Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[IV gen] szarpie na gazie - szybka diagnoza

Featured Replies

Napisano

A wiec sprawa dotyczy Fiata Seicento 1.4 8v z instalacja:

KME Diego G3

Reduktor SILVER

Wtryski to OMVL REG

Instalacja ma 7tys przebiegu

Objawy to: podczas przyspieszania od 2 biegu wzwyz czuc chwilowe spadki mocy, bardzo podobne jak, gdyby brakowalo gazu (oczywiscie butla pelna). Czasem pomaga chwilowe odjecie gazu, ale nie zawsze. Dzis z tymi objawami musialem zrobic 160km i pod koniec podrozy, auto zaczelo gasnac nawet przy redukcji biegow. Przy pelnej butli gazu raz przed dojazdem na rondo przelaczyl sie na benzyne sygnalizujac brak gazu. Dlatego obstawiam szalejace cisnienie gazu - czyli spadajace w dol. Po powrocie do domu auto odrazu podlaczylem pod program i reduktor mial temp ok 73 stopni, gaz ok 45 stopni. Ogolnie na obrotach jalowym cisnienie gazu trzymalo sie na ok 1 bara, ale dosc skacze od 0,8 do 1,2. Przy dodawania gazu potrafilo spasc nawet do 0,6 bara.

Kolejnym moim podejrzeniem sa wtryskiwacze. Juz raz niestety mialem z nimi problem, gdyz na poczatku mialem Rail Horizony czarne i jeden wtrysk dosc szybko padl, a objawy byly dosc podobne. Niby wszystkie wtryski dzialaja, bo zciskajac wezyki z listwy troche zmienia sie praca silnika. Jutro pojezdze i bede kolejno przelaczal kazdy wtrysk na benzyne, aby je sprawdzic.

Jutro odrazu rowniez sprawdze jakie mam filtry obydwa z gazu i je wymienie obowiazkowo. Swiece i kable maja ok 2tys km.

Mial ktos moze problem z wykonaniem testu wtryskiwaczy w sofcie do KME DIEGO G3 ?? Bo wyrzaca mi blad podczas uruchamiania testu: "UWAGA!!! Test wtryskiwaczy zostal przerwany z powodu wykrycia znacznej zmiany obciazenia." Co najlepsze auto stalo w tym momencie na obrotach jalowych. Chcialem zrobic ten test gdyz dzieki niemu mozna najszybciej sprawdzic stan wtryskow.

Nie rozpisywalbym sie tu tak bardzo gdyby nie fakt iz w piatek wyrusza na wakacje nad morze i czeka mnie trasa w jedna strone ok 600km i chcialbym dojechac tam na gazie:]

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Napisano

A masz w programie podgląd lambdy, tzn. jak się zachowuje przy tych skokach ciśnienia podczas przegazówek na biegu luzem?

Napisano

>Ogolnie na obrotach jalowym cisnienie gazu trzymalo sie na ok

> 1 bara, ale dosc skacze od 0,8 do 1,2. Przy dodawania gazu potrafilo spasc nawet do 0,6 bara.

IMHO to bardzo duzo spada i nie powinno tak być. Wina reduktora, filtra fazy lotnej albo cieklej, ew. cos innego zatkane.

Na jalowych to cisnienie powinno byc stabilne, a do 0,6 bara to IMHO przy max. obciazeniu moze spadac. Na pewno nie przy jalowych. Przy takim cisnieniu to raczej nie wtryski padaja.

Napisano

>Przy takim cisnieniu to raczej nie wtryski padaja.

Też coś mi to nie pasuje, ale z drugiej strony reduktor już by się wysypał i to w lecie?

Bardziej filtr(y), zagięta rurka pod autem, elektrozawory albo coś w tym stylu.

Napisano
  • Autor

> Też coś mi to nie pasuje, ale z drugiej strony reduktor już by się wysypał i to w lecie?

> Bardziej filtr(y), zagięta rurka pod autem, elektrozawory albo coś w tym stylu.

wczoraj zapomnialem napisac biglaugh.gif

Jadac do roboty i z powrotem nic sie nie dzialo, wszystko pieknie chodzilo. Po powrocie podlaczylem auto, zrobilem test wtryskiwaczy i korekty wyszly minimalne. Zauwazylem tylko jedna bardzo ciekawa przypadlosc, a mianowicie wskazania podcisnienia. Na obrotach jalowych srednio bylo ok 0,30 - 0,40, auto stalo sobie troche na jalowych, wentylator pare razy sie zalaczyl i nagle podcisnienie samo z siebie spadlo do 0,03 i tak sie trzymalo, potem czasami wskakiwalo na normalna wartosc i znow spadalo na 0,03. Moj czujnik to ps-c3 standardowy z KME. Najbardziej sklaniam sie do wymiany tego czujnika (chociaz bledu zadnego nie wskazuje) i zestaw filtrow wymienic, gdyz boje sie, ze te problemy biora sie wlasnie z tego czujnika, ktore podaje bledne wartosci.

Napisano

> Zauwazylem tylko jedna bardzo

> ciekawa przypadlosc, a mianowicie wskazania podcisnienia. Na obrotach jalowych srednio bylo ok

> 0,30 - 0,40, auto stalo sobie troche na jalowych, wentylator pare razy sie zalaczyl i nagle

> podcisnienie samo z siebie spadlo do 0,03 i tak sie trzymalo, potem czasami wskakiwalo na

> normalna wartosc i znow spadalo na 0,03.

No to masz dwa problemy:

- z cisnieniem gazu

- z podcisnieniem

Przydały by sie dane z kompa gazu z jazdy, najlepiej z momentu kiedy są problemy i w ogóle ... czy gaz jest dobrze wyregulowany ? Bo moze nie i moze problemem jest to, ze np. LTFT wychodzi poza zakres.

Jakie masz czasy wtrysku na jałowych ?

A check na desce nie wyskakuje ? Za bogata lub za uboga mieszanka powinna się tym skonczyc po jakims czasie. Zakladajac, ze to problem gazu, to on moze skutkowac tylko skladem mieszanki powodujacym klopoty, bo przeciez przerwami w iskrze nie. No chyba, ze masz wylaczony check.

Dwa czujniki na raz uszkodzone ? To by kierowalo podejrzenia w strone instalacji el. gazu.

Poza tym, nie wydaje mi sie by wskazania czujnikow cisnienia gazu, czy podcisnienia wplaywaly tak bardzo na czasy wtryskow, zeby silnik gasl, ale moze sie myle. W koncu podstawowym parametrem do wyznaczania czasu wtrysku jest czas generowany przez komp auta.

Czy ktos orientuje sie jak duzy wplyw na czasy wtrysku gazu maja wskazania czujników podcisnienia i cisnienia gazu ?

Napisano
  • Autor

> No to masz dwa problemy:

> - z cisnieniem gazu

> - z podcisnieniem

> Przydały by sie dane z kompa gazu z jazdy, najlepiej z momentu kiedy są problemy i w ogóle ... czy

> gaz jest dobrze wyregulowany ? Bo moze nie i moze problemem jest to, ze np. LTFT wychodzi poza

> zakres.

> Jakie masz czasy wtrysku na jałowych ?

benzyna ok 3,5ms a gaz ok 4,5ms

> A check na desce nie wyskakuje ? Za bogata lub za uboga mieszanka powinna się tym skonczyc po

> jakims czasie. Zakladajac, ze to problem gazu, to on moze skutkowac tylko skladem mieszanki

> powodujacym klopoty, bo przeciez przerwami w iskrze nie. No chyba, ze masz wylaczony check.

Nic sie nie swieci a moja elektronika jest bardzo czula na wszelkie niedogdnosci

> Dwa czujniki na raz uszkodzone ? To by kierowalo podejrzenia w strone instalacji el. gazu.

Za ta dam reke i glowe uciac, gdyz sam wszystko robilem

> Poza tym, nie wydaje mi sie by wskazania czujnikow cisnienia gazu, czy podcisnienia wplaywaly tak

> bardzo na czasy wtryskow, zeby silnik gasl, ale moze sie myle. W koncu podstawowym parametrem

> do wyznaczania czasu wtrysku jest czas generowany przez komp auta.

Z tym chyba sobie narazie poradzielem, uzylem modelu dla biegu jalowego i podlalem go troche bardziej gazem teraz pomimo przerywania nie gasnie juz

> Czy ktos orientuje sie jak duzy wplyw na czasy wtrysku gazu maja wskazania czujników podcisnienia i

> cisnienia gazu ?

Wedlug mnie bardzo duzy, bo na podstawie podcisnienia gaz wie jakie jest obciazenie, gdyby tego nie wiedzial, to lalby stale np. 30% wiecej gazu niz benzyny

Dzwonilem wczoraj do KME na pomoc techniczna i powiedzili mi, ze wlasnie czujnik ktory mam ps-cc3 czyli podcisnienia, cisnienia i temp gazu jest wrazliwy na temp otoczenia i to by sie zgadzalo bo problemu zaczynaja sie gdy pod maska robi sie dosc cieplo i wtedy ten czujnik szaleje. Narazie przenioslem czujnik troche wyzej w bliskie okolice przewodu z gazem ktory jest chlodniejszy. Zobaczymy co to bedzie po dzisiejszych testach smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.