ponawiam swoja prosbe

W Łodzi mają. I by pomogli, nie jak w Warszawie wink.gif

Napisano
  • Autor

> W Łodzi mają. I by pomogli, nie jak w Warszawie

Ciezko bedzie mi zaciagnac astre do Lodzi. Wolalbym po cichu jednak Warszawe i/lub jej okolice - tu dam jakos rade.

Napisano

> Ciezko bedzie mi zaciagnac astre do Lodzi.

Domyślam się.

Mieszkam 10 km od A2, ale to nadal min. 250 km lawetowania.

Powodzenia.

Napisano

> Domyślam się.

> Mieszkam 10 km od A2, ale to nadal min. 250 km lawetowania.

> Powodzenia.

Jakby się uprzeć to można by uruchomić tą Astrę na kompie od SZR-a ale jazda 250km to też tak nie bardzo 270751858-jezyk.gif Tak BTW jak wracałem od Zurawia to zauważyłem że sygnał prędkości idzie do sterownika przez pętlę immo xD Bez pętli wywaliło błąd czujnika smile.gif

Napisano

> Jakby się uprzeć to można by uruchomić tą Astrę na kompie od SZR-a ale jazda 250km to też tak nie

> bardzo Tak BTW jak wracałem od Zurawia to zauważyłem że sygnał prędkości idzie do sterownika

> przez pętlę immo xD Bez pętli wywaliło błąd czujnika

A tak w ogóle, to nie dałoby się z SZ zrobić SZR? Przecież różnice to tylko - popraw mnie jeśli się mylę - EGR i inna dawka paliwa.

A jeszcze inaczej - wyjmując silnik krokowy z gazu i zapalając w trybie awaryjnym na gazie - nie pojedzie? Jest iskra bez "komputera"?

Napisano

> A tak w ogóle, to nie dałoby się z SZ zrobić SZR? Przecież różnice to tylko - popraw mnie jeśli się

> mylę - EGR i inna dawka paliwa.

> A jeszcze inaczej - wyjmując silnik krokowy z gazu i zapalając w trybie awaryjnym na gazie - nie

> pojedzie? Jest iskra bez "komputera"?

Niema nic bez komputera 270751858-jezyk.gif To silnik z elektronicznie sterowanym zapłonem/wtryskiem. EGR jest i tu i tu, różnica to czujnik spalania stukowego (nie znaleźliśmy wtyczki w X16SZ). Ale odpalił bez problemu :D Tylko błąd pokazał. W sumie można zrobić X16SZR-a smile.gif Ja osobiście jestem ciekaw co jest nie tak... Stawiam na sterownik ale z drugim jest to samo, więc albo walnięty albo wiązka...

Napisano
  • Autor

A moze ktos ma luzem wiazke silnika od SZ zebym mogl podlaczyc u siebie i sprawdzic czy odpali? Nawet jesli to nei ejst Warszawa, to chetnie zaplace za przesylke tam i z powrotem np przesylka kurierska. Jestem juz troche podlamany, bo nie wiadomo czego szukac bez sprawdzenia steronikow... confused.gif

Napisano

Chciałbym pomóc, ale niestety nie ten motor frown.gif

A próbowałeś na obecnej wiązce i nowym lub starym sterowniku podpiąć się do kompa?

Może w ten sposób dałoby się zlokalizować jakąś przerwę.

Druga kwestia, może zacząć od tyłu - zobaczyć co działa (wtrysk/zapłon) a co nie i przeanalizować dlaczego. Czyli co jest potrzebne kompowi, które sygnały, żeby puścił paliwo lub włączył zapłon.

Gdyby się okazało, że to jest kilka sygnałów, to przedzwonienie wiązki pod tym kątem chyba nie zajęłoby więcej niż godzinkę.

Podejrzewam jednak, że już sporo przez te pół roku przeanalizowałeś.

Napisano
  • Autor

Brak mozliwosci polaczenia sie opcoma z zadnym z dwoch posiadanych przeze mnie sterownikow. Z obydwoch zdjete sa immo, wiec powinny byc ok. Z immo polaczyl sie bez problemudziekic zemu wiem, ze kluczyk kodowany jest w jego czytniku. Rowniez VIN samochodu jest zakodowany w czytniku immo. Nie ma jednak komunikacji ze sterownikiem, wiec mozliwe ze problem tkwi w wiazce. Podejrzenie tym bardziej wiarygodne, za na zalozonej na szybko wiazce SZR i egokompie silnik wystartowal. Nie wiem wiec czy problem tkwi w steroeniku czy w wiazce.

Dlatego w dalszym ciagu szukam posiadacza X16SZ, ktory udostepnilby na chwile swoj samochod, zebym sprawdzil sterowniki. Bo nie mam juz koncepcji.

Chyba, ze ktos wie ktore przewody posprawdzac w wiazce, jesli przy probie uruchimienia nie odzywa sie przekaznik pompy i nie ma iskry. Czujnik polozenia walu sprawny, bo na nim udalos ie urochomic silnik.

Napisano

> Bo nie mam juz koncepcji.

No nie mój silnik, ale z tego co opisujesz to ja bym szukał problemu gdzieś w drutach a nie w elektronice.

Pozdrowienia

Napisano
  • Autor

> No nie mój silnik, ale z tego co opisujesz to ja bym szukał problemu gdzieś w drutach a nie w

> elektronice.

> Pozdrowienia

Tez wiem, ze mam szukac gdzies. Problem polega tylko na tym gdzie? Najpierw chcialbym sprawdzic i miec pewnosc ze sterowniki sa ok, zeby nie szukac na slepo w instalacji.

Nikt naprawde nie ma X16SZ? niewiem.gif

Napisano

Chetnie bym pomogl, bo kumpel ma AF z tym silnikiem, ale nie pozbawie go mozliwosci korzystania z samochodu przez caly dzien...(musialbym zabrac sterownik z kluczykami).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Chetnie bym pomogl, bo kumpel ma AF z tym silnikiem, ale nie pozbawie go mozliwosci korzystania z

> samochodu przez caly dzien...(musialbym zabrac sterownik z kluczykami).

> Pozdrawiam

Z Radoia to troche kawalek jest...

Napisano

Tak się zastanawiam, sprawdzaliśmy czy do sterownika dochodzi +12 ale nie sprawdziliśmy masy... Brak kontrolki CE może wskazywać na brak zasilania na ECU lub jego uszkodzenie. Może problemem jest po prostu brak masy na ECU... Teoretycznie ECU po podaniu +12, masy i + po stacyjce powinien zapalić kontrolkę CE i zgasić po otrzymaniu sygnału z czujników (np. położenia wału korbowego). To tak na logikę. Jak wrócę do PL to możemy się spotkać i posiedzieć np. pół dnia, posprawdzać po kolei wiązkę... Mam schematy na kartce więc nie będzie tak źle...

Napisano
  • Autor

OK. Napisz kiedy wracaz, bo my jedziemy na wywczas na 2 pierwsze tygodnie sierpnia. Ale chetnie posiedze przy samochdozie.

A moze ktos wie ktore przewodyw wiace przedzwonic na wypadek ciaglosci najlepiej poparte jkimis schematami. Niestety nie poiadam schematow, wiec na sucho nie wiem co, skad i dokad prowadzi.

Napisano

Nie wiem jak inni, niech ktoś mądrzejszy się wypowie ale myślę, że najważniejsze są te 3 co podałem czyli +12 stałe +12 po stacyjce i masa no i dodatkowo można sprawdzić Check Engine(ECU do kontrolki) i połączenia ECU ze złączem diagnostycznym... Stały plus idzie spod maski, masa chyba też (z tej złączki obok czegoś do odpowietrzania zbiornika i czujnika spalania stukowego) dodatkowo przy ECU jest podłączenie do masy, taka śrubka od karoserii ale nie pamiętam czy coś jest tam podpięte. +12 po stacyjce idzie z tej 9-pinowej(?) kostki przy ecu co łączy wiązkę kabinową z ECU. Tak logicznie myśląc w tej kostce powinniśmy mieć +12 od stacyjki, CE do zegarów, immo, info o prędkości z impulsatora, obroty silnika na zegary. Jak będę za tydzień w domu to usiądę przy schematach. Myślę że w przyszłą niedzielę dam radę smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.