Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemów ciąg dalszy - Przedmuch pomiędzy cylindrami?

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj postawiłem autko u mechanika, żeby wymienił świece i sprawdził co się dzieje, że zbiera mi się olej w gnieździe świecy.

Diagnoza mnie załamała. Mechanik stwierdził, że mam jak to określił "przebicie pomiędzy cylindrami". Dlatego wypadają zapłony, bo czasem 3 i 4 cylinder nie palą. No i w związku z tym mam do wymiany uszczelkę pod głowicą.

Co powiecie na taką diagnozę? Niestety wydaje mi się ona prawdopodobna, bo potwierdzałaby to mrugająca kontrolka silnika.

Koszt tej wymiany z częściami i planowaniem głowicy mechanik wycenił na 700-750 zł i to przy założeniu, że wystarczy samo planowanie. Drogo to, czy standardowo?

Pozdrawiam lekko podłamany

Napisano

Uszczelka upg 80 plus pod kolektory z 40 i 30, planowanie 50 czyli graty 200 plus pasek 85 400-470 robota?? troche trogo:)

Napisano

w marcu u znajomego mechanika w TG zrobili mi UPG za chyba 450

mialem przedmuch miedzy 1 i 2 cylindrem i stale one nie palily

kontrolka 'marchewa' NIE mrugala

tylko nie mial mocy/telepal sie/kopcil i palil jak smok

wymienil UPG i druga pod klapa zaworow

moze ten olej to spod gornej uszczelki?

Napisano
  • Autor

Olej pewnie spod pokrywy zaworów i z tego co mówił mechanik to nie on jest problemem.

Problemem jest to, że nie pali na wszystkie gary (czyli to co u Ciebie). Może nie mam aż tak mocnego przedmuchu i na razie po prostu wypada więcej zapłonów niż dopuszczalne, a że samochód jest po pełnym liftingu i zgodny chyba z wyższą Euro normą, to komputer może to wyłapywać i informować mruganiem kontrolki.

Co do kosztów, to mechanik stwierdził, że planowanie głowicy ze sprawdzeniem szczelności, to minimum 100 zł.

No i muszę z nim pogadać, czy w tych 700 stówach to byłyby również klamoty do rozrządu. Rozrząd ma nalatane 40 tys, więc pewnie dobrze byłoby go przy okazji wymienić.

Mechanik to taki stały i myślę, że sprawdzony, gość od dłuższego czasu dłubie mi przy tym samochodzie i jakoś mu ufam. Wcześniej nie czułem się nigdy przez niego naciągany.

> w marcu u znajomego mechanika w TG zrobili mi UPG za chyba 450

> mialem przedmuch miedzy 1 i 2 cylindrem i stale one nie palily

> kontrolka 'marchewa' NIE mrugala

> tylko nie mial mocy/telepal sie/kopcil i palil jak smok

> wymienil UPG i druga pod klapa zaworow

> moze ten olej to spod gornej uszczelki?

Napisano
  • Autor

> A to sie dzieje na gazie i na benzynie ??

Na benzynie chodzi równo. Na gazie czasem trochę szarpnie. Ale kontrolka jak zaczęła mrugać, tak mruga teraz i na gazie, i na noPB.

W ogóle to teraz już całkiem mi mechanik namącił w głowie.

Bo przy odbiorze samochodu okazało się, że coś mu się źle wydawało. Auto chodziło na trzy gary, bo jego człowiek niedokładnie powpinał kable i on to zrzucił na karb pękniętej uszczelki i przedmuchu pomiędzy cylindrami. Po poprawieniu kabli auto zaczęło chodzić tak jak chodziło wcześniej, czyli na benzynie równo, a na gazie mniej równo.

Pozostał nadal problem cieknącego oleju. Tylko że mechanik twierdzi, że to nie uszczelka pod pokrywą zaworów, tylko jakaś jeszcze inna uszczelka. Wycenił koszt jej wymiany z częściami na około 500 zł (w tym wymiana rozrządu, bo podobno trzeba go przy tej wymianie zrzucić). Tylko na spokojnie po powrocie do domu nie mogę dojść o jaką uszczelkę mu mogło chodzić. Skoro nie pod głowicą i nie pod pokrywą zaworów, to jaka jescze to mogłaby być?

Napisano

Do głowicy przykręcone są dwie głowiczki z wałkami rozrządu i to o tej uszczelce mówił mechanik.

Napisano
  • Autor

> Do głowicy przykręcone są dwie głowiczki z wałkami rozrządu i to o tej uszczelce mówił mechanik.

Dzięki za wyjaśnienie, bo już myślałem, że koleś coś ściemnia, a do tej pory raczej nie miałem z nim takich problemów.

Czy ten koszt o którym wspomniałem jest realny?

Napisano

> Czy ten koszt o którym wspomniałem jest realny?

Żeby wymienić uszczelkę trzeba -zdemontować rozrząd ,kolektor ssący {a przynajmniej go rozpołowić) .Oczywiście cewki aby do montażu rozrządu urzyć blokad bo trzeba odkręcić koła zębate rozrządu od wałków aby wyjąć głowiczki. Myślę że mechanik wie ,że bez blokad nie można robić tej operacji ze względu na możliwość przestawienia koła względem wałka(to nie jest wymiana paska).

Koszt samych uszczelek niejest wielki .

Napisano

> Na benzynie chodzi równo. Na gazie czasem trochę szarpnie. Ale kontrolka jak zaczęła mrugać, tak

> mruga teraz i na gazie, i na noPB.

Nie śledziłem Twoich poprzednich wpisów, ale jeżeli na benzynie chodzi OK, to trzeba jeszcze to potwierdzić.

Proponuję odłączyć na trochę gaz np. wyjąć bezpieczniki od gazu,

wykasować błędy z kompa benzynowego, pojeździć na benie.

Jeżeli wypadanie zapłonów sie nie powtórzy, to zostaje sprawa gazu.

Z podpisu wynika, że masz instalke DT GAS SYSTEM. Prawdopodobnie z listwą gazową PEGAS.

Być może listwa ta na jednej/dwóch dyszach jest minimalnie zasyfiona, co powoduje że klapka nie domyka do końca i powstaje nieszczelność na tym wtrysku gazowym. Powoduje to wypadanie zapłonu na tym cylindrze. Kumaty gaziarz będzie wiedział jak coś takiego sprawdzić bez rozkręcania listwy.

Jeżeli czujesz się na siłach to możesz listwę przeczyścić sam. Tutaj fotostory: jakiś tekst {link do forum golfa}

Jest to częsta przypadłość tych instalek z tą listwą.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.