Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym grozi jazda bez paska wieloklinowego?

Featured Replies

Napisano

czegoś tu nie rozumiem:

założyłeś nowy pasek, który sie kreci jak powinien, ale czy napędza pompę wspomagania czy tylko się ślizga po jej kole nie powodując pracy pompy?

widzę, że szykuje się grubsza operacja, spróbuj rady Piotra_T, jak uruchomisz silnik na kilka sekund nic tej pompie się nie stanie a Ty będziesz wiedział...

Napisano

> Pewnie nikt mi nie uwierzy ale ja kiedys latem bez plynu chlodniczego przjechalem renault Clio I

> 3/4 trasy z Wroclawia do Poznania.... Czyli jakies 100km. Jak jechalo sie 100km na godzine to

> silnikowi wystarczalo chlodzenie powietrzem (temperature pokazywal w normie).

Tylko zwykle czujniki przewidziane sa, aby pracowac w plynie chlodzacym a nie w powietrzu, wiec moga bardzo falszowac wskazania. Mialem taki przypadek jak koles mnie zatrzymal bo chyba auto mu sie pali (czy nie mam czegos aby odlaczyc kleme). Po ogledzinach okazalo sie ze w samochodzie nie bylo plynu chlodzacego, koles stwierdzil niemozliwe bo wskazowka lezala na niebieskim polu.

> Ale jak

> dojechalem do Poznania to trzeba bylo sie zatrzymywac co pare km i czekac 15 minut aby sie

> schlodzil

> Autko przejechalo pozniej jeszcze 100kkm i nic mu nie bylo. Potem nie wiem bo zostalo sprzedane

> Byla to wersja benzynowa. Autor ma diesla a diesle podobno mniej sie grzeją. Wg mnie przejechanie

> 15 km z zatrzymawanie sie np pare razy, nawet po miescie nie spowoduje zadnej powaznej awarii.

> Przeciez kiedys silniki byly chlodzone tylko powietrzem nawet Porsche 911 do 1996

Wiele maszyn budowlanych pracujacych w ciezkich warunkach jest chlodzonych olejowo powietrznie, ale zostaly tak zaprojektowane aby jednak mialy skuteczne chlodzenie.

Napisano
  • Autor

> czegoś tu nie rozumiem:

> założyłeś nowy pasek, który sie kreci jak powinien, ale czy napędza pompę wspomagania czy tylko się

> ślizga po jej kole nie powodując pracy pompy?

Pierwszym i jedynym objawem było brak wspomagania kierownicy. Po konsultacjach na AK wniosek był jeden: zerwany pasek wielorowkowy. Niestety po pracy zajrzałem pod maskę i okazało się, że pasek cały, się kręci i wszystkie koła też się obracają.

> widzę, że szykuje się grubsza operacja, spróbuj rady Piotra_T, jak uruchomisz silnik na kilka

> sekund nic tej pompie się nie stanie a Ty będziesz wiedział...

albo tak zrobię, albo odpuszczę i dam zarobić mechanikowi frown.gif

Jedynym sposobem na spuszczenie płynu to strzykawka i przez zbiorniczek?

Napisano

> Jedynym sposobem na spuszczenie płynu to strzykawka i przez zbiorniczek?

Moze sa i inne, ale ja akurat tak robilem. Jest jeszcze opcja z gatunku trywialnych - naciag paska. Moze i pompa sie kreci, ale pasek sie slizga, pompa zatem kreci sie za wolno i stad masz praktycznie brak wspomagania.

Napisano
  • Autor

> Moze sa i inne, ale ja akurat tak robilem.

I ostatnie chyba pytanie: czy jak wyciągnę plyn to nic sie nie zapowietrzy?

Jest jeszcze opcja z gatunku trywialnych - naciag paska.

> Moze i pompa sie kreci, ale pasek sie slizga, pompa zatem kreci sie za wolno i stad masz

> praktycznie brak wspomagania.

Pasek przy wyłączonym silniku twardy, nie ugina się zbytnio. A przy odpalonym, jakby był luźny to by chyba 'latał' góra dół. Na oko wszystko ładnie się kręci. Wszystko oprócz kierownicy.

Napisano

> I ostatnie chyba pytanie: czy jak wyciągnę plyn to nic sie nie zapowietrzy?

Zapowietrzy sie. Po wlaniu plynu procedura przewiduje parokrotne skrecenie kol do skrajnych polozen (lewo-prawo). Tyle, ze jak pompa nie dziala to sie nie zapowietrzy bo nic nie wyrzuci.

> Pasek przy wyłączonym silniku twardy, nie ugina się zbytnio. A przy odpalonym, jakby był luźny to

> by chyba 'latał' góra dół. Na oko wszystko ładnie się kręci. Wszystko oprócz kierownicy.

Tak czy inaczej czeka Cie chyba wizyta u mechanika, zdalne diagnozy maja mala trafnosc zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.