Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd P0238 VGT czy zapieczone kierownice?

Featured Replies

Napisano

Ostatnio notorycznie wywala mi błąd P0238 czyli przeładowanie.

Dzieje się to tylko na biegach 4-6 na 1-3 mogę wciskać do oporu i nic.

Zastanawia mnie tylko czy przyczyną jest zawór VGT czy zapieczone kierownice.

Robiłem w ASO test VGT za pomocą procedury testowej i sztanga chodzi ale test na postoju a w czasie jazdy to dwie inne bajki.

Zrobiłem logi dynamiczne i wynika z nich, że przeładowuje nawet 0,5Bar. Masy powietrza też przestają się pokrywać.

Jeśli ktoś ogarnia temat to możecie zerknąć na logi i spróbować wyczytać czy to VGT czy raczej zapieczone kierownice bo wydaje mi się, że taki skok doładowania raczej nie jest objawem zapieczenia (kierownice nie mogą szybko wrócić) tylko zbyt mocnego wychylenia sztangi (VGT za daleko wypchnął)?

285230675-logi.zip

Napisano

Przeładowanie jest pierońskie, tyle ze z tych logów to nic nie wynika, widać że przeładowuje i tyle. Ale czy zaworek próbuje coś z tym zrobić to nie wiadomo bo log nie jest robiony w całym zakresie obrotów

Napisano
  • Autor

Czyli gdy przeładowanie wystąpi mam cisnąć do końca?

Napisano

Zrób loga jak to jest opisane w przyklejonym wątku, wtedy bedziemy wiedzieć jak wygląda to przeładowanie, czy zaworek próbuje reagować, czy robi to wogóle tylko z opóźnieniem czy nie robi korekty zaluzji wcale.

Wtedy bedzie można ocenić czy turbo ma zapieczone żaluzje czy też winny jest zaworek.

Ponadto proponuję najpierw sprawdzić szczelność przewodów podciśnieniowych.

Napisano
  • Autor

Wystarczy że loguję tylko otwarcie VGT, Oczekiwany boost i zmierzony boost wraz z obrotami?

A czy możliwe jest ze MAP pokazuje kompletne bzdury? Nigdy go nie czyściłem ani nie sprawdzałem. A aż tak duże przeładowanie jest podejrzane.

Napisano

Skoro wiesz, ze przeładowuje ( nie zerkałem w logi) do 2 bar o ile dobrze rozumiem to proponuje:

- odłacz wezyk od turbiny / gruszki

- zaciągnij powietrze ustami tak aby cięgło schowało się w guszce

- puśc powietrze.... jeśli gwałtownie tak jak sprężyna puszczona puści to znaczy, że kierownice pracują .... jeśli odejdzie ale powoli to masz problem z turbiną...

następnie:

Wyczyść lub rozbierz elektrozawór - lub wymień na nowy...

Takie sa moje rady

U mnie kiedyś w Stilo ładowało do 2,7 bara .... powodem były kierownice a raczej ich brak....

Napisano
  • Autor

A czy test VGT w FES nie robi tego samego? Patrząc pod maskę wnioskuję, że jedyna droga do VGT prowadzi od spodu auta? Chyba że rozbiorę połowę gratów...

Napisano

Czujnik ciśnienia wymontuj i obejrzyj. Może być zasyfiony i może przekłamywać. Przemyj i zamontuj. Na zapieczone kierownice jest sposób uruchomienia bez demontażu. Już wiele turbin udało mi się tym odblokować,.. choć paru nie ( 10% ).

Napisano

w podam powyżej linku czyszczą raczej kolektor dolotowy a nie turbinę spy.gif

Napisano

> w podam powyżej linku czyszczą raczej kolektor dolotowy a nie turbinę

To się czyści wszystko za jednym zamachem,.. teoretycznie. Urządzenie i płyn są opisane jako "czyszczenie zaworu EGR". Ale z tym czyszczeniem zaworu to nie bardzo się sprawdza. Poza tym czyści układ dolotowy ( kolektor kanały w głowicy, zawory ) i tu rzeczywiście działa choć również w jednych autach lepiej, a w innych gorzej. Rozypylony preparat przedostaje się dalej do układu wydechowego, rozmiękczając syf na kierownicach turbiny i usuwając go. Jak pierwszy raz podłączyłem to do forda mondeo z zacinającą się sztangą to byłem mocno zaskoczony bo po 15-tu mniutach użycia urządzenia ( cały proces trwa 1-1,5 godz. ) sztanga chodziła luźniutko.

Napisano

A co na to katalizatory? bo wg mnie to świetny sposób na zataknie ich ... wątpie żeby preparat rozpuszczał syf na takie drobiny które przelecą spokojnie kanałami katalizatora.

Może i jest to jakiś sposób, jednak nie ma nic lepszego na zacinające sie VNT jak rozebranie sprężarki i mechanicznie usunięcie syfu.

Napisano

> A czy test VGT w FES nie robi tego samego?

Niestety test jest tylko testem zaworu+ turbiny+czujników a to jak działają i jak szybko same kierownice sie przestawiają sprawdzisz tylko organoleptycznie.... przycierające się kierownice będą fajnie pracować bez obciążenia, na biegu jałowym i tp... ale jak nagle będziesz musiał dodać gazu w trakcie wyprzedzania i auto wejdzie w tryb awaryjny to czacha.gif

Dlatego tak jak pisze po odpuszczeniu powietrza siłownik ma "strzelić" - szybko sie przestawić... jeśli zrobi to w ciągu 1 sekundy lub dłużej to sick.gif

A teraz 2-ga sprawa... kierownice same z siebie sie nie zapiekają.... zapiekają się gdy ktoś jexdzi baaaaaaaardzo łagodnie i wtedy gdy coś nie jest tak z ukłądem paliwowym lub olejowym ( za dużo sadzy w spalinach ) Naprawa kieronic nie oznacza, że zaraz na nowej turbinie nie będziesz miał tego samego ... sick.gif

Napisano
  • Autor

No właśnie wiem, że to moja wina bo jeżdżę raczej łagodnie. Poprzedni właściciel go katował (co potwierdziło ASO mówiąc , że auto po nim na pewno nie jest zamulone grinser006.gif) i problemów nie było.

Ja natomiast jeżdżę raczej delikatnie ale za to spalanie w mieście jest dosyć wysokie (w przeciwieństwie do bardzo niskiego w trasie) co, obawiam się, jest spowodowane tym, że w mieście turbo i czujniki "pracują" i wówczas te usterki zaczynają się odbijać na spalaniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.