Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Noi mam teraz problem.

Featured Replies

Napisano

Pilnie potrzebuje pomocy!!

Porady!!!

Co lepiej zrobić w kwestii zerwanego paska rozrządu i co za tym idzie kolizji silnika,

Czy lepiej remontować silnik?

Czy lepiej kupić drugi używany? A jeżeli tak to gdzie i czym się kierować, żeby nie kupić gorszego od tego co miałem.

Pomóżcie pliss.

Zapomniałem dodać iż chodzi tu o silnik do fiata stilo 1.6 16V. (inst. gazowa) crazy.giffrown.gif

Napisano

> Pilnie potrzebuje pomocy!!

> Porady!!!

> Co lepiej zrobić w kwestii zerwanego paska rozrządu i co za tym idzie kolizji silnika,

> Czy lepiej remontować silnik?

> Czy lepiej kupić drugi używany? A jeżeli tak to gdzie i czym się kierować, żeby nie kupić gorszego

> od tego co miałem.

> Pomóżcie pliss.

> Zapomniałem dodać iż chodzi tu o silnik do fiata stilo 1.6 16V. (inst. gazowa)

We własnym zakresie podniesiesz głowicę i zobaczysz co się stało z zaworami. Jeśli tłok jest cały, powierzchnia cylindra nie uszkodzona to wymienił bym tylko elementy uszkodzone (zawory + głowica) i cieszył sie Stilo.

Jeśli uszkodził się tłok i/lub powierzchnia cylindra - szukał bym nowego silnika.

Wytyczne - kupuj silnik z osprzętem i gwarancją rozruchową.

Gołe silniki omijaj szerokim łukiem!!!

Napisano
  • Autor

Dzięki DARKOO praktycznie rzecz biorąc sam nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, ale mechanik u którego zostawiłem auto zasugerował mi to samo co i ty.

A mianowicie ma podnieść jutro głowicę i oszacować straty.

Jednakże obawiam się że wartość planowania głowicy oraz wymiany osprzętu + robocizna, przekroczy znacząco wartość drugiego silnika.

Dlatego próbuje cokolwiek się dowiedzieć na temat remontowanych silnikach tego typu.

Żeby nie było czasem tak że P.Mechanik go wyremontuje. Weźmie za to nieprzyzwoitą sumę pieniędzy. A silnik i tak będzie nadawał się będzie do wymiany, co okaże się po przejechaniu np.3000km.

Napisano

> Wytyczne - kupuj silnik z osprzętem i gwarancją rozruchową.

> Gołe silniki omijaj szerokim łukiem!!!

Tylko to troche loteria z tymi silnikami.

Sam miałem taki zgryz i po paru telefonach gwaranacja wygląda tak:

Możesz Pan wrócić silnik w ciągu 7 dni bez podania przyczyny potem się martw sam. W ciągu tygodnia trudno stwierdzić co może go boleć np chlanie oleju, a nawet jak wrócisz to policz koszty montażu i demontażu silnika wraz z kurierem którym wrócisz silnik do sprzedawcy.

Pzd

Napisano

> Dzięki DARKOO praktycznie rzecz biorąc sam nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, ale mechanik u

> którego zostawiłem auto zasugerował mi to samo co i ty.

> A mianowicie ma podnieść jutro głowicę i oszacować straty.

> Jednakże obawiam się że wartość planowania głowicy oraz wymiany osprzętu + robocizna, przekroczy

> znacząco wartość drugiego silnika.

> Dlatego próbuje cokolwiek się dowiedzieć na temat remontowanych silnikach tego typu.

> Żeby nie było czasem tak że P.Mechanik go wyremontuje. Weźmie za to nieprzyzwoitą sumę pieniędzy. A

> silnik i tak będzie nadawał się będzie do wymiany, co okaże się po przejechaniu np.3000km.

kolega wyżej dobrze to nazwał "loteria".

Ceny rynkowe za ściągnięcie i założenie głowicy to około 250zł (to jest dość tanio) do tego dochodzą części: uszczelki - głowicy, kolektor wydechowy i ssący.

Planowanie głowicy - 100zł to chyba min licz się z 150zł + docieranie zaworów kolejne 150zł

Nowy rozrząd + pompa wody cena do Twojego (nie wiem)

+ robocizna za inne rzeczy itp.

Ja bym najpierw sprawdził tą głowicę - pewniej i lepiej będzie zainwestować w głowicę (jeśli tylko ona ucierpiała) niż kupować silnik za 3000 + 1000 za usprawnienie. A jak silnik ucierpiał to będziesz szukał ... nie martw się na zapas - zobacz co z Twoim motorem waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie to tak jest jak piszesz.

Koszty wzrastają jak okaże się że kupiony przeze mnie silnik, nawet wyglądający na śliczny, okaże się totalnym szrotem.

No istna loteria że .......!

Chyba poczekam do jutra na oszacowanie strat, po podniesieniu głowicy.

Napisano
  • Autor

> Właśnie to tak jest jak piszesz.

> Koszty wzrastają jak okaże się że kupiony przeze mnie silnik, nawet wyglądający na śliczny, okaże

> się totalnym szrotem.

> No istna loteria że .......!

> Chyba poczekam do jutra na oszacowanie strat, po podniesieniu głowicy.

Bardzo dziękuje wam za opinie i słowa otuchy.

Jednakże pozostaje i tak w pozycji patowej,przynajmniej do jutra.

Życzę wszystkim spokojnej nocy.

confused.gif

Dobranoc

Napisano

> ona ucierpiała) niż kupować silnik za 3000 + 1000 za usprawnienie.

Gdzie 1.6 16V 103KM by Fiat kosztuje 3kzł?

Ten silnik kupuje się za 1000-1500zł.

Pozdrawiam BAS

Napisano

W Auto-samie jest zestaw UPG+uszczelniacze zaworów za trochę ponad 200zł.

Jak masz pokrzywione więcej zaworów to kup za 300zł używaną głowicę, daj do obróbki(z wymianą wszystkich uszczelniaczy) i zamkniesz się w max 1500zł ze wszystkim.

Możesz też za nieduże pieniądze kupić cały silnik, ale jest to bez sensu bo dół silnika jest nie do sprzedania bo bardzo rzadko pada. Taki zakup ma sens jak za dobre pieniądze kupisz silnik z wtryskiwaczami i może z czymś jeszcze to wtedy dół oddajesz na złom a resztę części sprzedajesz i naprawa się zwróci.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Jestem.

Dowiedziałem się dzisiaj że remont tej głowicy nie jest aż taki strasznie drogi. I że biorąc pod uwagę jakość silników sprzedawanych na aukcjach, nie adekwatnych do ich opisu. To stwierdziłem że naprawię jednak tą głowice i podzespoły które uległy zniszczeniu.

Przynajmniej będe wiedział że górną część silnika mam wyremontowaną. Co i tak przydało by się zrobić, przy eksploatacji pojazdu na LPG.

Napisano

ze skutkami zerwania rozrzadu bywa roznie--nie znam detali ale gdy moj kolega mial taka awarie w motocyklu to bardzo sie zdziwil mala skala zniszczen po rozebraniu silnika---a z kronikarskiej ciekawosci---jaki przebieg(pewny?) i ile latek na tym pasku kolega jezdzil?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.