Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieregularne popiskiwanie

Featured Replies

Napisano

Drodzy koledzy

Mam dylemat, na biegu jałowym słychać nieregularne popiskiwanie dochodzące z silnika ( od strony pasażera ).

Podczas jazdy tak od 50 km/h popiskiwanie staje się głośniejsze i przybiera na sile.

Łożysko na przodzie i tyle po stronie prawej wymienione na nowe - brak poprawy.

Napęd pomocniczy ( wielorowkowy ) wykluczamy, gdyż po ściągnięciu paska wielorowkowego i uruchomieniu silnika problem występuje nadal.

Rozrząd wymieniony 40 kkm temu wraz z pompą wody.

Przy jeździe ok 70 km/h i wrzuceniu na luz brak zmiany charakterystyki piszczenia, wyłączenie całkowite silnika przy takiej prędkości również nic nie zmienia.

Do tego dochodzi od czasu do czasu falowanie obrotów na jałowym, oraz lekkie poszarpywanie przy utrzymywaniu stałej prędkości.

Dolot i EGR wyczyszczony - brak poprawy, oprócz polepszenia reakcji na gaz i zwiększona kultura pracy silnika.

Pytanie zatem co obstawiacie ?

Zacierająca się pompa wody i dźwięki dochodzące z paska rozrządu? Pytanie tylko czemu piszczy po wyłączeniu silnika podczas jazdy skoro rozrząd się nie obraca.

Opony? Zamienić tylnią z przednią i sprawdzić ? Tyle tylko że to nówki sztuki z tego sezonu ( Pirelli Cinturato P7 )

Tutaj dźwięk popiskiwania na biegu jałowym:

Mniej więcej od sekundy 11 słychać piski wyraźnie.

Padaka mi się sypie beksa.gifniewiem.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

łożysko klimy? hmm, ale piszesz że po wyłączeniu silnika w czasie jazdy też... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> łożysko klimy? hmm, ale piszesz że po wyłączeniu silnika w czasie jazdy też...

Łożysko klimy niestety nie, wymieniane rok temu, pozatym dźwięk jest nawet w czasie niepracującego napędu wielorowkowego.

Piszczy i na postoju i w czasie jazdy, obawiam się że mogą to być dwie różne rzeczy, ale dźwięk taki sam... frown.gif

Stawiam na zacierającą się pompę wody na rozrządzie... no.gif

Napisano

Kolego, z tego co piszesz, problem jest związany z kołami. Stawiam na blokujące się hamulce, możliwe też jest ocieranie tarczy o metalowa osłonę. Tak, czy inaczej szukaj problemu w kołach i ich okolicy.

Napisano
  • Autor

> Kolego, z tego co piszesz, problem jest związany z kołami. Stawiam na blokujące się hamulce,

> możliwe też jest ocieranie tarczy o metalowa osłonę. Tak, czy inaczej szukaj problemu w kołach

> i ich okolicy.

Tylko dlaczego dźwięk ten występuje na postoju i staje się głośniejszy podczas jazdy?

Idąc dalej metodą dedukcji, czy taki dźwięk po odkręceniu korka olejowego jest poprawny?

Napisano

> Tylko dlaczego dźwięk ten występuje na postoju i staje się głośniejszy podczas jazdy?

> Idąc dalej metodą dedukcji, czy taki dźwięk po odkręceniu korka olejowego jest poprawny?

Udało się koledze ustalić skąd ten dźwięk? mam to samo od kilku dni...

Napisano
  • Autor

> Udało się koledze ustalić skąd ten dźwięk? mam to samo od kilku dni...

Niestety nie :/

Jeden z mechaników mówił że to jakaś rolka prowadząca na pasku rozrządu, nie mam pojęcia, zapewne ma rację gdyż hałas dochodzi podczas postoju przy ściągniętym pasku wielorowkowym, wtedy chodzi tylko rozrząd.

Od poniedziałku będę to diagnozował dalej.

Skąd dobiega hałas w Twoim silniku?

Mniej więcej od napędu rozrządu ?

Napisano

U mnie tez cos brzeczy tak metalicznie jakby rolka na srubce , glownie jak jest zimno ,ale niekiedy takze na jakis wybojach , tak jakby luzik cos zlapalo. Ja obstawiam altek lub cos od niego , sie moze obada niewiem.gif

Napisano

> Niestety nie :/

> Jeden z mechaników mówił że to jakaś rolka prowadząca na pasku rozrządu, nie mam pojęcia, zapewne

> ma rację gdyż hałas dochodzi podczas postoju przy ściągniętym pasku wielorowkowym, wtedy

> chodzi tylko rozrząd.

> Od poniedziałku będę to diagnozował dalej.

> Skąd dobiega hałas w Twoim silniku?

> Mniej więcej od napędu rozrządu ?

Tak, mniej wiecej od napędu rozrządu, przez tydzień byłem przekonany, że to gdzieś okolice koła, hamulców, takie metaliczne popiskiwanie jakby coś ocierało, wczoraj usłyszałem to na postoju i troche osłuchałem silnik. Jade do jutro do mechanika, ale aż przerażenie mnie ogarnia na myśli jak zaczną stawiać diagnozy (oby chociaż trafne). Dam znać co i jak.

Napisano

maiłem ostatnio takie popiskiwanie dłuższy czas; już uleczone

przyczyną było koło sprzęgłowe rolki alternatora

tanio nie wyszło, ponad 400 ...

Napisano

Mechanicy stwierdzili, że to sprężarka klimy u mnie wydaje te dźwieki, po włączeniu klimy nie słychać tego. Problem jest za mało czynnika w klimie.

Napisano
  • Autor

> Mechanicy stwierdzili, że to sprężarka klimy u mnie wydaje te dźwieki, po włączeniu klimy nie

> słychać tego. Problem jest za mało czynnika w klimie.

Problemem nie jest zbyt mała ilość czynnika tylko wyjechane łożysko od koła sprężarki jeśli tak twierdzą mechanicy u których diagnozowałeś samochód.

Jeśli po ściągnięciu paska wielorowkowego problem znika to znalazłeś winowajcę wink.gif

Napisano

> Problemem nie jest zbyt mała ilość czynnika tylko wyjechane łożysko od koła sprężarki jeśli tak

> twierdzą mechanicy u których diagnozowałeś samochód.

Mechanicy stwierdzili, że nie ma konieczności wymiany niczego, potwierdza tą teze kolega?

Teza o małej ilości czynnika to na takiej podstawie, że silnik mocno zadrżał przy załączniu sprężarki, zresztą chyba rzeczywiście słabo chłodzi ostatnio.

> Jeśli po ściągnięciu paska wielorowkowego problem znika to znalazłeś winowajcę

Pasek nie był sciągany, tylko coś podotykali, po włączeniu sprzężarki popiskiwania rzeczywiście nie było słychać.

Badałem to w serwisie włoszczyzny mocno polecany i u nas na forum, Ital Auto w Katowicach.

Napisano

Ja robilem lozysko klimy okolo 2 lat temu , watpie by tak szybko padlo znow beksa.gif

Napisano

> Ja robilem lozysko klimy okolo 2 lat temu , watpie by tak szybko padlo znow

Jaki koszt był wtedy tej wymiany? też to zrobie, nie będe jeździł z tym piszczeniem, tylko zastanawiam się czemu mechanicy nie kazali nic z tym robić

Napisano
  • Autor

> Jaki koszt był wtedy tej wymiany? też to zrobie, nie będe jeździł z tym piszczeniem, tylko

> zastanawiam się czemu mechanicy nie kazali nic z tym robić

Jeśli będziesz robił łożysko i tak czeka Cię wymiana czynnika ( tj. spuszczenie i napełnienie po naprawie ). Sprawdzisz wtedy ile zeszło ( powinno być ok 500g +/- 50g )

Moim skromnym zdaniem ilość czynnika w żaden sposób nie wpływa czy coś piszczy czy nie wink.gif

Zapewne panowie znają się lepiej niż ja, jednak w żaden sposób nie rozwiązali Twojego problemu nono.gif

Zaproponowali chociaż sprawdzenie czynnika i dobicie go?

Jeśli trzęsie mechanizmem napędu pomocniczego ( wielorowkowy ) to albo uszkodzony jest napinacz, albo koło pasowe napędzające z tłumikiem drgań skrętnych.

Sprawdź czy amplituda tego pisku zmienia się z momentem zmiany obrotów silnika.

Uszkodzone łożysko klimatyzacji faktycznie na początku objawia się tym że przestaje piszczeć kiedy sprężarka jest uruchomiona gdyż zmienia się obciążenie pracy koła sprężarki. Potem jednak piszczy cały czas bo koło te obraca się niezależnie czy klimatyzacja pracuje czy też nie.

Napisano

> Jeśli będziesz robił łożysko i tak czeka Cię wymiana czynnika ( tj. spuszczenie i napełnienie po

> naprawie ). Sprawdzisz wtedy ile zeszło ( powinno być ok 500g +/- 50g )

> Moim skromnym zdaniem ilość czynnika w żaden sposób nie wpływa czy coś piszczy czy nie

> Zapewne panowie znają się lepiej niż ja, jednak w żaden sposób nie rozwiązali Twojego problemu

Poniekąd rozwiązali mój problem, wiem chociaż co piszczy. Jaki jest orientacyjny koszt wymiany tego łożyska? Może ono ulec zatraciu? Czym to grozi?

> Zaproponowali chociaż sprawdzenie czynnika i dobicie go?

Tak grinser006.gif ale nie chętnie, mają spore kolejki na terminy... ale to powiedzieli że bez umawiania to zrobią.

> Jeśli trzęsie mechanizmem napędu pomocniczego ( wielorowkowy ) to albo uszkodzony jest napinacz,

> albo koło pasowe napędzające z tłumikiem drgań skrętnych.

> Sprawdź czy amplituda tego pisku zmienia się z momentem zmiany obrotów silnika.

> Uszkodzone łożysko klimatyzacji faktycznie na początku objawia się tym że przestaje piszczeć kiedy

> sprężarka jest uruchomiona gdyż zmienia się obciążenie pracy koła sprężarki. Potem jednak

> piszczy cały czas bo koło te obraca się niezależnie czy klimatyzacja pracuje czy też nie.

Zatrzesło silnikiem tylko w momencie załączania klimy, wg nich spowodowe jest małą ilością czynnika.

Amplituta (piszczenia) jest niezależna od obrotów silnika, co to oznacza?

Napisano
  • Autor

> Zatrzesło silnikiem tylko w momencie załączania klimy, wg nich spowodowe jest małą ilością

> czynnika.

> Amplituta (piszczenia) jest niezależna od obrotów silnika, co to oznacza?

1. Podczas uruchomienia sprężarki obroty silnika zmieniają się z 850 na ok. 950. Następuje uruchomienie elektromagnesu który przyciąga sprzęgło ośki sprężarki do pracującego koła. Układ się uruchamia i czynnik wędruje przewodami. Jeśli czynnika jest zbyt mało układ się nie uruchomi w ogóle ( odczyt z preostatu ). Na chłopski rozum bardziej trzęść powinno gdy czynnika jest zbyt dużo bo zbyt duży opór toczenia, ale że za mało ? Nie spotkałem się z czymś takim... ale tak jak mówie, moja wiedza może być niewystarczająca.

Jeśli charakterystyka piszczenia nie zmienia się wraz ze zmianą obrotów silnika to należy upewnić się poprzez ściągnięcie całego paska wielorowkowego czy to napewno łożysko na sprężarce.

U mnie walnięte łożysko piszczało wraz ze wzrostem obrotów, gdyż jak wiesz im więcej dodasz gazu tym napęd wielorowkowy obraca się szybciej tym samym piszczenie powinno ulec zmianie ( np. zgłośnieniu ).

Potrzebne części samochodowe:

Łożysko kryte, jednorzędowe o wymiarach: 35 x 52 x 12 ( szer wew. x szer zew. x wys. )

Za samo łożysko zapłaciłem 90 zł wraz z przesyłką. Niestety robocizna w tym wypadku to wilcza część całej wymiany, a tą robiłem sam we własnym zakresie.

Upewniając się na 100% że to właśnie felerne łożysko wydaje niepokojące dźwięki możemy być pewni po przeprowadzeniu dwóch prób:

1. Odkręcamy prawe koło i zdejmujemy plastikowe poszycia. Luzujemy kluczem 15 napinacz automatyczny na napędzie urządzeń pomocniczych ( kręcimy kluczem przeciwnie do ruchu wskazówek zegara - klucz musi mieć przedłużenie najlepiej rurą aby siła przełożenia była wystarczająco mocna ), wyjmujemy pasek wielorowkowy i uruchamiamy samochód. Jeśli oprócz ukochanego klekotu nie słychać żadnego pisku - hałas dochodzi napewno z napędu urządzeń pomocniczych. Jeśli ruszając kołem pasowym sprężarki słychać metaliczny chrobot daje nam to do zrozumienia że winowajcą jest łożysko koła pasowego sprężarki klimatyzacji.

2. Uruchamiamy silnik z założonym paskiem. Uruchamiamy klimatyzację, gdy pisk ustaje lub cichnie - winne jest te same łożysko. Podczas gdy klimatyzacja jest wyłączona pracuje jedynie koło pasowe, pod włączeniu klimy do koła pasowego dociskane jest sprzęgło za pomocą elektromagnesu które wraz z kołem pasowym obraca ośkę napędu sprężarki. Felerne łożysko pracuje zatem w każdej chwili bez znaczenia czy klimatyzacja działa lub nie.

Napisano
  • Autor

> Dzięki za wyjaśnienia

> dotarłem w międzyczasie do tego kolega zamieścił link

O to to claps.gif

Nasza robota smile.gif

Co planujesz w takim razie ?

Napisano

> O to to

> Nasza robota

> Co planujesz w takim razie ?

Zostawiam to na jakieś 2 tygodnie, troche z braku czasu. Potem oddam do zaprzyjaźnionego ASO niech to sprawdzą jeszcze raz i wymienią łożysko jeśli potwierdzą diagnoze i czynnik chłodzący przy okazji.

Samemu się za to nie wezmę z braku umiejętności, narzędzi i miejsca na takie zabawy.

Napisano

A co jesli brzdeczenia nikna z nagrzaniem silnika + brzdeczy z napedow na wybojach confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.