Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Clio II z 1998 z silnikiem 1,4 w gazie

Featured Replies

Napisano

Witam...

Jestem zainteresowany takim autkiem z silnikiem 1,4 w gazie.

Mam kilka pytan w temacie takiego egzemplarza:

- podobno blachy sa ocynkowane ... czy to prawda ? ... czy cale auto jest w ocynku ?

- jak z awatyjnoscia clio z tego rocznika z tym silnikiem ?

- jakie sa jego typowe niedomagania, bledy fabryczne ?

- na co zwracac uwage przy zakupie takiego samochodu ?

- jak z kosztami napraw w porownaniu do innych aut tej klasy ?

Na otomoto jest Clio z Siedlec ... co o nim sadzicie ?

Nie chodzi mi o wyglad ... moze ktos zna wlasciciela i wie jak to auto bylo jezdzone ?

Napisano

Brak jest hydrauliki zaworowej w silniku. Przy LPG to dosc istotna wada. Mialem takie autko w takiej konfiguracji i wlasnie przez LPG mialem troche problemow z zaworami. Poza tym innych usterek brak w zasadzie.

Napisano
  • Autor

> Brak jest hydrauliki zaworowej w silniku. Przy LPG to dosc istotna wada. Mialem takie autko w

> takiej konfiguracji i wlasnie przez LPG mialem troche problemow z zaworami. Poza tym innych

> usterek brak w zasadzie.

z czym ta wada sie wiaze ?

czy mozna sobie z tym jakos poradzic ? Jak czesto trzeba byloby robic przeglad/regulacje zaworow ?

Napisano

> Witam...

> Jestem zainteresowany takim autkiem z silnikiem 1,4 w gazie.

mam ale bez gazu

> Mam kilka pytan w temacie takiego egzemplarza:

> - podobno blachy sa ocynkowane ... czy to prawda ? ... czy cale auto jest w ocynku ?

tak auto w tej chwili 13 letnie - rudej brak, ale zaczyna sie cos dziać na tylnych błotnikach (na lini od koła do lampy), standard w c2ph1

sprawdź tez czy nie ma rudej w okolicy wlewu paliwa

> - jak z awatyjnoscia clio z tego rocznika z tym silnikiem ?

absolutnie od strony mechanicznej spokój

padł jedynie czujnik prędkościomierza, oraz czujnik cieczy chodzacej reszta standard (olej filtry itp)

zawieszenie poza maglownicą (ale to raczej błąd uzytkownika) równiez mało robione (tylko łacznik stabilizatora, oraz tylne tuleje na belce)

> - jakie sa jego typowe niedomagania, bledy fabryczne ?

nie stwiedzam

> - na co zwracac uwage przy zakupie takiego samochodu ?

blacha, silnik ma się nie telepać, chodzic równo i nie kopcić

sprawdz stan tłumika - lubi korodować

> - jak z kosztami napraw w porownaniu do innych aut tej klasy ?

taniutko - rozrząd 400zł, tuleje na belce to koszt robocizny około 300 zł - trzeba targac belkę

Napisano

> z czym ta wada sie wiaze ?

> czy mozna sobie z tym jakos poradzic ? Jak czesto trzeba byloby robic przeglad/regulacje zaworow ?

U mnie wyglądało to tak, że każda trasa powyżej 30 km pokonana z szybkością równą lub większą niż 120 km/h kończyła się skasowaniem luzów zaworowych i pracą charakterystyczną bardziej dla diesla niż małej benzynki. Po ostygnięciu silnika nagle wszystko się "naprawiało".

Z tego powodu robiłem głowicę i gniazda zaworowe, docierałem zawory, regulowałem (dzięki Bogu regulacja śrubkowa) etc. i finalnie dobrze było znowu tylko do kolejnej trasy pokonanej nieco szybszym tempem.

Druga rzecz to wentylator chłodnicy w cieplejsze dni w mieście praktycznie się nie wyłączał - dodajmy, że na benzynie odwrotnie - rzadko kiedy miał coś do roboty.

Żeby nie było - instalacja to była porządnie wstawiona i serwisowana sekwencja składająca się ze Staga 300 i żółtych Valteków. Ustawiona zawsze OK, filtry wymieniane. A mimo to ten silnik nie chciał z nią bezproblemowo współpracować. Dlatego dla szukających małego autka Clio zawsze będę polecać, bo samochód jest kompletnie bezproblemowy i bardzo, bardzo prosty, ale ten silnik w połączeniu z LPG nie wygląda już tak super, jak można sądzić.

Napisano
  • Autor

> że każda trasa powyżej 30 km pokonana z szybkością równą lub większą niż

> 120 km/h kończyła się skasowaniem luzów zaworowych

Hmmm .. trasa .. powiedzmy 50km i regulacja zaworow ?

Napewno nie machnales sie w ilosci km ?

Myslalem ze ewentualnie 15-20 000km.

Napisano

> Hmmm .. trasa .. powiedzmy 50km i regulacja zaworow ?

> Napewno nie machnales sie w ilosci km ?

> Myslalem ze ewentualnie 15-20 000km.

Niejednokrotnie robiąc Suwałki - Białystok (125 km) stając gdzieś na światłach w połowie drogi miałem diesla pod maską. Jeden wielki klekot. Zrobienie trasy 300 km lekko ponad ograniczenia ten klekot już gwarantowało.

Oczywiście, co ważne, po ostygnięciu silnika hałas znikał, a auto jeździło normalnie i cicho... do następnej trasy.

Wiem, że wszystko to wygląda dziwnie, ale ja w końcu auto sprzedałem przy przebiegu 210 kkm, i wiem że jeździ do dziś, a czy właściciel cokolwiek z tym problemem zrobił to nie wiem. Ale szczerze wątpię.

Napisano

> U mnie wyglądało to tak, że każda trasa powyżej 30 km pokonana z szybkością równą lub większą niż

> 120 km/h kończyła się skasowaniem luzów zaworowych i pracą charakterystyczną bardziej dla

> diesla niż małej benzynki.

Jezeli klekot to luzy zwiekszyly sie, a nie skasowaly.

To tak dla scislosci 20.GIF

Napisano

Ostatnio przejechałem kilka razy całą A1 z prędkosciami ok 140km/h i nie zauważyłem innej pracy silnika. Raz jechałem przy silnym wietrze z rowerami na dachu, gdzie gaz był w podłodze przy V-max 120-130kkm. Tyle, że auto ma niecałe 90kkm (50kkm na gazie). Zawory nie regulowane od kupna (3 lata), właśnie miałem zamiar się za to zabrać. Instalacja BRC SQ24.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.