Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[corsa c] uszkodzony alternator?

Featured Replies

Napisano

Po wczorajszych ulewach zaczęła się świecić kontrolka ładowania. Po odpaleniu samochodu kontrolka gaśnie i zaczyna migać po około minucie, aż świeci na stałe (przy okazji zaczyna się wraz z tym zapalać choinka na desce rozdzielczej, ale mniemam że to od spadku napięcia). Napięcie na klemach przy pracującym silniku to ok. 8,5V czyli za mało frown.gif. Pasek się nie ślizga. Dostęp do alternatora jest dobry, mam podstawową wiedzę z zakresu elektryki - co mogę zrobić we własnym zakresie żeby to naprawić? Co to mogło się popsuć? Może jakiś manual ktoś ma? Będę wdzięczny za każdą podpowiedz wink.gif

Napisano

> Dostęp do

> alternatora jest dobry, mam podstawową wiedzę z zakresu elektryki - co mogę zrobić we własnym

> zakresie żeby to naprawić?

żeby naprawić to napewno trzeba wyciagnać altek i pewnie wymienić regulator, nie wiem jak z zespołem diód hmm.gif

zanim jeszcze wezmiesz się za wyciaganie sprawdz jeszcze na jakim poziomie masz ładowanie na samym alternatorze

Napisano
  • Autor

> żeby naprawić to napewno trzeba wyciagnać altek i pewnie wymienić regulator, nie wiem jak z

> zespołem diód

Jeśli chodzi o diody - jeśli one padnięte to nie powinna kontrolka świecić non stop?

P.S

Pogorszyło się. Po włączeniu zapłonu mam migającą choinkę kontrolek + pykanie wszystkich przekaźników. Czy uszkodzenie połączenia z alternatorem może dawać takie objawy? Auto nie odpala nawet z pożyczonego prądu passed_out.gif

Napisano

> Jeśli chodzi o diody - jeśli one padnięte to nie powinna kontrolka świecić non stop?

U mnie w VC przy padniętej jednej diodzie kontrolka zachowywała się normalnie gasła po odpaleniu silnika niestety ładowania nie było.

Napisano

> Jeśli chodzi o diody - jeśli one padnięte to nie powinna kontrolka świecić non stop?

> P.S

> Pogorszyło się. Po włączeniu zapłonu mam migającą choinkę kontrolek + pykanie wszystkich

> przekaźników. Czy uszkodzenie połączenia z alternatorem może dawać takie objawy? Auto nie

> odpala nawet z pożyczonego prądu

Kontrolka będzie się świeciła przy padniętych diodach jak i braku ładowania spowodowanym przywieszeniem się szczotek a mały manual tutaj

Przy zbyt rozładowanym aku niema szans nawet z pożyczonego uruchomić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.