Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ślizgający się pasek klinowy

Featured Replies

Napisano

Moje autko ostatnio zaczęło coś świrować.

Gdy robi się bardzo mokro, przy szybkiej jeździe zachowuje się tak jakby był niewystarczająco ładowany. Wycieraczki zwalniają, klima się wyłącza, nawet ostatnio światła zaczęły przygasać a jadąc na gazie zaczął się krztusić. Przełączenie na benzynę usunęło krztuszenie, ale reszta objawów ustąpiła dopiero jak zwolniłem.

Pasek klinowy od czasu do czasu popiskiwał i wtedy wycieraczki wyraźnie przyspieszały. Objawy się powtórzyły kilka razy, więc postanowiłem odwiedzić mechanika, który mi całkiem niedawno wymieniał komplet pasków.

Mechanik podciągnął pasek i popiskiwanie ustąpiło, chociaż dzisiaj w deszczu, przy szybkiej jeździe wycieraczki znowu zwolniły.

Mechanik gdy odbierałem samochód stwierdził, że winę ponosi brak osłony tych pasków. Podobno taka osłona powinna być, a w moim samochodzie jej nie ma.

Moje pytanie brzmi, czy rzeczywiście w moim silniku taka osłona normalnie była zamontowana i ktoś mi jej przy jakiejś naprawie nie założył? Bo jeśli tak, to będę się musiał na jakiś szrot wybrać, żeby znaleźć coś takiego.

Jak to wygląda w waszych silnikach?

Silnik 1,6.

Napisano

Płyty dolnej jako tako nie montowano choć można kupić i zamontować .

Natomiast jest osłona boczna z zawinięciem z dołu pod koła pasowe i ona osłania paski . Jeżeli nie masz to kup.

Napisano
  • Autor

> Płyty dolnej jako tako nie montowano choć można kupić i zamontować .

> Natomiast jest osłona boczna z zawinięciem z dołu pod koła pasowe i ona osłania paski . Jeżeli nie

> masz to kup.

http://img06.allegroimg.pl/photos/oryginal/16/89/18/04/1689180477

Na tym zdjęciu nie ma żadnej osłony, u mnie wygląda to podobnie.

Sorry, za może naiwne pytania, po prostu chciałbym się upewnić czego szukam.

Napisano

Osłona przykręcona jest do podłużnicy więc zdjęcie silnika nic nie da.

nr katalogowy 7768871

Napisano
  • Autor

> Osłona przykręcona jest do podłużnicy więc zdjęcie silnika nic nie da.

> nr katalogowy 7768871

Dzięki, gadałem dzisiaj z takim kolesiem w sklepie z częściami do Fiatów i sugerował, żebym kupił osłonę pod silnik. Koszt około 150 zł. Czy taka osłona pasuje pod ten silnik?

I jeszcze jedno pytanko. Bo ten sam koleś zasugerował, że te problemy z ładowaniem jak jest mokro, to mogą być objawy padającego alternatora. Co o tym sądzicie?

Napisano

> Dzięki, gadałem dzisiaj z takim kolesiem w sklepie z częściami do Fiatów i sugerował, żebym kupił

> osłonę pod silnik. Koszt około 150 zł. Czy taka osłona pasuje pod ten silnik?

JAKA ? JAKA ? JAKA ?

> I jeszcze jedno pytanko. Bo ten sam koleś zasugerował, że te problemy z ładowaniem jak jest mokro,

> to mogą być objawy padającego alternatora. Co o tym sądzicie?

Może być - sprawdź czy nie jest pęknięta obudowa alternatora to częsty przypadek

Napisano

To jest płyta (osłona) pod silnik natomiast dalej niewiadomo czy masz tą boczną i to w całości bo to ona bardziej ochrania paski .

Napisano
  • Autor

> To jest płyta (osłona) pod silnik natomiast dalej niewiadomo czy masz tą boczną i to w całości bo

> to ona bardziej ochrania paski .

Tej bocznej nie mam. Obdzwoniłem parę szrotów z marnym skutkiem.

Napisano

> Tej bocznej nie mam. Obdzwoniłem parę szrotów z marnym skutkiem.

I to jest problem .Jak kupisz dużą to i tak jej nie przykręcisz skoro nie masz bocznej .Podałem ci nr spróbuj w ASO czy wogóle jest dostępna.

Napisano

> Mechanik podciągnął pasek i popiskiwanie ustąpiło, chociaż dzisiaj w deszczu, przy szybkiej jeździe

> wycieraczki znowu zwolniły.

> Mechanik gdy odbierałem samochód stwierdził, że winę ponosi brak osłony tych pasków. Podobno taka

> osłona powinna być, a w moim samochodzie jej nie ma.

> Moje pytanie brzmi, czy rzeczywiście w moim silniku taka osłona normalnie była zamontowana i ktoś

> mi jej przy jakiejś naprawie nie założył? Bo jeśli tak, to będę się musiał na jakiś szrot

> wybrać, żeby znaleźć coś takiego.

> Jak to wygląda w waszych silnikach?

> Silnik 1,6.

Pasek napędów ma własny napinacz więc co to podciągać

Napinacz Ci padł i tyle

A osłona szczątkowa po lifcie jest - jednak pełna osłona dopiero załatwia sprawę

Napisano
  • Autor

> Pasek napędów ma własny napinacz więc co to podciągać

> Napinacz Ci padł i tyle

> A osłona szczątkowa po lifcie jest - jednak pełna osłona dopiero załatwia sprawę

No niby napinacz jest i przy wymianie pasków wymieniałem go (więc zakładam, że jeszcze nie padł), ale jednak mechanik coś zrobił, bo popiskiwać przestało.

Co do obudowy na alternator (bo tak na to mówili w sklepach), to obdzwoniłem sklepy i podałem ten numer katalogowy części. Jest to do sprowadzenia, ale koszt części to około 70 zł, więc zastanawiam się, czy jednak nie kupić takiej osłony na Allegro jak wrzuciłem wcześniej linka. No chyba, że ta część jest konieczna i sama osłona nic nie daje.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj znowu bardzo mokro i od razu problem powrócił.

Jutro zamawiam tą część i ją montuję, zobaczymy czy to coś da.

A jak nie, to trzeba się będzie dokładniej przyjrzeć alternatorowi.

Po sprawdzeniu obudowy jeśliby się okazała cała, to na co zwrócić uwagę?

Napisano
  • Autor

Znalazłem na Allegro coś takiego

http://allegro.pl/fiat-brava-bravo-marea-oslona-silnika-prawa-i1744294198.html

Ale w aukcji jest podany inny numer katalogowy.

Jest napisane, że pasuje do wszystkich rodzajów silnika.

Czy to o tą część chodzi?

Za kupnem nowej części są problemy. Nie ma jej nigdzie na stanie. Może za parę tygodni będzie.

Napisano

Tak dokładnie to ta osłona na 100%

A nr jakiś inny ja podawałem ci nr z epera ale to napewno ta osłona na zdjęciu

Napisano
  • Autor

> Tak dokładnie to ta osłona na 100%

> A nr jakiś inny ja podawałem ci nr z epera ale to napewno ta osłona na zdjęciu

Super, dzięki, to już ją zamawiam.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Z.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.