Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

6 miesięcy a sprzedaż auta

Featured Replies

Napisano

A więc tak, mam auto, kupione w styczniu, ale nie zgłosiłem umowy do US. Chcę to zrobić teraz i sprzedać samochód. 6 miesięcy do podatku (tego przy wcześniejszej sprzedaży auta) będzie liczone od daty zawarcia umowy czy zgłoszenia jej do US? I jakie to są % haraczu do oddania?

Napisano

Zapewne umowa liczy się od lutego.

A co do samego US to zależy od tego jak się ładnie uśmiechniesz do pań za biurkiem smile.gif Jeśli to pierwszy incydent to poproś ładnie od odstąpienie od ukarania i powinno przejść to bez problemu i wtedy zapłacisz tylko 2% od wartości wg książeczki.

Napisano

smiało sprzedawaj i się nie przejmuj, tylko pamiętaj cena na umowie nie może być wyższa niż na twojej umowie /fakturze zakupu. Bo wtedy by wyszło, że zarobiłeś.

Napisano

> smiało sprzedawaj i się nie przejmuj, tylko pamiętaj cena na umowie nie może być wyższa niż na

> twojej umowie /fakturze zakupu. Bo wtedy by wyszło, że zarobiłeś.

ok.gif

Napisano

> A więc tak, mam auto, kupione w styczniu, ale nie zgłosiłem umowy do US. Chcę to zrobić teraz i

> sprzedać samochód. 6 miesięcy do podatku (tego przy wcześniejszej sprzedaży auta) będzie

> liczone od daty zawarcia umowy czy zgłoszenia jej do US? I jakie to są % haraczu do oddania?

Zastanowiłeś się kolego co się stanie, w przypadku, kiedy poprzedni właściciel zgłosił w wydziale komunikacji, zbycie pojazdu? Proponuję, żebyś raczej nie mijał się z prawdą co do wszystkich danych na umowie, przy zgłaszaniu.

Rozumiem, że pół roku jeździsz nieprzerejestrowanym autem?

Własnie dlatego, zawsze po sprzedaży auta, czy motocykla, już następnego dnia zgłaszam fakt zbycia w pojazdu w wydziale komunikacji.

Kolejna sprawa, o której warto wiedzieć, to że można odzyskać OC przy sprzedaży auta. Wystarczy dać do podpisania kupującemu druk, na którym wypowiada ubezpieczenie OC, z AC nie problemu - zwracają automatycznie.

Napisano

> Kolejna sprawa, o której warto wiedzieć, to że można odzyskać OC przy sprzedaży auta. Wystarczy dać

> do podpisania kupującemu druk, na którym wypowiada ubezpieczenie OC

Jeszcze kupujący musi się zgodzić to podpisać : )

Napisano

> Jeszcze kupujący musi się zgodzić to podpisać : )

Zwlaszcza, ze zadne prawo go do tego nie obliguje.

Napisano

> Zwlaszcza, ze zadne prawo go do tego nie obliguje.

To jest oczywiste, zawsze się pytam czy doliczamy OC do ceny, czy podpisuje wypowiedzenie. Swoją drogą, to obecnie obowiazujące prawo w tym zakresie jest screwy.gif! OC powinno automatycznie wygasać po tygodniu od sprzedaży auta, a nadwyżka być zwracana sprzedającemu. Obecne przepisy, wręcz zachęcają do różnego rodzaju kombinacji.

Napisano
  • Autor

A co się stanie? Nie mam zamiaru nic fałszować, chyba coś źle zrozumiałeś. O odzyskiwaniu OC wiem, ale mało który kupujący godzi się dobrowolnie pozbawić się $.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.