Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,4 tsi 125KM w seacie..

Featured Replies

Napisano

...altea smile.gif info wszelakiego szukam-podzielta sie wiedza ...moze linki jakies palacz.giffood.gif

Napisano

a to nie jest to samo co w skodzie czy vw 1.4 122km ? bo i tak bedzie miec bonusa kolo 130km zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a to nie jest to samo co w skodzie czy vw 1.4 122km ? bo i tak bedzie miec bonusa kolo 130km

niewiem.gif...info szukam zlosnik.gif

Napisano

> ...altea info wszelakiego szukam-podzielta sie wiedza ...moze linki jakies

A co chcesz wiedzieć konkretnie?

Jeździ, przyzwoicie pali, ewentualne usterki wieku dziecięcego ma już chyba za sobą, to ta sama jednostka co w skodzie i vw 122KM.

Poczytaj np. tu i tu i o silniku chyba najwięcej tu smile.gif

Napisano
  • Autor

> A co chcesz wiedzieć konkretnie?

> Jeździ, przyzwoicie pali, ewentualne usterki wieku dziecięcego ma już chyba za sobą, to ta sama

> jednostka co w skodzie i vw 122KM.

> Poczytaj np. tu i tu i o silniku chyba najwięcej tu

noooo znalazlem konkretne info-brak dwumasy,lancuch rozrzadu,wybieg pompy chlodzacy turbo po zgaszeniu...miodzio palacz.gif

Napisano

> noooo znalazlem konkretne info-brak dwumasy,lancuch rozrzadu,wybieg pompy chlodzacy turbo po

> zgaszeniu...miodzio

Jakoś kolega diagnosta z serwisu VW nie podziela twojego entuzjazmu wink.gif

Chciałem się dowiedzieć coś na temat tych silników i jego odpowiedź była jednoznaczna-nie pchaj się w to. Wszystkie silniki do 2010r włącznie są narażone na zatarcie. Nie ma tutaj reguły podobno, niektóre jeżdżą a inne przy przebiegu nawet 40tys km się zacierają. VW się oficjalnie nie przyznaje ale z tego co mówił kolega to są poważne problemy. Dopiero w 2010r się z tym uporali z tego co mówił.

Podobno jeśli benzyna z turbo to tylko 2,0tfsi.

Napisano

> Jakoś kolega diagnosta z serwisu VW nie podziela twojego entuzjazmu

> Chciałem się dowiedzieć coś na temat tych silników i jego odpowiedź była jednoznaczna-nie pchaj się

> w to. Wszystkie silniki do 2010r włącznie są narażone na zatarcie. Nie ma tutaj reguły

> podobno, niektóre jeżdżą a inne przy przebiegu nawet 40tys km się zacierają. VW się oficjalnie

> nie przyznaje ale z tego co mówił kolega to są poważne problemy. Dopiero w 2010r się z tym

> uporali z tego co mówił.

> Podobno jeśli benzyna z turbo to tylko 2,0tfsi.

To porozmawiaj dokładniej z kolegą, bo problem z "zacieraniem" dotyczył 1.4 TSI 160KM z tego co mi wiadomo. A 122KM to głownie "wyciągający się" rozrząd i tyle tak naprawdę ale to też już chyba poprawili.

Napisano

> To porozmawiaj dokładniej z kolegą, bo problem z "zacieraniem" dotyczył 1.4 TSI 160KM z tego co mi

> wiadomo. A 122KM to głownie "wyciągający się" rozrząd i tyle tak naprawdę ale to też już chyba

> poprawili.

Zacieranie dotyczy każdej z wersji. Tak mi powiedział człowiek który co dziennie przy tym pracuje. Nie u pana Henia w stodole tylko w autoryzowanym ASO VW we wrocku wink.gif

Napisano

> Zacieranie dotyczy każdej z wersji. Tak mi powiedział człowiek który co dziennie przy tym pracuje.

> Nie u pana Henia w stodole tylko w autoryzowanym ASO VW we wrocku

Rozumiem, sam zdecydowałem się na 1.4 TSI i mocno buszowałem i nadal buszuję net i nie spotkałem się, by ktoś pisał, że mu 122KM się zatarło.

Ale przyjmuję do wiadomości, sam jestem ciekaw co będzie z moim, na wszelki wypadek wykupiłem dodatkowa gwarancję na 4 lata/120.000km grinser006.gif

Napisano

> Rozumiem, sam zdecydowałem się na 1.4 TSI i mocno buszowałem i nadal buszuję net i nie spotkałem

> się, by ktoś pisał, że mu 122KM się zatarło.

To tez się zdziwiłem jego wypowiedzią. Mówił że moc nie ma znaczenia.

> Ale przyjmuję do wiadomości, sam jestem ciekaw co będzie z moim, na wszelki wypadek wykupiłem

> dodatkowa gwarancję na 4 lata/120.000km

No i git. Byle się nie przydało waytogo.gif

Napisano
  • Autor

a co jest przyczyna zacierania to wiadomo?

Napisano

> Jakoś kolega diagnosta z serwisu VW nie podziela twojego entuzjazmu

Podobne zdanie ma mój znajomy mechanik , też z ASO VW.

Szczególnie źle się wyrażał o tych małych wysilonych silnikach z turbinami.

Wspominał coś o pękających tłokach lub korbowodach (słuchałem go jednym uchem bo byłem przejęty moją awarią).

Generalnie jego konkluzja była taka, że za często miewają doczynienia z awariami tak słynnych i nagradzanych silników.

Napisano

> a co jest przyczyna zacierania to wiadomo?

Temat dotyczył 1.4 160KM w Golfie, wadliwa seria wtrysków prawdopodobnie i a dużo paliwa lało i sie działo grinser006.gif To tak w dużym skrócie.

Tu można trochę poczytać coś.

Ogólnie wcześ niejsze 1.4 TSI 140KM i 170KM jeżdżą bez większych problemów, a była wadliwa seria 1.4 160KM na początku produkcji.

O 1.4 122KM nigdzie nie znalazłem informacji by się zatarł itd.

Napisano

> O 1.4 122KM nigdzie nie znalazłem informacji by się zatarł itd.

ja też jeszcze nie słyszałem o tym, żeby to była "typowa" usterka dla tych silników.

no ale ludzie wiedzo lepij, i nic pan na to nie poradzisz...

Napisano

Dokładnie! Tylko 1.4 160 byly przez pierwszy rok problemy z pompa wody i padajacymi tlokami na skutek zlych wtryskiwaczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.