Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tylny lewy zacisk hamulca

Featured Replies

Napisano

Witam, tylny lewy zacisk coś mi słabo hamuje na nożnym i na ręcznym ,od wewnętrznej klocek pracuje bo tacza jest gładka ale zewnętrzna strona tarczy jest pordzewiała,dziś odkręciłem cały zacisk wkręciłem cały cylinderek,przeczyściłem prowadnice klocków,posmarowałem mechanizm ręcznego,odpowietrzyłem i dalej coś nie tak z nim jest.Tarcze ,klocki,płyn było wymieniane 20kkm temu.Czyżby padnięty zacisk

Napisano

> i dalej coś nie tak z nim jest.Tarcze ,klocki,płyn było wymieniane 20kkm temu

Mniemam że pozbyłeś się rdzy z tarczy a sam klocek przetarłeś na papierze ściernym.

Skoro zewnętrzny nie pracował to był problem z przeniesieniem siły hamowania przez prowadniki zacisku.

Jeśli oba są teraz dobrze posmarowane a tarcza i klocek oczyszczone to daj czas aby oba elementy na nowo dotarły się do siebie.

Możesz zrobić test i polać tarczę wodą .Gdy lekko zardzewieje zrób jedno hamowanie i zobacz czy i jaki ślad zostawia klocek na tarczy.

pzdr

Napisano

> od wewnętrznej klocek pracuje, bo tacza jest gładka ale zewnętrzna strona tarczy jest pordzewiała

Stąd wniosek, że zacisk nie pływa w jarzmie, hamuje tylko tłoczek. Sprawdż po wyjęciu klocków i po odchyleniu zacisku, czy zacisk się porusza do wewnatrz i z powrotem, bo może na prowadniku jest zatarty, tam pod gumową osłoną powinien być biały smar, dzięki któremu zacisk pływa w jarzmie.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Kurde pracy prowadnika nie sprawdziłem,ale wd 40 mu zapodałem,poczekam bo wydaje mi sie ze coś zaczyna pracować,jeżeli nie to muszę sprawdzić te prowadnice,nadzieja jest ,dzięki

Napisano

>bo wydaje mi sie ze coś zaczyna pracować,

Penetrator zrobił swoje. Teraz czas na dokończenie sprawy czyli wyjęcie prowadników, oczyszczenie i nasmarowanie

pzdr

Napisano

Jak wyżej kolega napisał: po rozruszaniu prowadnika koniecznie wyczyćcić, osuszyć, nasmarować odpowiednim smarem, zabezpieczyć gumową osłoną, bo inaczej problem powróci...

Pozdr.

Napisano

> , nasmarować odpowiednim smarem,

Pewnie baty zbiorę ooniee.gif za to że stosuję tu smar grafitowy. Tak robiłem mając, Matiza, Toykę i teraz w opelku. Nigdy nic mi się złego z tego powodu nie działo. smile.gif

Faktem jest że przynajmniej 2x w roku rozbebeszam hamulce i wszystko czyszczę.

Ostatnio zaszalałem i po gruntownym oczyszczeniu pomalowałem zaciski na srebrno lizak.gif.

Dość już miałem widoku rdzawego syfu za aluskami.

> zabezpieczyć gumową osłoną, bo inaczej problem powróci...

U siebie jedną uszkodziłem. Próbowałem wydłubać ją z innego zacisku ale skubane tak są zamontowane że nie da rady wyjąć. Nic innego nie przyszło mi do głowy i odciąłem ją.

Lepsza taka ochrona niż żadna ok.gif

pzdr

Napisano

Sprawdz, czy prowadnice sa proste (zdarzalo sie, ze sie krzywily w wyniku znacznych oporow przesuwu). Najlatwiej wykonac ow pomiar wymontowujac prowadnice i wkladajac je we wrzeciono np. wkretarki (czescia prowadzaca oczywiscie, wsunieta na ok 5 mm). Jezeli podczas obracania prowadnica wykazuje bicie promieniowe, nalezy wymienic ja na nowa (dostepne np w zestawach osprzetu do hamulcow Quick Brake).

Otwor prowadnicy w jarzmie bardzo dobrze czysci sie odpowiednio dobranym wiertlem, podlewajac srodkiem typu WD 40).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Rozebrałem ten zacisk jeszcze raz i faktycznie górny prowadnik był tak zapieczony że nie szło go ruszyć,20 min kombinacji aż puścił,dolny już powoli się zapiekał wyczyściłem posmarowałem i jarzmo zaczęło pracować.Przy okazji drugie koło też zrobiłem.Dzięki za pomoc 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.