Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mocowanie isofix

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jestem z sąsiedniego kącika .

Przymierzam się do zakupu Cromy II i mam pytanko.

Czy wszystkie roczniki cromyII mają isofix-a ?

Dzięki za pomoc

Napisano

raczej tak

chyba od 2004 roku to seryjne wyposażenie każdego samochodu, ale mogę się mylić wink.gif

Napisano

> raczej tak

> chyba od 2004 roku to seryjne wyposażenie każdego samochodu, ale mogę się mylić

W UE od 2005, z tego co wiem, to wszystkie Cromy mają. Zawsze można zapytać lub sprawdzić, uchwyty są ewidentnie wyczuwalne w siedzeniach.

• 2 lata później...
Napisano

odświeżę nieco temat...

czeka mnie zakup fotelika 9-18 z isofixem...macie może jakieś modele których używacie i pasują do fotela do Cromy...

jest to dość istotne a niestety u mnie nie dość że fotelikowe zad..... to i sprzedawcy niechętni w wypożyczaniu fotelika na dopasowanie...

Napisano

> odświeżę nieco temat...

> czeka mnie zakup fotelika 9-18 z isofixem...macie może jakieś modele których używacie i pasują do

> fotela do Cromy...

> jest to dość istotne a niestety u mnie nie dość że fotelikowe zad..... to i sprzedawcy niechętni w

> wypożyczaniu fotelika na dopasowanie...

mam u siebie 2 foteliki (różne), wieczorem zrobie zdjęcie jak to wygląda i podam ich nazwy bo nie pamiętam wink.gif

Napisano

> odświeżę nieco temat...

> czeka mnie zakup fotelika 9-18 z isofixem...macie może jakieś modele których używacie i pasują do

> fotela do Cromy...

> jest to dość istotne a niestety u mnie nie dość że fotelikowe zad..... to i sprzedawcy niechętni w

> wypożyczaniu fotelika na dopasowanie...

Pasują do fotela Cromy... a to jakieś pasować nie będą?

Napisano

> Pasują do fotela Cromy... a to jakieś pasować nie będą?

Ano zdarza się że wyprofilowanie fotela nijak nie gra z profilem fotelika co skutkuje tym że nie jesteś w stanie fotelika poprawnie zamontować i ustabilizować - nawet jak masz Isofix i TT

Napisano

Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi. W sumie na chwile obecną korzystam z rozwiązania baza + fotelik 0-13, na tylnej kanapie i przy zakupie nie pomyślałem, że może coś nie nie pasować.

Napisano

przy 0-13 w zasadzie problemu nie ma w szczególności jak masz bazę) bo fotelik ustawiony jest tyłem do kierunku jazdy...

w ten sam sposób możesz zamontować też foteliki dla starszych dzieci 9-18, 0-18 itd ale jest bardzo mało takich modeli

(mimo że są bezpieczniejsze) a do tego są stosunkowo drogie....

Napisano

Bolączką Cromy jest brak Isofixa na przednim fotelu... sick.gif

Napisano

> Bolączką Cromy jest brak Isofixa na przednim fotelu...

Dokładnie... i się zastanawiam dlaczego...niby auto typowo dla rodziny a tu taki błąd...

Napisano

> Dokładnie... i się zastanawiam dlaczego...niby auto typowo dla rodziny a tu taki błąd...

Niby bardzo wkurzająca wada i tak to na początku traktowałem. Niestety statystyki mówią zupełnie co innego i w razie poważnego wypadku jest to zaleta, objawiająca się przeżyciem młodego pasażera. Dodajmy do tego, że to auto klasy D i wszystko układa się w logiczną całość.

Napisano

> Niby bardzo wkurzająca wada i tak to na początku traktowałem. Niestety statystyki mówią zupełnie co

> innego i w razie poważnego wypadku jest to zaleta, objawiająca się przeżyciem młodego

> pasażera. Dodajmy do tego, że to auto klasy D i wszystko układa się w logiczną całość.

Jasne, zgodzę się w pełni u mnie mała też zawsze podróżuje z tyły jak jedziemy w dwójkę dorosłych...... natomiast jak jadę sam strasznie mnie wkurza że muszę zerkać do tyłu, odwracać się czy wszystko jest ok... na przednim siedzeniu byłoby znacznie łatwiej wiec powinna być taka możliwość...chcesz to wpinasz (okazyjnie) nie chcesz to nie...

Napisano

zdjęcie poniżej to Chicco Key 1 Isofix; jak widać isofix zintegrowany w foteliku, dobrze przylega do siedziska, między oparciem nieznaczna szpara u góry

GroteFoto-6DTT8XEG.jpg

dwa kolejne zdjęcia to Recaro Young Expert; tu jak widać jest osobna baza Isofix; fotelik bardziej 'wystaje' pod przednie siedzenie, poza tym fotelik jest wyżej niż ten Chicco (dochodzi grubość bazy); baza nie dolega dobrze przy brzegu siedziska, po prostu nie da się już jej bardziej opuścić, oparcie fotelika tak jak w Chicco ma szparę w górnej części oparcia.

GroteFoto-XXBTZ4G7.jpg

GroteFoto-4UUZNDSC.jpg

Ja polecam kupić foteli ze zintegrowanym Isofix, bo lepiej pasuje, łatwiej się go wyciąga, jest lżejszy.

Napisano

> zdjęcie poniżej to Chicco Key 1 Isofix; jak widać isofix zintegrowany w foteliku, dobrze przylega

ja mam w cromie ten fotelik ale bez iso i fajnie przylega, mam tez Romer`a chyba king i tu jest z tym gorzej

Napisano

> zdjęcie poniżej to Chicco Key 1 Isofix;

to dobrze, bo własnie typowałem jako przyszły zakup Chicco Xpace albo Oasys1 ze zintegrowanymi bazami więc z tego co widać to chyba podejdą....

Napisano

ja mam romera

może nie jest super idealnie dopasowany , ale narzekac nie mogę

Mały także siada bez problemu,

Mam tego ( raczej) gornopolkowego.

Jak sie przypomnisz wieczorem - poszukam sklepu w kt kupilem.

Za 600 oryginal kt w sklepie 1000.

pozdro

Napisano

> Niby bardzo wkurzająca wada i tak to na początku traktowałem. Niestety statystyki mówią zupełnie co

> innego

Statystyki mówią że najbezpieczniejsze miejsce to te za kierowcą wink.gif

Napisano

> Statystyki mówią że najbezpieczniejsze miejsce to te za kierowcą

dlatego junior jezdzi za moimi plecami smile.gif

Napisano

Dokładnie, wynika to z odruchów bezwarunkowych w sytuacji ekstremalnej i także po części z postrzegania przestrzeni przed autem z miejsca kierowcy.

Napisano

> Dokładnie, wynika to z odruchów bezwarunkowych w sytuacji ekstremalnej i także po części z

> postrzegania przestrzeni przed autem z miejsca kierowcy.

Dlatego też, jak wynika z badań amerykańskich naukowców, podświadomie sadzamy za kierowcą najmłodsze dziecko, starsze obok najmłodszego a żonę obok kierownika zlosnik.gif

Napisano

> Dlatego też, jak wynika z badań amerykańskich naukowców, podświadomie sadzamy za kierowcą

> najmłodsze dziecko, starsze obok najmłodszego a żonę obok kierownika

Stosuje się do tej zasady zawsze .... zlosnik.gif

Napisano

zawsze człowiek czegoś się nauczy... ja byłem przekonany że najbezpieczniejsze jest środkowe miejsce z tyłu (oddalenie od siły uderzenia) ewentualnie za pasażerem....

Napisano

> zawsze człowiek czegoś się nauczy... ja byłem przekonany że najbezpieczniejsze jest środkowe

> miejsce z tyłu (oddalenie od siły uderzenia) ewentualnie za pasażerem....

środkowe nie ma isofix, a umocowanie pasami fotelika na środku jest trochę nierealne, bo każdy zakręt i dzieciak będzie latał po całym samochodzie wink.gif

Napisano

> środkowe nie ma isofix, a umocowanie pasami fotelika na środku jest trochę nierealne, bo każdy

> zakręt i dzieciak będzie latał po całym samochodzie

no tak chyba że są 3 punktowe pasy....ja i tak zawsze za pasażerem... niestety za mną fotelik się nie mieści:)

Napisano

> dlatego junior jezdzi za moimi plecami

Hmmm to u mnie juniorka jeździ za fotelem pasażera.