Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator P2 HGT?

Featured Replies

Napisano

Na gwałt potrzebuję alternator. Podobno mój jest pęknięty.

Na allegro jest kilka sztuk, ale w opisie wszystkich jest napisane, że pasują do P2 HGT do lutego 2002.

Mój jest z 2003 roku.

Czy była jakaś zmiana alternatora w P2 HGT po lutym 2002? icon_rolleyes.gif

Cena w ASO zabija sick.gif

Napisano

przerabialem temat. u mnie nie pekl, ale wymienialem z innego powodu. ja kupilem u tego czlowieka: [LiNK].

wpisz w EPERa swoj numer nadwozia i zobacz jaki masz numer altka: [LiNK]

moje HGT jest z 2000 roku, ale jak wiesz, to jest taka wersja jak Twoja, wiec mozesz zapytac tego z allegro co mi sprzedawal.

Napisano
  • Autor

<>

Dzięki.

Ja chyba jestem zbyt tępy żeby się obsługiwać tym EPERem zlosnik.gif

Tak czy siak zadzwoniłem do gościa i ten twierdzi że ma altki do wszystkich możliwych modeli Fiata, więc do mojego też.

Niestety nie da się ustalić bez wyjęcia tego alternatora co to za model, więc mam dwie opcje:

1. Wymontować, jeździć z nim i znowuwracać z nowym

2. Zostawić auto u nich (niedaleko mnie w sumie) i niech wymienią. Tylko że podobno mają kolejkę sick.gif

Napisano

1. wymiana jest problematyczna. moj mechanik marudzil, ze kupe czasu im to zajelo...

2. ja u niego wzialem do HGT i mowil, ze wszyscy biora jeden model i taki mi sprzedal.

3. przypomnij sobie jeszcze ten watek: [LiNK]

Napisano

Ja właśnie też wymieniłem alternator oraz przewody i klemy.

Telefonicznie umówiony wymiana ma niby trwać jakąś godzinkę rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif, pytam czy kiedykolwiek miał do czynienia z takim samochodem bo w nim dość ciężko się do altka dobrać, stwierdził, że oczywiście (uśmiałem się bo o ile wiem to przynajmniej w promieniu 100 km nie ma drugiego HGT) alien.gif.

Przyjechałem zajrzał i stwierdził, że dzisiaj to już kończą i zrobią mi jutro ok. Następnego dnia dzwonię gość po 6 godzinach stwierdził, że dopiero udało się wyjąć, a ja na to przecież uprzedzałem, że będzie problem. cool.gif

W jeden dzień nie dali rady bo wyszły problemy z instalacją (coś mi pogryzło główne przewody). Cała impreza łącznie z altkiem i robocizną kosztowała mnie 350 PLN. Alternator 100 -ka cfaniak.gifpalacz.gif

Napisano

To jakaś plaga z tymi altakm crazy.gif, ja dziś odpalam i słyszę że coś wyje, szybko na kanał a tu alternator.Po zdemontowaniu paska czuć luzy na wirniku, czy ktoś wyjmował drania sam ? i wiej jak się do niego dobrać.

Napisano
  • Autor

> To jakaś plaga z tymi altakm , ja dziś odpalam i słyszę że coś wyje, szybko na kanał a tu

> alternator.Po zdemontowaniu paska czuć luzy na wirniku, czy ktoś wyjmował drania sam ? i wiej

> jak się do niego dobrać.

Nie wiem co z altkami, ale ja już powoli zaczynam nucić pod nosem "nigdy więcej Fiata" sick.gif

Seicento to proste auto i jak widać Włochom udało się jakimś cudem tak je zrobić że nie generuje dużych kosztów, a naprawy są nieczęste. Chociaż taki alternator już 2x wymieniałem w nim sciana.gif

Czy oni się nie nauczą? Przecież problem z alternatorami we Fiatach trwa już ze dwie dekady furious.gif

W Punto dodatkowo nie dość że drogo, nie dość że trudny dostęp do tego altka, to jeszcze wygenerował przez mój czas użytkowania kilka innych ciekawych kosztów. A auto w moich rękach przejechało niecałe 50tyś km, a razem niewiele ponad 90tyś km sick.gif

Z rzeczy które pamiętam, to:

1. Maglownica

2. 3x wahacz

3. Tłumiki x2 (drogie)

4. Teraz alternator

Dodatkowo bardzo lubi żarówki w reflektorach z przodu i jak przystało na 1.8 jest smakoszem oleju sick.gif

Od Fiata chyba nie należy brać nic większego od Fiata Pandy, bo makarony się gubią.

Napisano

> 3. Tłumiki x2 (drogie)

dwa razy ten sam tlumik Ci padl na 50tys?

ja kupilem zamiennik i nie widze roznicy do dzialania serii.

> jak przystało na 1.8 jest smakoszem oleju

u mnie realnie bierze 1litr na 1000km. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> dwa razy ten sam tlumik Ci padl na 50tys?

> ja kupilem zamiennik i nie widze roznicy do dzialania serii.

Nie chcę teraz kłamać, bo straciłem rachubę.

Plecionkę na 99% wymieniałem 2x. Oczywiście zamiennik.

Ostatni tłumik zmieniałem chyba raz. Ciężko było dostać. Oryginał za kosmiczną cenę (jakoś ponad 1tyś PLN zaproponowali w Carserwis). Oczywiście zamontowany zamiennik, ale też tani nie był.

Jak padł środkowy tłumik to już sobie darowałem szukanie zamienników i zamówiłem z blachy nierdzewnej. Było drogo, ale ma już dwa lata i świeci się do dzisiaj elegancko jak się ogląda podwozie ok.gif

> u mnie realnie bierze 1litr na 1000km.

U mnie mniej, ale ja już jeżdżę mega spokojnie. Określenie "jak emeryt" wcale nie byłoby obrazą sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.