Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Śruba amortyzatora!

Featured Replies

Napisano

Koledzy i koleżanki powiedzcie mi co mam zrobić. Ostatnio jadę autkiem i zaczyna coś delikatnie pukać. Myślę, hmm... zajrzę do amorka od góry czy czasem znowu poducha nie strzeliła. Chwytam blaszkę, a ona luźna! Jakby tego było mało chwytam śrubę, a ona luźna! Normalnie ręcznie mogę nią kręcić. Wziąłem klucz "19" i dokręciłem. Minęły 3 dni i postanowiłem skontrolować. Blaszka już zaczyna się kręcić i śrubę już mogłem również kręcić ręcznie! O co chodzi? Dlaczego ona się poluźnia?

Na fotce poniżej w kółku zaznaczona owa śruba (zdjęcie zapożyczone z innego forum):

sruba.jpg

Napisano

> Koledzy i koleżanki powiedzcie mi co mam zrobić. Ostatnio jadę autkiem i zaczyna coś delikatnie

> pukać. Myślę, hmm... zajrzę do amorka od góry czy czasem znowu poducha nie strzeliła. Chwytam

> blaszkę, a ona luźna! Jakby tego było mało chwytam śrubę, a ona luźna! Normalnie ręcznie mogę

> nią kręcić. Wziąłem klucz "19" i dokręciłem. Minęły 3 dni i postanowiłem skontrolować. Blaszka

> już zaczyna się kręcić i śrubę już mogłem również kręcić ręcznie! O co chodzi? Dlaczego ona

> się poluźnia?

> Na fotce poniżej w kółku zaznaczona owa śruba (zdjęcie zapożyczone z innego forum):

wez srube na wzor i kup nowa. ona ma taki plastik w gwincie, ktory zapobiega odkrecaniu...widocznie wyrobilo sie

Napisano
  • Autor

Pewnie dostanę taką w motoryzacyjnym?! Jutro święto więc do wtorku będę musiał sobie jakoś poradzić. Ale mówisz, że to może być to? W zasadzie ten plastik co Ty mówisz wyłazi troszkę górą!

Napisano

> wez srube na wzor i kup nowa. ona ma taki plastik w gwincie, ktory zapobiega odkrecaniu...widocznie

> wyrobilo sie

tylko pamietaj ze ona ma gwint drobnozwojny

Napisano

> tylko pamietaj ze ona ma gwint drobnozwojny

najlepiej, zeby na wzor mial. dobiora mu taka nawet w jakims metalowym pewnie

Napisano

> najlepiej, zeby na wzor mial. dobiora mu taka nawet w jakims metalowym pewnie

no dokladnie, choc teraz tak sobie mysle, ze mozna by podkladke sprezynujaca zastosowac. pozatym musi byc jakis powod ze ona sie luzuje bo to raczej nie jest normalne

Napisano
  • Autor

Drobnozwojny i zabrać ze sobą na wzór. Dziękuję chłopaki bo już nie wiedziałem o co kaman. Tak przy okazji. Ostatnio mój były mechanik odkręcał mi rozpórkę i przy przykręcaniu jednej z trzech nakrętek jakby ukręcił ją na gwincie od poduchy. Czy wystarczy, że wymienię to nakrętkę czy gwint na poduszce też oberwał?

Napisano

> Drobnozwojny i zabrać ze sobą na wzór. Dziękuję chłopaki bo już nie wiedziałem o co kaman. Tak przy

> okazji. Ostatnio mój były mechanik odkręcał mi rozpórkę i przy przykręcaniu jednej z trzech

> nakrętek jakby ukręcił ją na gwincie od poduchy. Czy wystarczy, że wymienię to nakrętkę czy

> gwint na poduszce też oberwał?

trudno powiedziec, co bylo slabszt to puscilo, wykrec nakretka i wkrec nowa moze sie nagwintuje i bedzie git wink.gif

Napisano

> Drobnozwojny i zabrać ze sobą na wzór. Dziękuję chłopaki bo już nie wiedziałem o co kaman. Tak przy

> okazji. Ostatnio mój były mechanik odkręcał mi rozpórkę i przy przykręcaniu jednej z trzech

> nakrętek jakby ukręcił ją na gwincie od poduchy. Czy wystarczy, że wymienię to nakrętkę czy

> gwint na poduszce też oberwał?

o jakiej srubie mowicie ? przeciez to gwint amorka

a talerzyk lata czy nie, obraca sie ? ?. ta blokada talerzyka sie nie wyrobila ?

do wtorku srody pojezdzij dokrecajac, a potem ja bym rozkrecil kolumne aby dokladnie sprawdzic co tam sie dzieje

Napisano
  • Autor

> o jakiej srubie mowicie ? przeciez to gwint amorka

> a talerzyk lata czy nie, obraca sie ? ?. ta blokada talerzyka sie nie wyrobila ?

> do wtorku srody pojezdzij dokrecajac, a potem ja bym rozkrecil kolumne aby dokladnie sprawdzic co

> tam sie dzieje

Na fotce jest zaznaczona w kółku. Jak śruba jest luźna w zasadze to nakrętka to wtedy talerzyk kręci się w kółko, a nakrętkę mogę ręcznie palcami kręcić.

Napisano

tylko że talerzyk nie powinien się kręcić bo jest specjalnie zrobiony pod ćpień , niemam foty ale może ktoś mnie zrozumie smile.gif niewiem jak w cc ale w sc tak było

Napisano

> tylko że talerzyk nie powinien się kręcić bo jest specjalnie zrobiony pod ćpień , niemam foty ale

> może ktoś mnie zrozumie niewiem jak w cc ale w sc tak było

w cc jest tak samo jak sc ok.gif

Napisano

> tylko że talerzyk nie powinien się kręcić bo jest specjalnie zrobiony pod ćpień , niemam foty ale

> może ktoś mnie zrozumie niewiem jak w cc ale w sc tak było

uhmmm niema w nim okraglego otworu jak na normalna srube tylko jest sciety po dwuch bokach

[edit]

zreszta slyszalem o amorkach ktore u gory mialy miejsce na imbus

Napisano

> Na fotce jest zaznaczona w kółku. Jak śruba jest luźna w zasadze to nakrętka to wtedy talerzyk

> kręci się w kółko, a nakrętkę mogę ręcznie palcami kręcić.

1. Tam nie ma śruby, jest jedynie nakrętka ( jak ktoś nie rozróżnia śrub i nakrętki to proponuję samemu nie ingerować w zawieszenie )

2. Talerzyk jest odpowiednio wyprofilowany, ma wcięcie, nie powinien się kręcić.

Napisano

> 1. Tam nie ma śruby, jest jedynie nakrętka ( jak ktoś nie rozróżnia śrub i nakrętki to proponuję

> samemu nie ingerować w zawieszenie )

> 2. Talerzyk jest odpowiednio wyprofilowany, ma wcięcie, nie powinien się kręcić.

wypilem wczoraj 2 piwa i myslalem ze ja czegos nie rozumiem dlatego nie chcialem zabierac dalej glosu zlosnik.gif

ja radze rozebrac cala kolumne, i wymienic nakretke i talerzyk

koszt zamknie sie w 10 zl

Napisano
  • Autor

> 1. Tam nie ma śruby, jest jedynie nakrętka

To tez sie poprawilem!

Musze to rozebrac i obadac sytuacje, a najbardziej ten talerzyk czemu on sie kreci!

Napisano

> To tez sie poprawilem!

> Musze to rozebrac i obadac sytuacje, a najbardziej ten talerzyk czemu on sie kreci!

kreci sie napewno dla tego ze za niego sie trzyma jak odkreca badz dokreca ta duza nakretke od amora i wtedy sie wyrabia i kreci wkolo 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> kreci sie napewno dla tego ze za niego sie trzyma jak odkreca badz dokreca ta duza nakretke od

> amora i wtedy sie wyrabia i kreci wkolo

To pewnie przyczyna odkręcania się nakrętki może być luźny talerzyk co ma wyrobione mocowanie i od drgań powoli wykręca. Zaraz schodzę ją chociaż odkręcę od góry i rzucę okiem jak to wygląda. Bo drugie mocowanie amorka od strony pasażera jest ok!

Napisano

> Pewnie dostanę taką w motoryzacyjnym?! Jutro święto więc do wtorku będę musiał sobie jakoś

> poradzić. Ale mówisz, że to może być to? W zasadzie ten plastik co Ty mówisz wyłazi troszkę

> górą!

ten plastik wlasnie jest po to zeby nakretka sie nie odkrecala. W ten plastik wgryza sie gwint trzpienia amortyzatora - jesli wylatuje to nakretka sie nadaje na smieci. U fiata koszt tej nakretki to 4,5 zl - numer częsci wg epera to 15503811

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.