Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpie silnikiem Fiat Brava 1.2 16V

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wczoraj pojawił się u mnie następujący problem: Gdy auto jest rozgrzane po jeździe, chwilę postoi i jest odpalone, to podczas jazdy szarpie samochodem i to dosyć mocno do czasu aż się na maxa nie rozgrzeje. Tak jakby przestawał palić na ułamki sekund na 2 gary. Żadnej marchewy nie zapala. Dzieje się tak zarówno na Pb i LPG.

Cewkę przed chwilą podmieniłem na starą (dobrą) i jest dokładnie to samo. Kable i świece zmieniane ok. 15kkm temu.

Co może być tego przyczyną?

Napisano

> Co może być tego przyczyną?

Obstawiał bym sondę lambda

Napisano

> Cewkę przed chwilą podmieniłem na starą (dobrą) i jest dokładnie to samo. Kable i świece zmieniane

> ok. 15kkm temu.

> Co może być tego przyczyną?

Obejrzyj te świece

Napisano

> Obejrzyj te świece

Ja mam bravo 1,4 i podobne kłopoty mam nadzieję,że rozszyfrowane

nie pomogła wymiana sondy lambda,czujnika położenia wału, a mam nadzieję,że pomoże wymiana nastawnika obrotów biegu jałowego / silniczka krokowego/.Na ten moment testuję założoną

używkę.Mam na to 4 dni póżniej podejmiemy decyzję czy pozostawić używkę czy wymienić na oryginał 0132008600 /taki był wymontowany z mojego autka.Samochód nie gaśnie po zdjęciu nogi z gazu , nie szarpie spokojnie dojeżdżam do skrzyżowania nie mysląc o tym,że za chwilę będę obiektem przedstawienia

gorący miał problemy z odpaleniem.Oby Panu udało się ustalić przyczynę.Mam pytanie odnośnie decyzji założyc nówkę oryginał czy zostać przy używanej części?

Napisano

Ja z tym problemem bujałam się chyba z rok, najpewniej trafiałam na magików a nie na fachowców.Unikałam ASO pojechałam do speca,który wymienił świece i przewody skasował za usługę 300 zl nawet nie podłączył do egzaminera.Zastanawiam się czy nie wrócić do starych przewodów i świec to były oryginały a on włożył przewody SENTECHA i świece Boscha.Wygłąd świec nie wskazywał na ich złą pracę /suche nie zalane.Moje pytanie dotyczy powrotu dodo oryginału.Czytałam niepochlebne opinie zarówno o tych świecach jak i o przewodach WN SENTECH

Trafna mam nadzieję diagnoza padła jednak w ASO Fiata

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam, u mnie podobne problemy (1.4 12V - żony)

OBJAWY:

1. Silnik musi być rozgrzany

2. Przydławia się podczas wyprzedzania.

3. Podczas jazdy z równą prędkością potrafi zrobić kilka kangurów

4. Niestabilne obroty biegu jałowego (rzadko)

5. Gaśnięcie przy wchodzeniu z obrotów na obroty jałowe (rzadko)

6. Podczas jazdy przy hamowaniu silnikiem i ponownym wciśnięciem gazu, chwila zastanowienia (prawie zawsze)

7. Kiedy silnik jeszcze nie rozgrzany ale już ciepły podczas przyspieszania chwilowa praca na 3 cylindrach

8. Większe spalanie.

9. Objawy nie występują na zimnym silniku.

DIAGNOZA Z KOMPA:

1. Potencjometr pprzepustnicy

2. Czujnik obrotów (czujnik położenia wału)

3. Sonda lamba (pomiary pomiędzy 0,3-0,6V)

DIAGNOZA MECHANIKA:

Sonda lambda

Wiem, że temat szeroko omawiany, czytałem prawie wszystko, ale lista potencjanych usterek bardzo długa.

Proszę o ewentualną Waszą opinię.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wymiana sondy nie pomogła.

Z wypiętą sonda zachowanie identyczne

shocked.gifshocked.gifshocked.gif

Napisano

> Wymiana sondy nie pomogła.

> Z wypiętą sonda zachowanie identyczne

a silnik krokowy próbowałeś podmienić?

Napisano

Zaczynam dopiero boje z tymi objawami.

Nie stawiłbyś na przepustnicę, albo czujnik obrotów?

Mam przy okazji dziwne zachowanie obrotomierza podczas jazdy, czsami lata jak opętany.

Ale to chyba nie ma nic wspólnego z czujnikiem położenia wału?

HELP

Napisano

> Zaczynam dopiero boje z tymi objawami.

> Nie stawiłbyś na przepustnicę, albo czujnik obrotów?

> Mam przy okazji dziwne zachowanie obrotomierza podczas jazdy, czsami lata jak opętany.

> Ale to chyba nie ma nic wspólnego z czujnikiem położenia wału?

> HELP

Chyba jednak ma. To czujnik położenia wału liczy obroty i wg niego działają wtryski, świece no i obrotomierz.

Napisano

UPS

To jeden z błędów, który wyszedł na kompie (a były 3: sonda, czujnik obrotów, potencjometr przepustnicy)

Kiedyś czytałem, że to cewka daje sygnał na obrotomierz, albo może za dużo filmów się naoglądałem.

Mechanik był pewny, że to sonda (argumentował to zbyt małym zakresem pracy sondy 0.3-0.6mV)

Ale dzięki Kolego, jeśli to ten czujnik daje sygnał, a czasami obroty wariują, to może trafiony zatopiony.

Napisano

> UPS

> To jeden z błędów, który wyszedł na kompie (a były 3: sonda, czujnik obrotów, potencjometr

> przepustnicy)

> Kiedyś czytałem, że to cewka daje sygnał na obrotomierz, albo może za dużo filmów się naoglądałem.

Hehe, wszystko się zgadza tylko pomyśl co daje sygnał cewce?

> Mechanik był pewny, że to sonda (argumentował to zbyt małym zakresem pracy sondy 0.3-0.6mV)

> Ale dzięki Kolego, jeśli to ten czujnik daje sygnał, a czasami obroty wariują, to może trafiony

> zatopiony.

Nie podmienisz to się nie dowiesz. Może ma zwarcie, może zaśniedziała wtyczka... jest wiele opcji.

Napisano

> Hehe, wszystko się zgadza tylko pomyśl co daje sygnał cewce?

> Nie podmienisz to się nie dowiesz. Może ma zwarcie, może zaśniedziała wtyczka... jest wiele opcji.

ja wcześniej wymieniłam czujnik położenia wału , potem sondę lambda a dopiero wymiana silnika krokowego dała pożądany efekt.

Napisano

Czujnik zamówiłem, jak wymienię, będzie obrzuta i napewno podzielę się informacjami.

Pzdr

P.S.

A tak na marginesie, gdzie jest umieszczony ten czujnik, żebym nie szukał pod blokiem smile.gif

Napisano

Witam

Koledzy wymiana czujnika obrotów nie dała rezultatu.

Ale kolejne spostrzeżenie i objaw do tych wszystkich opisanych wyżej:

- dzisiaj dusił się na maksa, tak jakby nie dostawał paliwa, było jedne wielkie buuuu..... Ale ciekawa rzecz, że po wciśnięciu pedału gazu do oporu, załapywał na chwilę i znowu było buuuu...

Może rzeczywiście po przepustnica albo silnik krokowy, a może coś z paliwem, wtryskiem, albo... no właśnie, przestudiowałem całe nasze forum i pod te objawy możnaby wymienić pół osprzętu:)

Pzdr

Napisano

> Witam

> Koledzy wymiana czujnika obrotów nie dała rezultatu.

> Ale kolejne spostrzeżenie i objaw do tych wszystkich opisanych wyżej:

> - dzisiaj dusił się na maksa, tak jakby nie dostawał paliwa, było jedne wielkie buuuu..... Ale

> ciekawa rzecz, że po wciśnięciu pedału gazu do oporu, załapywał na chwilę i znowu było

> buuuu...

> Może rzeczywiście po przepustnica albo silnik krokowy, a może coś z paliwem, wtryskiem, albo... no

> właśnie, przestudiowałem całe nasze forum i pod te objawy możnaby wymienić pół osprzętu:)

> Pzdr

Hmmm... mam tu na podwórku bravę szwagierki w której komp odmówił posługi. Wtryski wymieniane, pompa 3x i dławi się, szarpie, nie jedzie - trzeba zrobić reset autoadaptacji ale to w przypadku aut z LPG się tak robi.

Napisano

> Hmmm... mam tu na podwórku bravę szwagierki w której komp odmówił posługi. Wtryski wymieniane,

> pompa 3x i dławi się, szarpie, nie jedzie - trzeba zrobić reset autoadaptacji ale to w

> przypadku aut z LPG się tak robi.

Robi się jak instalacja jest wystrojona na odwal i rozjeżdża się mapa paliwa.

Napisano

Problem w dalszym ciągu nie rozwiązany.

Przy okazji wyszła wymiana wałka rozrządu, na 4 cylidrze był próg 5mm. Miałem nadzieję, że to będzie to, ale jak się nagrzeje cały czas się dławi, kangurzy (szczegółowe objawy opisane kilka postów wyżej)

Pzdr

• 2 tygodnie później...
Napisano

BINGO

Po wymianie przepustnicy z wtryskiem, objawy ustąpiły

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.