Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scina tylną oponę

Featured Replies

Napisano

Hej,

zauważyłem ostatnio, że lewa tylna opona jest troszkę ścięta od wewnętrznej strony. Sprawdzałem w szukajce, coś nieco znalazłem. Ale mam takie pytanie, od czego zacząć szukanie przyczyny?? Wybieram się w dłuższą trasę i sami wiecie...Tuleje? Ale nic nie stuka, nie puka. Czy może pomału puszczają i stąd to ścinanie? Wymieniane jakieś 62 tys. km temu.

Dzięki za wszelkie sugestie!

Napisano

Na tył mają wpływ tuleje, amortyzatory i cała belka. Skoro tuleje całe to sprawdź amortyzatory i ciśnienie w kołach smile.gif

Napisano
  • Autor

hmm...no właśnie byłem ostatnio na stacji sprawdzić zawieszenie itd. Z przodu łącznik do wymiany. Amortyzatory ok, ciśnienie sprawdzam regularnie. Zaczynam się zastanawiać, czy ta opona taka czasem nie była...Ale nie sądzę. Nie wiem, czy jakiś wpływ może mieć zamiana kół? Po zimie przełożyłem tył na przód, a później zmieniłem przód prawy/lewy bo troszkę ściągało Stilona...Ale nie ustawiałem zbieżności po tym wszystkim... :/.

Napisano

A nie jest tak, że tak się złożyło, że zamieniając koła tył-przód wrzuciłeś na tył oponę którą wcześniej ścieło na przodzie?

Napisano
  • Autor

> A nie jest tak, że tak się złożyło, że zamieniając koła tył-przód wrzuciłeś na tył oponę którą

> wcześniej ścieło na przodzie?

no właśnie zastanawiam się nad tym teraz. Niewykluczone, że tak się złożyło. Ale tego ścięcia wcześniej nie zauważyłem, tu cały szkopuł, czy było, czy to teraz się zdarzyło...Opona ścięta bardzo delikatnie, że tak powiem. Czy można jakoś sprawdzić, czy ścinanie postępuje? Gdy zakładałem koła na wiosnę nikt tego nie zauważył. frown.gif

Napisano

> Gdy zakładałem koła na wiosnę nikt tego nie zauważył.

Pewnie nikt się nie przyglądał no.gif

Stilony tak mają, że gubią zbieżność.

Ja nie wiem skąd się to bierze.

Trzeba obserwować. Jak troszkę postępuje, ale nie szybciej niż zużycie bieżnika to bym jeździł (sam tak robię).

Optymalnie było by pojechać na geometrię. Wiadomo kosztuje.

Jak kolejne opony szybko się ścinają to trzeba skontrolować luzy na elementach gumowych wahaczy. Najlepiej podnieść auto i przy wiszących kołach łyżką odginać wahacz.

Napisano

najpierw sprawdz cisnienie w oponie. Potem zaplac 50zl za kontrole zbieznosci... i jedz spokojnie IThankYou.gif

Napisano

> najpierw sprawdz cisnienie w oponie. Potem zaplac 50zl za kontrole zbieznosci... i jedz spokojnie

Tu przypomnę, na moim przypadku: ciśnienie podawane w instrukcji jest bzdurą...

Trzeba walnąć po 2,5 bara na przód i tył i z tym dopiero na zbieżność

jechać i tyle. cool.gif

Napisano
  • Autor

> najpierw sprawdz cisnienie w oponie. Potem zaplac 50zl za kontrole zbieznosci... i jedz spokojnie

nie no jak pisałem, ciśnienie staram się sprawdzać regularnie (co 2 tyg.). Także dla pewności, podjadę i sprawdzę zbieżność. I chyba pozostaje lukać na oponę czy coś się dzieje...Bo za 3 tyg. czeka mnie wyprawa w okolice Splitu.

Ja daję 2,4 cool.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

i qrde dalej mi bierze tę oponę, minimalnie ale bierze. Byłem na zbieżności, z tyłu wszystko ok, przód był troszkę rozjechany. Nie wiem co to może być. Czy kupić nowe opony?? ale jakiś pasztet mi się przytrafił frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.