Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd JTD

Featured Replies

Napisano

Czytanie archeo nie rozwiązuje wątpliwości - powoduje natomiast konieczność zadania więcej pytań.

W każdym bądź razie - mamy JTD 115 KM i rozrząd Contitech założony 60 000 km i 3 lata temu. Pytanie: robić już, na dniach, za 10 kkm czy czekać na interwał 80 000 km? Póki co nie ma niepokojących objawów, ale z wymianą rozrządu czekanie na niepokojące objawy to nie metoda. W archeo już byłem, dlatemu pytam spineyes.gif

Napisano

Dla mnie 3 lata to jeszcze nie jest dlugi okres. Spokojnie powinien do piecu lat pociagnac.

Do tego czasu mysle ze powinienes zrobic te 80 kkm nalotu wink.gif

Napisano

> W każdym bądź razie - mamy JTD 115 KM i rozrząd Contitech założony 60 000 km i 3 lata temu.

> Pytanie: robić już, na dniach, za 10 kkm czy czekać na interwał 80 000 km? Póki co nie ma

> niepokojących objawów, ale z wymianą rozrządu czekanie na niepokojące objawy to nie metoda.

Osobiście nie widzę powodów żeby nie wierzyć instrukcji obsługi JTD, która zaleca wymianę rozrządu co 120kKm lub co 5 lat. Pod pojęciem "wymiana rozrządu" rozumiem oczywiście wymianę paska zębatego i urządzeń współpracujących, bo kolega bliżej nie określił co ma na myśli.

pozdrawiam

Napisano

Ja miałem rolkę ruvila wymieniałem rozrząd po 60tyś i jak się okazało, już się rozlatywała, a nic nie słyszałem w czasie jazdy. Koszt wymiany i sama wymiana jest na tyle przyjemna, że warto wymienić dla czystego sumienia.

Napisano

Wszystko zależy czy te 60kkm i 3 lata to prawda, czy poprzedni właściciel sobie trochę ubarwił historię samochodu.... jeśli nie ma pewności to należy wymienić i mieć czyste sumienie wink.gif

...no chyba że to ty go wymieniałeś i jeśli stilon nie jest zawirusowany ani nie jeździsz mega ostro to nie ma sensu go tykać, ja u siebie wymieniłem po 64k km i żaden z elementów (pasek, rolka, napinacz, pompa) nie miał jakichkolwiek objawów zużycia, zero luzów, zero otarć, jak by wszystko ładnie wyczyścić to ciężko by było odróżnić od nowych elementów... a więc spokojnie w tym silniku można robić te 120k km jak to napisali w książce serwisowej wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

Adaś, coś mi się wydaje że rolka jakaś na rozrządze mi się kończy.

Można wymienić samą rolkę czy trzeba cały pasek i napinacz wymieniać?

Podobno pasek można napiąć tylko raz, potem nadaje się do kosza...

Napisano
  • Autor

Hmmm, w sumie mam udokumentowaną wymianę (faktura Serwis Arkuszowa lub Carserwis, czyli raczej nie pan Mieciu w stodole palacz.gif)

Auto nie zawirusowane (jeszcze), styl jazdy też nie 1-0 (ot, tyle żeby dbać o zmienną geometrię zlosnik.gif)

Chyba jeszcze poczekam do tych 80 kkm. Ostatnia wymiana była po 5 latach i 88 500 km, ale to było oridżinali rikambi Panie. Od conti nie oczekuje 120 kkm, ale 3 lata i 80 kkm powinno wydać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.