Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie siły hamowania na osiach?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Nie dawno robiłem badanie techniczne. Asior, wziął był i wjechał Wagonem na rolki. Potem wydał mi wydruk z wynikiem (scan w załączeniu). Okazało się, że Wagonik ma bardzo nierówne siły hamowania na osi tylnej oraz na osi przedniej. Po oględzinach podwozia stwierdziłem że linka od ręcznego hamulca na prawym, tylnym kole wyskoczyła z plastikowego zatrzasku. Po w wciśnięciu na miejsce zatrzasku z linką nastąpiła odczuwalna poprawa skuteczności hamulca roboczego i postojowego.

Mimo to zastanawiam się jak powinny wyglądać prawidłowe wielkości sił hamownia na osiach. Jakie wartości ma osiągać hamulec roboczy na przedzie i na tyle wg producenta? Czy ktoś z kolegów pomoże?

Dodam tylko, że jestem po zmianie w tym roku, klocków i tarcz hamulcowych na przedzie i klocków na tyle (tarcze tylne jeszcze w normie).

post-140529-14352513780381_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Skoro nikt nie odpowiada, spróbuję w takim razie postawić pytanie inaczej.

Jakie wartości mają siły hamowania na przedniej i tylnej osi w waszych stilakach?

Napisano
  • Autor

Jak sobie porównam wyniki siły hamulców w kolegi MW to wychodzi, że moje hamulce (pomijając nierówny rozkład sił lew-prawa strona) sporo nie domagają, łącznie ok. 1200 N yikes.gif

Napisano

> Jak sobie porównam wyniki siły hamulców w kolegi MW to wychodzi, że moje hamulce (pomijając

> nierówny rozkład sił lew-prawa strona) sporo nie domagają, łącznie ok. 1200 N

Na 4 kołach masz łącznie 1200N?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Wyciągnij bezpiecznik od ABSu (masz go w bezpiecznikach koło aku, jest podpisane na osłonie) i wtedy sprawdz siłę hamowania wink.gif

U mnie jest coś podobnego, jak jeżdżę z ABSem to hamuje jak każde stilo... czyli zwalnia, jak wywalę bezpiecznik to co chwile całuje szybę grinser006.gif

Podejrzewam że ma to jakiś związek z czujnikami obrotu kół, zabrudzenie, zaśniedziałe styki... ale do czyszczenia zbieram się dobre pół roku 270635636-JUMP2.gif

W każdym bądź razie, nie namawiam na jazdę bez ABSów, ale zawsze można sprawdzić czy to na jakiś odcinku, czy to na stacji kontroli wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

Masz coś uszkodzone. U mnie ABS na suchym się nie włącza, wyciągałem

bezpiecznik i hamuje identycznie. Tyle że jak mocniej nacisnę, to blokuje koła,

a jak jest ABS to odpuszcza smile.gif

Napisano

> Masz coś uszkodzone.

No na to wygląda wink.gif Co ciekawe jak dobrze pamiętam to FES pokazuje prędkość kół.... mi na postoju wszystkie koła lecą 1,31km\h icon_eek.gif Ale tak jak wspomniałem, nie mogę się zebrać żeby się za to zabrać.....

...dawno dawno temu, jak coś grzebałem przy samochodzie to przy którymś kole oczyściłem i umyłem ten taki pasek z nacięciami, co do niego dochodzi czujnik od ABSów, zrobiłem to tylko na jednym kole i całkiem możliwe że od tej pory tak się dzieje wink.gif

Napisano

Wojtas stilon Ci waży 1555kg (zapewne z kierownikiem w środku) ?

Pytam bo mi podobne kilogramy wychodziły na badaniu.

Napisano

> Wojtas stilon Ci waży 1555kg (zapewne z kierownikiem w środku) ?

> Pytam bo mi podobne kilogramy wychodziły na badaniu.

tak z facetem wagi na ok 70 kg, i mniej wiecej z polowa zbiornika paliwa

Napisano
  • Autor

> Na 4 kołach masz łącznie 1200N?

> Pozdrawiam BAS

Tak, na 4 kołach mam łącznie 1200N mniej, niż kolega Wojtas_BB. Taka róznica musi już być wyraźnie odczuwalna podczas hamowania... Cały czas zastanawiam się jednak, jakie siły hamowania zakładał producent dla MW?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.