Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie stukowe

Featured Replies

Napisano

Witam Szanownych smile.gif Przejdę do konkretów. Jakiś czas temu podczas jazdy w gorące dni po Wawie silnik stracił moc, zaczął dygotać na biegu jałowym i prawie przygasać. Doczłapałem się do firmy, podpiołem opelscanera i nic nie wyskoczyło. Na uruchomionym silnku zacząłem programowo sprawdzać działanie EGR (chcę tutaj nadmienić, że pacjentką jest astra g z silnikiem z14xe, gaz założony pół roku temu, zrobione niecałe 20 kkm na gazie - 29.07 miała przegląd gazu). Po tym zabiegu silnik zaczął normalnie pracować. EGR umyty, kanał także, grzybek chodzi bez zacięć.Dodatkowo umyłem przepustnicę oraz MAP sensor. Wszystko ładnie tak działało przez tydzień. Obecnie mam spalanie stukowe, sporadycznie widnieje błąd P0300. Objaw taki, że na ciepłym silniku auto przy przyspieszaniu traci moc, silnik dostaje telepki i nie można normalnie jeździć. Przy bardzo delikatnym obchodzeniu się z pedałem gazu można jakoś podróżować. Poradźcie co robić. Czujnik wału sprawdzony - ma opór 2,7kOhm.

Napisano

Wypadają zapłony. Teraz kwestia tego co może być przyczyną. Na początek - gdy zacznie utykać - niech tak sobie potelepie kilkadziesiąt sekund. Potem go zgaś, poczekaj aż ostygnie i wykręć świece. Ich stan powie coś o tym co się dzieje w silniku. Przy okazji możesz obejrzeć DIS czy nie ma na nim widocznych uszkodzeń, pęknięć obudowy itp.

Napisano
  • Autor

Dziś w pracy udało mi się ustalić kilka ciekawych faktów - po pierwsze zawsze na zimnym silniku było słychać strzały w kolektor, po drugie temperatura w dolocie osiągnęła wartość 59*C! Czujnik został sprawdzony i jest w porządku - faktycznie rura od dolotu jest gorąca, dodatkowo została zmierzona temperatura w środku dolotu i wynik wyszedł podobnie. Po trzecie wykonano test ciśnienia sprężania - wyniki ciekawe (11; 12; 12; 12,5), po wlaniu oleju ciśnienie znacząco wzrosło w każdym cylindrze, natomiast w pierwszym odnotowano spadek po niecałej minucie od chwili zaprzestania kręcenia wałem. Teraz poprosiłbym o zinterpretowanie tegoż zjawiska - moim zdaniem są nieszczelne zawory dolotowe w 1. cylindrze, przez co gorące gazy spalinowe podgrzewają powietrze w układzie dolotowym, co znacząco wpływa na spalanie stukowe w moim silniku.

Napisano

Dolot się grzeje bo na dworze jest gorąco, a w komorze silnika jeszcze cieplej.

Taka różnica w sprężaniu jest dopuszczalna nawet przez fabrykę.

Skoro po dodaniu oleju ciśnienie wzrosło tzn, że nieszczelność jest w pierścieniach. Ale tym też bym się nie przejmował, TTTM.

Problem jest w układzie zapłonowym.

Napisano

Jesli silnik wyposazony jest w listwe zaplonowa, proponowalbym ja dokladnie obejrzec, ew podmienic na 100% sprawna. Jesli jest DIS, odmienic na 100% sprawny, przejrzec swiece i przewody zaplonowe (nie pamietam po prostu w ktorym silniku gdzie co jest...)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dziś rano jadąc do pracy sprawdzałem na opelscanerze mapsensor, egr oraz temperaturę dolotu. Temperatura osiągnęła max. 26 stopni, mapsensor wariował przy telepce a EGR raz otworzył się przy telepce do 99%! WTF? angryfire.gif Listwa zmieniona na taką samą czyli Delphi w zeszłe wakacje a także świece GM (ostanio też wymieniłem 3 tygodnie temu), EGR nie pamiętam, ale w chyba w czerwcu zeszłego roku - także Delphi. Dodatkowo EGR i przepustnica są regularnie czyszczone - co kwartał. Wytłumaczcie mi jedno. Jeśli padła by cewka/cewki to chyba w opelscanerze była by jakaś informacja, a nie tylko kod P0300.

Napisano

podmień lub zaślep EGR

Napisano
  • Autor

Wyjąłem wtyczkę EGR i nadal była telepka, czyli EGR odpada. Nie chcę inwestować dużych sum pieniężnych, czy może ktoś z Szanownych posiada identyczny silnik lub z16xe i mieszka w Wawie lub okolicach? Albo jeszcze lepiej, czy ktoś z Was nie posiada oscyloskop?

Napisano

Ale jeżeli EGR zacina się w pozycji OTWARTY - spaliny nadal się dostają do obiegu i jak najbardziej będzie telepało.

Miałem podobnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

EGR napewno nie zacina się - po umyciu zawsze sprawdzam, czy grzybek wysuwa się podłączając zawór pod aku z potencjometrem nastawnym. Ale w tych modelach dość często padały cewki. Swoją obejrzałem, nie widzę żadnych spękań ani nadpaleń. Chyba przez ten gaz padła, ale po półroku (zrobiłem niecałe 20kkm na gazie).

Napisano

ja bym jeszcze jednak na próbę zaślepił EGR, wystarczy wyciąć tymczasowo z puszki po piwie, jak się okaże że EGR to kup na allegro profesjonalną zaślepkę.

Napisano
  • Autor

Podejrzewam, że EGR nie powoduje codziennych porannych przypadłości tzn. strzały w kolektor. Bardziej stawiam na zapłon, ponieważ na wysokich obrotach jest już wszystko w porządku. EGR nie powodowałby strzałów. Co do telepki - już usunięta, ale to będzie moja tajemnica 270635636-JUMP2.gif Panowie i Panie, jeśli ktoś dysponuje zestawieniem wartości, jakie powinny być generowane przez czujniki w silniku z14xe byłbym wdzięczny.

Napisano

> Co do telepki - już usunięta, ale to będzie moja tajemnica Panowie

> i Panie, jeśli ktoś dysponuje zestawieniem wartości, jakie powinny być generowane przez

> czujniki w silniku 114xe byłbym wdzięczny.

A to już będzie nasza tajemnica...

grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Ok, umiesz zmotywować ludzi. Nie wiem, czy to akurat to, ale mocniej dokręciłem cewkę do głowicy - może zrobiłem po pół obrotu na każdej ze śrub...

Napisano

Może się czepiam, jeżeli robisz ze swoich spostrzeżeń tajemnice to już Twoja sprawa, ale chyba w takim razie trafiłeś na złe forum. Oczekujesz pomocy, a sam nie dając nic od siebie.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Zażartowałem z tą "tajemnicą". Ale faktycznie po ponownym dokręceniu śrub mocujących cewkę zapłonową do głowicy telepka momentalnie ustąpiła. Natomiast nie ustapiły poranne strzały w kolektor. Na benzynie nadal mam dziwne wrażenie zamulenia silnika. Podczas przechodzenia z gazu na benzyne silnikiem szarpnie a na biegu jałowym obroty spadają na chwilę na do ok 600rpm.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Dolot się grzeje bo na dworze jest gorąco, a w komorze silnika jeszcze cieplej.

> Taka różnica w sprężaniu jest dopuszczalna nawet przez fabrykę.

> Skoro po dodaniu oleju ciśnienie wzrosło tzn, że nieszczelność jest w pierścieniach. Ale tym też

> bym się nie przejmował, TTTM.

> Problem jest w układzie zapłonowym.

Może i masz rację, ostatnio wykręciłem świece po jeździe na no Pb. Wszystkie świece niby w porządku, tzn na pierwszej jest czarny nalot jakby po oleju. Czyżby głowica do roboty? Zauważyłem, że auto zaczyna mocno żłopać benzynkę - przy jeździe po Wawie wychodzi 11L jadąc racjonalnie do 2500 obrotów. Obie sondy oscylują ładnie od 0,1 do 0,9V.

Napisano

> Czyżby głowica do roboty?

Eee tam. A nie masz fotki tej świecy?

> Obie sondy oscylują ładnie od 0,1 do 0,9V.

Przy stałych obrotach druga też oscyluje? To katalizator się skończył.

Napisano
  • Autor

Fotki świecy akurat nie mam, ale jeśli chodzi o katalizator, to już sam nie wiem. W lutym jak kat wziął rozwód z kolektorem to organoleptycznie sprawdziłem go - był szary w środku, żadnych zagnieceń, nic nie latało luzem a po spojrzeniu pod światło było widać drożne cele. Chyba zostaje mi jeszcze wizyta na OSKP na analizę spalin.

Napisano

>Chyba zostaje mi jeszcze wizyta na OSKP na analizę spalin.

Nie ma sensu...

Jeżeli sonda pierwsza oscyluje znaczy się mieszanka jest stechiometryczna (idealna), za katalizatorem spaliny powinny być ubogie więc sonda powinna oscylować w okolicy 0 V, jeżeli również oscyluje do 1 V znaczy to, że mieszanka jest taka sam jak przed katalizatorem co znaczy, że katalizator nie działa.

PZDR VEN

Napisano

w oststnim czasie też miałem prawie wszystkie takie same objawy co tu popisałeś bez "telepki" dodatkowo ciśnienie w zbiorniczku wyrównawczym, twardniejące węże do chłodnicy ... wszystkie objawy ustąpiły po wymianie uszczelki pod głowicą, a auto znowu ozyło ()

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Przepraszam, że tak długo nie pisałem. Natomiast teraz mam trochę czasu, więc mogę poświęcić go na dokończenie wątku. Na przełomie października i listopada zapadła decyzja o zdjęciu głowicy, gdyż zaczęło ubywać już trochę płynu chłodzącego. Po zdjęciu głowicy (ile wysiłku to mnie kosztowało i dwóch innych kolegów - i tu wielkie podziękowania dla nich) okazał się taki piękny widok (załącznik). Wszystkie zawory do wypolerowania i dotarcia wraz z gniazdami. Żadnych pęknięć, wżerów lub innych uszkodzeń. Głowica do splanowania i montaż, uszczelki elringa, nowe śruby i do tego nowy zestaw rozrządu (rolki ina, pompa doltz i pasek gates). Strzelanie zniknęło, lecz cały czas lekko szarpie. Teraz czekam na wypłatę i kupię świece denso TT do gazu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.