Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2 8v 75km problem z odpalaniem

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem z takim tym silnikiem a dokładnie z odpalaniem. Czasem pali na dotyk, częsciej zdaża mu sie że zapala dopiero po 3-4 sekundach kręcenia a od czasu do czasu ma takiego dziwnego obiawa ze odpala na sekunde i gaśnie, udaje się go dopiero odpalić jak chwile postoi (wystarczy mu dać 10 min spokoju). Problem z paleniem występuje nie zależnie od temperatury silnika i w bliżej nie określonych warunkach (porostu jak chce to pali nie to nie). Wyczytałem gdzieś ze to może być wina regulatora ciśnienia paliwa w listwie. Rozebrałem go i okazało się że ten mały simering jest poprzecierany (nie jest przecięty). Może to być tego przyczyna? Gdzie taki simering dostane? w aso??. niżej foto tego simeringu:

regulator.jpg

Iskrę sprawdzałem (jak nie chciał odpalić) i jest (na świecy jest biały nalot i świeca jest sucha) tak że problem ewidentnie leży po stronie paliwa.

Napisano

> Witam

> Mam problem z takim tym silnikiem a dokładnie z odpalaniem. Czasem pali na dotyk, częsciej zdaża mu

> sie że zapala dopiero po 3-4 sekundach kręcenia a od czasu do czasu ma takiego dziwnego obiawa

> ze odpala na sekunde i gaśnie, udaje się go dopiero odpalić jak chwile postoi (wystarczy mu

> dać 10 min spokoju). Problem z paleniem występuje nie zależnie od temperatury silnika i w

> bliżej nie określonych warunkach (porostu jak chce to pali nie to nie). Wyczytałem gdzieś ze

> to może być wina regulatora ciśnienia paliwa w listwie. Rozebrałem go i okazało się że ten

> mały simering jest poprzecierany (nie jest przecięty). Może to być tego przyczyna? Gdzie taki

> simering dostane? w aso??. niżej foto tego simeringu:

> Iskrę sprawdzałem (jak nie chciał odpalić) i jest (na świecy jest biały nalot i świeca jest sucha)

> tak że problem ewidentnie leży po stronie paliwa.

taki gumowy oring dostaniesz w sklepach motoryzacyjnych lub marketach jak norauto.. cale komplety różnych średnic

Napisano
  • Autor

> taki gumowy oring dostaniesz w sklepach motoryzacyjnych lub marketach jak norauto.. cale komplety

> różnych średnic

a może on być troszkę ciększy? bo w sklepie mi pokazywał sprzedawca ale on nie był taki gruby jak ten oryginalny

Napisano

> a może on być troszkę ciększy? bo w sklepie mi pokazywał sprzedawca ale on nie był taki gruby jak

> ten oryginalny

wiesz no może w takim razie nie uszczelnić tak jak ori gumka, ale w sumie to groszowa sprawa więc nie zaszkodzi spróbować

Napisano
  • Autor

> wiesz no może w takim razie nie uszczelnić tak jak ori gumka, ale w sumie to groszowa sprawa więc

> nie zaszkodzi spróbować

No tak tylko skąd będę wiedział czy uszczelniło czy nie? i czy te objawy z odpalaniem to mogą być od tego?

Napisano

> a może on być troszkę ciększy?

Jaki? icon_eek.gif Co to slowo oznacza? Nie znalalzem go w zadym slowniku... icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Jaki? Co to slowo oznacza? Nie znalalzem go w zadym slowniku...

Może cie to zaskoczy ale są słowa których nie ma w słowniku a mimo to są powszechnie zrozumiane...

Napisano

> Może cie to zaskoczy ale są słowa których nie ma w słowniku a mimo to są powszechnie zrozumiane...

Ze jak? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Ze jak?

Nie będę dywagował na ten temat gdyż jest to nie odpowiednie miejsce na to i kolejne posty pisane przez Ciebie nie wnoszące nic konkretnego do mojego problemu pozwolę sobie zostawić bez odpowiedzi

Napisano

> Nie będę dywagował na ten temat gdyż jest to nie odpowiednie miejsce na to i kolejne posty pisane

> przez Ciebie nie wnoszące nic konkretnego do mojego problemu pozwolę sobie zostawić bez

> odpowiedzi

Nie ma nad czym dywagować, a uźywać słów takich cieńszy i teksty staną się bardziej zrozumiałe. Łapiesz?

Napisano

Może niewiele pomogę, ale może jednak na coś się zdam.

Miałem bardzo podobny problem, ale po pewnym czasie auto nie paliło w ogóle. Silnik inny bo 899spi, ale problem leżał również w oringu.

Wtryskiwacz nie był uszczelniony jak należy i zamiast robić mgiełkę to lał jak głupi i dlatego raz zapalał a raz nie ok.gif wymieniłem oring i pali od strzału ok.gif

Napisano
  • Autor

> Może niewiele pomogę, ale może jednak na coś się zdam.

> Miałem bardzo podobny problem, ale po pewnym czasie auto nie paliło w ogóle. Silnik inny bo 899spi,

> ale problem leżał również w oringu.

> Wtryskiwacz nie był uszczelniony jak należy i zamiast robić mgiełkę to lał jak głupi i dlatego raz

> zapalał a raz nie wymieniłem oring i pali od strzału

aha. sprawdze to. Do wyciągnięcia wtryskiwaczy trzeba odkręcać listwe paliwową tak? i jak sprawdzic ten wtryskiwacz? (bo zielony w tym jestem). Jak je wykręce i będe próbował odpalić to mają robić mgiełke(coś jak w płynie do szyb)? czy to jakiś inaczej się sprawdza?

Napisano

Nie wiem jak to wygląda w wypadku MPI, ale u mnie SPI powinien własnie robić mgiełkę nad przepustnicą tak jak piszesz "a'la spryskiwacz do szyb" a ładował tyle, że zdążyło zalać na tyle, że świece mokre crazy.gif

Napisano

> Nie ma nad czym dywagować, a uźywać słów takich cieńszy i teksty staną się bardziej zrozumiałe.

> Łapiesz?

Żuraw błagam facepalm%5B1%5D.gif Nie ulepszysz całego świata a czepianie się takich pierdół naprawdę wygląda co najmniej śmiesznie...

Wystarczyło go tylko poprawić...

Napisano

> Żuraw błagam Nie ulepszysz całego świata a czepianie się takich pierdół naprawdę wygląda co

> najmniej śmiesznie...

Smiesznie, a wlasciwie zalosnie to wygladawalenie takich bledow.

> Wystarczyło go tylko poprawić...

Zwrocilem uwage, powininen sam sie zstanowic co napsial zle i wyciagnac wnioski tak jak to robi wiekszosc normalnych ludzi, po prostu zmusic do odrobiny wysilku. Zwykle porpawienie wsrod dzisiejszej mlodziezyjest po porstu - uzywajac ich slownika - zlewane. Tak samo jest zlewana poprawnosc jezykowa. A nie powinna

Napisano
  • Autor

> Smiesznie, a wlasciwie zalosnie to wygladawalenie takich bledow.

> Zwrocilem uwage, powininen sam sie zstanowic co napsial zle i wyciagnac wnioski tak jak to robi

> wiekszosc normalnych ludzi, po prostu zmusic do odrobiny wysilku. Zwykle porpawienie wsrod

> dzisiejszej mlodziezyjest po porstu - uzywajac ich slownika - zlewane. Tak samo jest zlewana

> poprawnosc jezykowa. A nie powinna

Skończmy może te dywagacje językowe i wróćmy do wątku bo nadal nie rozwiązałem problemu:

Podmieniłem ten simering na regulatorze i niestety to nie było to, może troszkę lepiej (choć może mi się tylko zdaje).

Rozgryzłem to palenie na sekundę i gaśnięcie - zbyt mała ilość paliwa w baku i pompa zasysała powietrze. Jednak to że czasem odpala od strzału a czasem trzeba kręcić 5 sekund i ledwo zaskoczy nie jest tego przyczyną (tak jak pisałem objaw ten nie jest uzależniony od temp silnika ani od niczego innego - przynajmniej nie zlokalizowałem od czego jest uzależniony). Ktoś ma jakiś pomysł gdzie szukać babola??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.