Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drgania x16szr

Featured Replies

Napisano

Witam jak mówiłem tak robię kolejny wątek no.gif

Otóż silnik drga na wolnych obrotach . Drgania jakby cykliczne co kilka sekund takie trrr trrr (tak odczuwa się to w śroku) , szarpie na zimnym silniku. Zauważyłem też że gdzieś przy 2500-2700 obrotów silnik ciutkę pyrcha w wydech (jest nieszczelny więc słychać to . I druga sprawa . Przy gwałtownym dodaniu gazu niby zaczyna ciągnąć ale słychać jakby zasysał dużo powietrza. tzn objaw ten przypomina efekt założonego filtra stożkowego. Wymieniłem po zakupie: świece , filtr powietrza , zaślepiłem EGra (szarpał przy równostajnej jeździe) , błędów brak , pali od kopa na ssaniu nic nie drga, silnik chodzi ciuchutko, a i jeszcze jedno jak otowrzyłem maskę i '' ręcznie '' dodawałem gazu na maxa to słyszałem przez możę ułamek sekundy spalanie stukowe (tak jakbym rzucił coś metalowego na silnik) ale może być to równie dobrze jakiś ruchomy element który przy wychyleniu silnika dzwoni hehe.gif sorka za monolog

Napisano

> szarpie na zimnym silniku. (...) na ssaniu nic nie drga

Czyli nie na takim bardzo zimnym wink.gif.

Na początek zrób pomiary sondy lambda:

luz - wolne obroty, średnie i wysokie,

obciążenie - przyspieszanie powolne, z butem do dechy, hamowanie silnikiem, jazda w warunkach ustalonych.

Napisano
  • Autor

Sprawdzę to ok.gif sonda siedzi jeszcze orginalna także może warto by było się jej przyjrzeć. Przy gwałtownym dodaniu gazu to astra zaczyna jakby się dusić (ciągnie ale powoli, słuchać wtedy ''stożek'' ps, mam porównanie z c14nz) ale gdy gazu dodaje równomiernie to czuć jak moment obrotowy daje przyśpieszenie.

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Trochę zapomiało mi się o tym temacie w sumie czasu brakowało .. Problem nadal występuje ,fakt przyzwyczaiłem się ale moim zdaniem coś nie tak . Opis jeszcze raz , przejadę 50km wjeżdzam na parking stoi na jałowym i czuć wibracje . Co kilka lub kilkanaście sekund poprostu wiadać jak silnik zawibruje. Sonda gra przynajmniej tak twierdzi gazownik po regulacjach. Choć po jego regulacjach jakby na lpg bardziej wibruje i czuć troche gaz na postoju. Mówił że wzbogacał mocno mieszankę i żebym wrócił jakby spalanie było za duże no.gif

Napisano

Mam to samo u siebie, cyklicznie coś mi telepie silnikiem ale nie przy każdym obrocie wału. Kiedyś zastanawiałem się co to jest. Czasami jest ok ale rzadko, zazwyczaj telepie 270751858-jezyk.gif Przyzwyczaiłem się już...

Napisano

A mnie przychodzą 2 sprawy do głowy... Podobne objawy miałem kiedyś w swojej poprzedniej astrze C14NZ, kiedy to ( jak się okazało po wielu próbach i wymianach), że był pęknięty jeden z zaworów (nie pamiętam już czy to był ssący czy wydechowy), ale to był furak z kuchenką gazową i byli tacy co twierdzili,że to wina gazu. Ile przejechałeś już na gazie?

A co do drugiego pomysłu, to może masz zapchany katalizator i stąd takie drgawki motoru, który nie może wypuścić z siebie gazów wydechowych?

Napisano
  • Autor

Dzięki że łączysz się w bólu wink.gif i zauważyłem że x16szr coś tą telepkę to ma we krwi , bo oglądałem kilka asterek i chodziło to podobnie. U mnie to bardziej wibracja . Gołym okiem to widać a w środku czuć jak się siedzi wygodnie na siedzeniu no.gif Objaw tylko na rozgrzanym porządnie silniku

Napisano
  • Autor

> katalizator i stąd takie drgawki motoru, który nie może wypuścić z siebie gazów wydechowych?

hmm ciekawa teoria , kata chciałbym się pozbyć bo po 170tyś km to wątpie żeby był w dobrym stanie patrząc na resztę układu który zachował się jeszcze w orginale. Może gdyby obr jałowe były wyższe to by tego nie było ? U mnie 750 na rozgrzanym , niestety nie mam nikogo znajomego z techem co by może spróbować podnieść na próbę

Napisano

170tys xD Mój ma 272kkm i ostatnio majstry od tłumików twardo upierali się że katalizator jest sprawny... (napierdzielali w niego a on nie brzęczał 270751858-jezyk.gif). Co do obrotów to masz rację. Jak je podniesiesz to będzie ok. Zauważ że na ssaniu silnik chodzi ładnie i równo. Mam opel scanera i tam można podnieść obroty silnika. Po podniesieniu żadnych drgawek nie było z tym że raczej nie da się tego podnieść na stałe przynajmniej nie opel scanerem 270751858-jezyk.gif

Edit:

Tak BTW u mnie to na 100% nie zawór bo wsadzałem głowicę od Z16SE i zarówno przed jak i po zmianie było to samo. Dół też rozbierałem więc zostaje elektronika bo mechanicznie było wszystko ok...

Napisano
  • Autor

Ja również wykluczam możliwość pękniętych zaworów itd . Tak z mechanicznych rzeczy to może poduszki silnika ewentualnie układ wydechowy , który u mnie chodzi aż dziwnie cicho bo jak się stoi za autkiem to nawet nie słychać żeby coś wylatywało z wydechu , dopiero jak się schyle to słyszę że silnik pracuje . Kiedyś nawet wuja mi mówi ''pracuje tak cicho jakby ktoś zapchał wydech'' wink.gif No ale nie bedę przecież grzebał w orginalnym cichym układzie wydechowym tylko po to co by mieć głośniej nono.gif

Napisano

Ja w kwestii poszarpywania. Moja ma to samo. Tak jak by co kilka sekund wypadał zapłon na którymś cylindrze. Tylko nie cyklicznie, ale losowo - raz częściej, raz rzadziej. Objawia się to delikatnym drgnięciem silnika, szarpnięciem na końcówce wydechu i głuchym pierdnięciem w wydech. Wymienione i lub wyczyszczone co tylko możliwe. I dalej to samo. Poza tym silnik pracuje wzorcowo. I już zacząłem sądzić, że TTTM, a tu mój ojciec nabył Astrę F z tym samym silnikiem i ... tamten tyka jak zegarek bez zająknięcia. Ale nie mam już czasu ani siły, żeby z tym wojować.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.