Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Ecuscan czy Alfadiag?

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Który program lepszy do "chałupniczego" kasowania błędów i prostej diagnostyki?

Dodatkowe pytanie: mam kabel USB do VAG. Czy podejdzie to do diagnozowania Alfy czy też trzeba pozmieniać jakieś piny?

Dzięki za pomoc.

Napisano

> Cześć.

> Który program lepszy do "chałupniczego" kasowania błędów i prostej diagnostyki?

> Dodatkowe pytanie: mam kabel USB do VAG. Czy podejdzie to do diagnozowania Alfy czy też trzeba

> pozmieniać jakieś piny?

> Dzięki za pomoc.

Na standardowym kablu do VAG Fiat EcuScanem mozesz podlaczyc sie pod komputer silnika, po przelutowaniu pinu 3 na 7 mozna podlaczyc sie do komputera poduszek powietrznych.

Nie pamietam na ktorym pinie jest komp od ABS.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Na standardowym kablu do VAG Fiat EcuScanem mozesz podlaczyc sie pod komputer silnika, po

> przelutowaniu pinu 3 na 7 mozna podlaczyc sie do komputera poduszek powietrznych.

> Nie pamietam na ktorym pinie jest komp od ABS.

> Pozdr.

No i pięknie...potrzebuję tylko sprawdzić błąd, który mi się ostatnio wyświetlił przy odpaleniu i zaraz zgasł... ok.gif

Napisano

> Cześć.

> Który program lepszy do "chałupniczego" kasowania błędów i prostej diagnostyki?

do JTD lepszy FES , do TS - alfadiag , koniec kropka

Napisano
  • Autor

> do JTD lepszy FES , do TS - alfadiag , koniec kropka

No i pojawia się konflikt bo ja mam TSa smile.gif

Alfadiag ruszy na VAGu?

Napisano

> Alfadiag ruszy na VAGu?

oczywiście , on generalnie został pod ten kabel zrobiony , a alfadiag tym lepszy dla TS że można robić resety , autoadaptacje , itp (alfadiag był robiony głównie pod alfowskie benzyniaki)

natomiast FES działa na vag kkl i na nowszym elm327

możesz też dodatkowo poszukać na necie darmowego UniDiag , stary program ale niezły

Napisano
  • Autor

> oczywiście , on generalnie został pod ten kabel zrobiony , a alfadiag tym lepszy dla TS że można

> robić resety , autoadaptacje , itp (alfadiag był robiony głównie pod alfowskie benzyniaki)

> natomiast FES działa na vag kkl i na nowszym elm327

> możesz też dodatkowo poszukać na necie darmowego UniDiag , stary program ale niezły

Dzięki. ok.gif

W weekend spróbuję powalczyć bokser.gif

Napisano
  • Autor

> Dzięki.

> W weekend spróbuję powalczyć

No i po badaniu, wypluło:

P0300

P0302

P0304

Czyli problemy z zapłonem. Teraz się zastanawiam od czego zacząć wymiany, kable, świece, cewki...

Błąd wyskakuje dopiero po przekroczeniu 140km/h a samochód nie traci mocy, nie dławi się, brak objawów poza błędem... niewiem.gif

Napisano

> No i po badaniu, wypluło:

> P0300

> P0302

> P0304

> Czyli problemy z zapłonem. Teraz się zastanawiam od czego zacząć wymiany, kable, świece, cewki...

> Błąd wyskakuje dopiero po przekroczeniu 140km/h a samochód nie traci mocy, nie dławi się, brak

> objawów poza błędem...

Zacznij od sprawdzenia świec, i przy okazji popatrz, czy cewki nie są za bardzo popękane.

Napisano
  • Autor

> Zacznij od sprawdzenia świec, i przy okazji popatrz, czy cewki nie są za bardzo popękane.

Tak zrobię, dzięki... ok.gif

Powiedz, warto inwestować w te platynowe NGK, bo różnica cenowa między nimi a zwykłymi jest znaczna.

Dziwi mnie tylko, dlaczego błąd wyskakuje po przekroczeniu danej prędkości a nie obrotów... hmm.gif

Napisano

błąd wyskakuje w wyniku obciażenia, czyli ilości dawki paliwa do zapłonu, a nie do samych obrotów

zwykłe świece dadzą radę, ale krócej

po założeniu nowych platynowych NGK poczułem dopiero jak silnik gładko oddaje moment obrotowy

Napisano
  • Autor

> błąd wyskakuje w wyniku obciażenia, czyli ilości dawki paliwa do zapłonu, a nie do samych obrotów

> zwykłe świece dadzą radę, ale krócej

> po założeniu nowych platynowych NGK poczułem dopiero jak silnik gładko oddaje moment obrotowy

A może być to spowodowane słabym paliwem? Ostatnio wyjątkowo zatankowałem na Lotosie i tak się zrobiło...

Tak czy inaczej świecom się przyjrzę.

Napisano

> Tak zrobię, dzięki...

> Powiedz, warto inwestować w te platynowe NGK, bo różnica cenowa między nimi a zwykłymi jest

> znaczna.

> Dziwi mnie tylko, dlaczego błąd wyskakuje po przekroczeniu danej prędkości a nie obrotów...

NGK niestety są produkowane w różnych miejscach na świecie i z ich jakością różnie bywa. Moim zdaniem zdecydowanie lepszym i pewniejszym wyborem będą Denso - zwykłe, platynowe lub irydowe. Po wielu problemach z NGK, stosuje Denso w aucie i kilku motocyklach i nie miałem nigdy żadnego problemu.

Napisano

> NGK niestety są produkowane w różnych miejscach na świecie i z ich jakością różnie bywa.

A gdzie są produkowane świeczki trafiające na nasz rynek??

Napisano

> A gdzie są produkowane świeczki trafiające na nasz rynek??

To wiedzą tylko Ci, którzy je kierują na nasz rynek.

Na 99,9% na dalekim Wschodzie.

Napisano

> To wiedzą tylko Ci, którzy je kierują na nasz rynek.

> Na 99,9% na dalekim Wschodzie.

To się zgadza, w Japonii smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.