Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grzałka do silnika

Featured Replies

Napisano

Tak sobie myślę co by nie wspomóc silnika żeby mi się szybciej grzał na krótkich tarasach - miasto w zimie. Pamiętam ze np Focus I TDDI miał w serii taka grzałkę na 3 świece żarowe. Są jakieś uniwersalne powiedzmy na 2 / 3 świece żeby to do benzyniaka wmontować celem wspomagania / przyspieszenie rozgrzewania płynu / silnika.

AHA dla moralizatorów Termostat sprawny samochód i silnik też, ale to Z16Se który niestety lubi robić majonez. A że mam LPG to i szybciej się przełączy.

przykład z allegro.

Napisano
  • Autor

> Byyyyyyyyło....

> Dwa przykładowe linki z szukajki: KLIK , a tu nawet manual

> Pozdroofka

ok.gif dzieki wielkie' ale chyba nie o to mi chodziło - bo te trzeba podłączać do zewnętrznego źródła prunda, a ja chce takie na węża.

Napisano

> ale chyba nie o to mi chodziło

Toć mówię, ze "przykładowe linki" wink.gif Było i o takich na węża, ale z tego co pamiętam głosy były raczej na nie. Ale może gusta się zmieniły wink.gif Przekonamy się jak wątek się rozwinie smile.gif

Pozdroofka

Napisano

wstaw se ogrzewanie postojowe. super sprawa. wstawiłem u siebie w tamtym roku. polecam.

Napisano

> Było i o takich na węża, ale z tego co pamiętam głosy były

> raczej na nie.

Kolega Szlachcic, montował coś takiego w mały obieg w celu uzyskania ciepłego powietrza z nawiewów zaraz po odpaleniu auta w zimę i teoretycznie to uzyskał, ale niestety potrzebował zamontować mocniejszy alternator.

KLIK

Ale jak to by miało zdawać egzamin w celu podgrzania płynu aby uzyskać odpowiednią temperaturę do odparowania LPG, nie mam pojęcia, napewno mogło by pomóc a przynajmniej skrócić czas do przełączenia.

PZDR VEN

Napisano

> Kolega Szlachcic, montował coś takiego w mały obieg w celu uzyskania ciepłego powietrza z nawiewów

> zaraz po odpaleniu auta w zimę i teoretycznie to uzyskał,

Przecież mówię, że głosy były na "nie" wink.gif Zobacz:

Quote:

Ja doszedlem do stanu, w ktorym mam zamontowane 3 takie podgrzewacze, razem 9 swiec zarowych, 180A pradu

Dopiwro taka extrema zdaje sie jakos dzialac - znaczy na zimnym silniku z nagrzewnicy leci troche cieple.

Zwracam uwagę na słowo "jakoś" i "trochę" wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Mnie głównie chodzi o to żeby to zaczynało działać po odpaleniu silnika - nie chce uzyskać efektu Vebasta = zanim wsiądę jest ciepło. A to dlatego ze często zima jeżdżę na krótkich trasach (5km max 10 km) i chciałbym żeby w miare szybko, ale zgodnie z procedura sekwencja mi się załączała. Do tego nie chce mieć za dużo majonezu po zimie grinser006.gif

Chce zeby silnik się szybciej rozgrzewał i tyle. Zawsze mogę nie 3 a powiedzmy 2 świece podłączyć - jeśli to tylko wspomoże w szybszym grzaniu się motorka - do tego myślaem to na czasowo zrobic zeby dzialały tylko pierwzze 5 minut po odpaleniu potem się wyłączą. W końcu terostat dobry to utrzyma temp, a ma się tylko szybciej rozgrzać.

EDIT ja mam altka 100 A - ewentualnie skund dobrać trochę mocniejszego ? Od któregoś z diesli oplowskich z AG?

BTW taki altek da rade do mnie = Z16SE

Napisano

> Zwracam uwagę na słowo "jakoś" i "trochę"

hm... nie zrozumieliśmy się.

Ja raczej zwróciłem uwagę na efekt jaki się chce osiągnąć po zastosowaniu tego podgrzewacza.

Kolega Szlachcic chciał osiągnąć ciepłe powietrze z nawiewów a autor wątku przyspieszyć nagrzanie płynu chłodzącego umożliwiającego szybsze przełączenie na LPG, często temperatura przełączenia może być całkiem chłodna i niewystarczająca aby ogrzewać kierownika.

Poza tym - do autora wątku - aby osiągnąć jak najlepszy efekt (szybsze przełączenie) montowałbym tego jeża zaraz przy reduktorze.

PZDR VEN

Napisano

> A to dlatego ze często zima jeżdżę na krótkich trasach

> (5km max 10 km) i chciałbym żeby w miare szybko, ale zgodnie z procedura sekwencja mi się

> załączała.

Sadze ze zakładajac 2 swiece nie zauwazysz efektu, a jak zamontujesz ich słuszna ilosc to znowu bedzie problem z doladowaniem aku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.