Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Folia pod wygłuszenie na podłodze

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jako że po każdej zimie mam mokre wygłuszenie na podłodze (ta gruba gąbka) postanowiłem położyć folię.

Zamierzam zrobić tak: na podłogę (blachę ) położyć folię, na to oryginalne wygłuszenie (gąbka), dalej znowu folia, następnie wykładzina i na koniec dywaniki gumowe.

Co myślicie o tym?

Napisano

No to wg mnie nie jest najlepszy pomysł bo jak miedzy foliami dostanie się wilgoć i nie będzie miała ujścia to zacznie wszystko ci gnić i śmierdzieć, pytanie trzeba sobie zadać skąd masz tam wodę i czy jest jej na tyle że aż trzeba takie kroki podejmowac może wystarczy poprostu od czasu do czasu przewietrzyć samochód, u mnie nigdy nie ma takich problemów jak opisujesz, w zimie jak snieg na dywanikach się stopi to pojeździe wytrzepuje, chwilke z otwartymi drzwiami postoję żeby wilgoć wyleciała i po sprawie

Napisano
  • Autor

> No to wg mnie nie jest najlepszy pomysł bo jak miedzy foliami dostanie się wilgoć i nie będzie

> miała ujścia to zacznie wszystko ci gnić i śmierdzieć, pytanie trzeba sobie zadać skąd masz

> tam wodę i czy jest jej na tyle że aż trzeba takie kroki podejmowac może wystarczy poprostu od

> czasu do czasu przewietrzyć samochód, u mnie nigdy nie ma takich problemów jak opisujesz, w

> zimie jak snieg na dywanikach się stopi to pojeździe wytrzepuje, chwilke z otwartymi drzwiami

> postoję żeby wilgoć wyleciała i po sprawie

Wietrzyć to mogę całymi dniami i tak jest mokro. Najwięcej jest chyba w czasie śniegu gdy wsiada się do auta. Butów dobrze się nie otrzepie, śnieg wpada pod gumowy dywanik, topi się i przesiąka przez wykładzinę i dalej do gąbki. A stąd już łatwo nie wysycha.

Napisano

>, topi się i przesiąka przez wykładzinę i dalej do gąbki.

Ale między wykładziną a gąbką jest gruba guma połączona z gąbką więc to raczej nie tędy woda się przedostaje.

>A stąd już łatwo nie wysycha.

Wyjąć, podeptać na starej szmacie aby od razu wodę wciągała a potem jeszcze na ostre słońce dać.

pzdr

Napisano
  • Autor

> Ale między wykładziną a gąbką jest gruba guma połączona z gąbką więc to raczej nie tędy woda się

> przedostaje.

Tą grubą gumę mam popękaną i postrzępioną więc można by było to przykryć.

> Wyjąć, podeptać na starej szmacie aby od razu wodę wciągała a potem jeszcze na ostre słońce dać.

> pzdr

Aktualnie mam wyjętą i już wysuszoną, ale to też robota nie jest na 10 minut.

Napisano

> Tą grubą gumę mam popękaną i postrzępioną więc można by było to przykryć.

ok.gif

> Aktualnie mam wyjętą i już wysuszoną, ale to też robota nie jest na 10 minut.

Wiem, smile.gif 2 razy już to robiłem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Czyli między gąbkę a podłogę lepiej nic nie dawać?

Jedynie dać na gumę?

Napisano

> Czyli między gąbkę a podłogę lepiej nic nie dawać?

Nie, gąbka przynajmniej rozprowadza tą wodę a pod folią zrobi Ci się jezioro.

Szukaj przyczyny przecieku. Najlepiej jakbyś mógł pojeździć z gołą podłogą i obserwować gdzie się poci.

> Jedynie dać na gumę?

Yhy a najlepiej wymień .

Za chyba 70 zł kupiłem z ALL przednie wygłuszenie bo gdy suszyłem na słońcu to pies wyżarł mi całą gąbkę rotfl.gif.

Napisano

> Wietrzyć to mogę całymi dniami i tak jest mokro. Najwięcej jest chyba w czasie śniegu gdy wsiada

> się do auta. Butów dobrze się nie otrzepie, śnieg wpada pod gumowy dywanik, topi się i

> przesiąka przez wykładzinę i dalej do gąbki. A stąd już łatwo nie wysycha.

zimą pomiedzy wykladzinę a gumowy dywanik warto wysypać zwirek dla kota , silikonowy.

Napisano

> zimą pomiedzy wykladzinę a gumowy dywanik warto wysypać zwirek dla kota , silikonowy.

Pod warunkiem że będzie "zapakowany" w woreczek do prania delikatnych rzeczy bo sprzątania będzie potem od groma i ciut ,ciut hehe.gif

Napisano

> Co myślicie o tym?

Zły pomysł. Trzeba się pozbyć przyczyny. Jeśli mokro masz jeszcze teraz to z pewnością nie jest to pozostałość po zimie.

Masz na podłodze przyklejoną matę bitumiczną? Pod nią są plastikowe korki. Woda może nimi wchodzić. Może też przedostawać się wnękami na ściance gdzie jest komp. Pod nim jest jedna, a nad nim druga zaślepiona gumą przez którą przechodzi kabel do bocznego kierunkowskazu. Kolejne miejsce to uszczelnienie szyby czołowej.

Gąbka jest bardzo chłonna. Wystarczy malutka dziurka i podczas jazdy w deszczu gąbka może zassać tyle wody, że będziesz miał kałużę. Odetnij ją po ściance tunelu i wysusz. Zwiń wykładzinę, osusz podłogę i jak będzie padać zrób rundkę i zobaczysz skąd napływa.

Napisano

W moim wozie kiedys zauwazylem mokra gabke pod nogami pasazera z przodu. przyczyna byl maly otwor technologiczny w podlodze, z ktorego usczelka (korek), gdzies sie zapodziala w wyniku lat eksploatacji. Po uszczelnieniu jest spokoj.

W wielu AF zauwazylem, że korki zaslepiajace otwory technologiczne w podlodze albo wypadly, albo nie sa juz szczelne (czesto rdzewieja ranty otworow i korek wypada).

Pozdrawiam

Napisano

Korki w podłodze to pierwsze a w następnej kolejności zdemontuj podszybie i sprawdź czy nie masz tam jakiegoś zatoru w odpływie wody i udrożnij gumowego f... który wisi na przegrodzie

Napisano

> Co myślicie o tym?

Tak mi jeszcze przyszło do głowy że mógłbyś zdjąć plastikowe podszybie i sprawdzić czy kratka

nawiewu jest dobrze przykręcona. Ona ma gąbkę-uszczelkę pod sobą.Warto zerknąć czy tu wszystko jest szczelne.

pzdr

Napisano
  • Autor

> Masz na podłodze przyklejoną matę bitumiczną? Pod nią są plastikowe korki. Woda może nimi wchodzić.

Korki już wyrzuciłem. W to miejsce przynitowałem blaszkę i uszczelniłem.

Co do wygłuszenia wygląda w kilku miejscach tak jak w załączniku.

Czy jest to jakaś warstwa ochronna (np folia)? Naprawiać to czy zostawić jak jest?

Wygłuszenie wyjąłem na początku lipca. Miałem założony tylko tapicerkę na podłodze + dywaniki gumowe. Dziś sprawdziłem i było mokro.

post-68410-14352513495525_thumb.jpg

Napisano

Nic z tym nie zrobisz, ale też nie musisz, bo to nie uszczelnia gąbki. Ot taka powierzchnia po produkcji.

Musisz po prostu zwinąć wykładzinę na bok, przymocować ją tak, żeby nie przeszkadzała i przejechać się po kałużach. Inaczej ciężko będzie znaleźć przeciek.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Pogoda ostatnio dopisuje aby robić takie test. Znalazłem jakieś minimalne dziury (średnicy 0,5 mm). Już mam zaklejone.

Mam też ubytki konserwacji gdzie już jest ruda.

I mam pytanie jak i czym to zabezpieczyć. Wiem że trzeba oczyścić z rdzy, ale dokładnie tego się. Więc myślę: na rdzę położyć Cortanin F, dalej farba Corina, farba chlorokauczukowa i na to wszystko Bitgum. Może jakieś inne propozycje?

Myślałem aby podwozie zakonserwować barankiem, ale po pól roku (robiłem konserwację jesienią ) prawie cały się obsypał (kruszył się)

P.S. Czy miał już ktoś do czynienia z Bitgumem? Czy po zaschnięciu nie kruszy się? A może dodaje się jakieś środki (np olej) żeby był bardziej elastyczny?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.