Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aveo - problem z hamulcami !!!

Featured Replies

Napisano

Witam.

Prośba o sugestie.

Problem jest następujący:

Po kilku dniach nieużywania auta wsiadam w czwartek, próbuję ruszyć i...nie da się - tylne prawe koło ryje asfalt a dźwignia ręcznego jest bardzo twarda (nie da się zaciąnąć nawet na pierwszy ząbek). Zdjąłem koło, poluzowałem odpowietrznik, otłukłem bęben młotkiem - wydawało się, że nie pomogło, ale po założeniu koła i próbie rozruszania (przód - tył) nagle coś strzeliło i koło odpuściło. Trzy dni później sytuacja powtórzyła się z tym, że zablokowało po nieznacznym ruszeniu się auta do tyłu. Po kilku próbach ruszenia przód - tył samo odpuściło i mogłem jechać, ale po kilku kilometrach przyszło mi zawrócić na pochyłości. Bujnąłem auto, aby wtoczyło się pod górkę a następnie zjechało na luzie do tyłu - w chwili zatrzymania koło złapało i trzymało auto na pochyłości. Udało mi się je odblokować ruszając do przodu.

Tyle tego na razie - uznałem, że te zabawy są zbyt niebezpieczne...

Czy ktoś z kolegów mał podobne problemy ???

Podpowiedzi - koło blokuje jak dotąd zawsze podczas prób jazdy do tyłu, blokuje zawsze tylko jedno koło, po zablokowaniu koła dźwignia ręcznego jest bardzo sztywna.

Co Wy na to ???

Napisano

Nie odkleiła się czasami okładzina ze szczęki? hmm.gif

Problem spotykany np. w Lanosie.

Napisano
  • Autor

> Nie odkleiła się czasami okładzina ze szczęki?

> Problem spotykany np. w Lanosie.

Może - tylko skąd to napięcie linki ręcznego ?

No i gdyby odpadła całkowicie, to chyba hamowałbym blachą, a tego nie słyszę no i linka powinna być wręcz luźna. Ewentualnie gdyby się oderwała tylko częściowo, to czy byłaby w stanie się gdzieś zakleszczyć i wywrzeć siłę blokującą koło ?

Umówiłem się na popołudnie ze znajomym mechanikiem.

Rozbierzemy i zobaczymy.

Napisano

> Może - tylko skąd to napięcie linki ręcznego ?

> No i gdyby odpadła całkowicie, to chyba hamowałbym blachą, a tego nie słyszę

Ta okładzina może latać luźno od blachy i okresowo kasować luz. Z drugiej strony na pełny obrót nie pozwoli jej druga szczęka, o ile jest sprawna. Z tego powodu blacha nie "drze" po bębnie. Tak to widzę. Najlepiej po prostu rozebrać.

Napisano

Miałem to samo w Accencie. Odeszła okładzina od szczęki.

Napisano

Wg. tego co piszą użytkownicy chevrolet.org.pl, odklejanie się okładzin to częsta przypadłość w oryginalnych szczękach w aveo.

Napisano
  • Autor

> Wg. tego co piszą użytkownicy chevrolet.org.pl, odklejanie się okładzin to częsta przypadłość w

> oryginalnych szczękach w aveo.

Słusznie - tak właśnie jest w moim przypadku.

Uważajcie - po drodze do mechanika przeżyłem jeszcze horror z zablokowaniem koła podczas jazdy !!!!!.

Prawdopodobnie jedna z odklejonych okładzin obróciła się i wlazła między drugą a bęben. Udało mi się to "rozruszać" i dojechałem, jednak już całkiem bez hamulców (pedał w podłogę, ręczny luźny). Po zdjęciu bębna wyleciały obie okładziny, ale reszta przeżyła (obawiam się jednak o stan łożysk po takich ekscesach).

Napisano

> . Po zdjęciu bębna wyleciały obie okładziny, ale reszta przeżyła (obawiam się jednak o

> stan łożysk po takich ekscesach).

Łożyskom nic nie będzie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Łożyskom nic nie będzie

Oby.

Na razie autko po naprawie zachowuje się prawidłowo.

Dziękuję kolegom za trafne podpowiedzi, z mojej strony zamykam temat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.