Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Buczenie na jałowym - JTD115

Featured Replies

Napisano

Witam,

piszę jako użytkownik Marysi, ale oglądałem przed chwilą w kraju tulipanów Stilo kombi jtd 115. I generalnie wszystko gra - czysty, przebieg 168 z książką, wyposażenie ok. Ale na postoju strasznie buczy w kabinie (głośny i głęboki bas). Jak w czołgu. Przy czym nie słychać tego w ogóle na zewnątrz ani przy silniku. Nie ma też żadnych drgań poza normalnymi dizlowskimi. Po dodaniu gazu, od 1200-1300 obrotów już jest cicho, w czasie jazdy też. Po rozgrzaniu i krótkiej jeździe bez zmian. Pytanie - czy ktoś może mi coś podpowiedzieć, bo jeśli to pierdoła, to może wezmę to auto. Mam coś podobnego w Marei, ale lekkie buczenie słychać tylko na tylnich siedzeniach (nie przejmuję się już tym). Pod autem też słuchałem i wydech to nie jest. Łeb pęka od tego. Pomocy.

Pozdrawiam

Kuba

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie poducha skrzyni do wymiany na pozmianową.

Jak czytam różne fora to też wychodzi na to, chociaż w większości piszą o wibracjach a nie buczeniu. Problem polega na tym, że muszę zaryzykować albo sobie odpuścić. Jak to tylko poducha to może się skuszę...

Kuba

Napisano

może to coś wniesie do tematu. Ja zauważyłem takie własie buczenia jak są otwarte któreś z tylnych drzwi lub klapa bagażnika w BRAVO II spineyes.gif

Napisano

> Jak czytam różne fora to też wychodzi na to, chociaż w większości piszą o wibracjach a nie

> buczeniu. Problem polega na tym, że muszę zaryzykować albo sobie odpuścić. Jak to tylko

> poducha to może się skuszę...

> Kuba

czy poducha stara to łatwo zauważyć - nie trzeba być bystrzakiem więc jeśli stara to duże prawdopodobieństwo że to to

Napisano

> Witam,

> piszę jako użytkownik Marysi, ale oglądałem przed chwilą w kraju tulipanów Stilo kombi jtd 115. I

> generalnie wszystko gra - czysty, przebieg 168 z książką, wyposażenie ok. Ale na postoju

> strasznie buczy w kabinie (głośny i głęboki bas). Jak w czołgu. Przy czym nie słychać tego w

> ogóle na zewnątrz ani przy silniku. Nie ma też żadnych drgań poza normalnymi dizlowskimi. Po

> dodaniu gazu, od 1200-1300 obrotów już jest cicho, w czasie jazdy też. Po rozgrzaniu i

> krótkiej jeździe bez zmian. Pytanie - czy ktoś może mi coś podpowiedzieć, bo jeśli to

> pierdoła, to może wezmę to auto. Mam coś podobnego w Marei, ale lekkie buczenie słychać tylko

> na tylnich siedzeniach (nie przejmuję się już tym). Pod autem też słuchałem i wydech to nie

> jest. Łeb pęka od tego. Pomocy.

> Pozdrawiam

> Kuba

Jak by to koledze wytłumaczyć, Stilo to taki rodzynek Fiata, w którym poszli po bandzie, w kwestii wyciszenia i wibracji. Jest dużo gorzej niż w starszym Bravo i nowszym Bravo. Maksymalny koszt to poduszki i koło pasowe, choć to raczej wykluczam. Okolice max 500 pln. Trochę podobny skutek może dawać kompletnie zabity dwumas, jednak będzie bardzo hałasował przy gaszeniu silnika, bez wciśniętego sprzęgła, w tym agonalnym stanie powinien także wprawiać budę w drgania przy mocnym przyspieszaniu w okolicach 1700-2200 obr/min.

EDIT!

Generalnie doskonała okazja do zbicia ceny auta!

Napisano

Prawie na pewno poducha, więc koszt niewielki wink.gif Niestety na wygląd tego nie wezmiesz, bo czy zużyta nawet po wykręceniu nie widać wink.gif

Co do basu... to jeśli to wagon, to zasuń rolete w bagażniku, u mnie na odsuniętej (ciekawe co?) też drgania nabierały basu :D

Napisano

> Pozdrawiam

> Kuba

Te buczenie najlepiej byś dał nam posłuchać. Uszkodzona poducha to rezonans samochodu, wibracje na biegu jałowym, rezonans powoduje amplitudę dźwięku podchodzącą pod bas i jak koledzy słusznie zauważyli wydobywa się przeważnie z tyłu pojazdu.

W Twoim przypadku drgań nie doświadczasz czy się przyzwyczaiłeś do diesla ? :D

Drgania w prawidłowym układzie tłumiennym silnika diesla objawiają się tylko delikatnym drżeniem kierownicy przy porannym uruchomieniu samochodu nic więcej.

Napisano

> Te buczenie najlepiej byś dał nam posłuchać. Uszkodzona poducha to rezonans samochodu, wibracje na

> biegu jałowym,

dzisiaj oglądałem stilo faktycznie w środku dało się odczuć nienaturlane dudnienie, gdy mój ojciec chwycił za silnik i pociągnął go do siebie dzwięk jakby przestał być taki dudniący. Więc też stawiam, że to poduszka chociaż ja bardziej myślałem, że to wydech.

Napisano

mój przed wymianą poduchy dudnił tak że głowa bolała, na prawdę była to masakra szczególnie po przesiadce z benzyny, przy klimie tego nie było. Po wymianie poduchy to aż auta nie poznałem po odpaleniu. Sprawdz czy auto ma poduche pozmianiową, widac to na pierwszy rzut oka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.