Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzone panewski i wał korbowy - naprawiać czy wymieniać?

Featured Replies

Napisano

No to porumakowałem - w sobotę zaczęło mi "coś" stukać w silniku. Dzisiaj mechanik po rozkręceniu stwierdził, że uszkodzone są panewki i wał korbowy ooniee.gif

Kondolencje ślijcie na priv-a

Pytanie za sto punktów - brać się za naprawę tego silnika czy zrobić swapa z anglika? Nie chodzi mi tu tylko o koszty ale przede wszystkim o trwałość - chciałbym jeszcze tym autem pojeździć kilka lat.

Napisano

> tu tylko o koszty ale przede wszystkim o trwałość - chciałbym jeszcze tym autem pojeździć

> kilka lat.

logiczne ze robic

Napisano

jak są uszkodzone?

Rozumiem, że mechanik ma wał i panewki na stole... jeśli tak to coś nie coś powinien o tym powiedzieć, jeśli nie to można zapakować do pudła i podjechać do warsztatu szlifierskiego z pytanie co po ile na kiedy i czemu tak drogo a w ogóle to czy jest sens.

Jeśli nie przegrzałeś silnika, sądzę, że warto szlifnąć i poskładać ew. można się zainteresować pierścieniami / tłokami ew. szlifem bloku. Wiem, że tu mowa o poważniejszych kosztach (kapitalka) ale silnik potem jak nówka sztuka, chyba, że znajdziesz pewny silnik z anglika...

Jeśli zamierzasz to zrobić dla siebie i cieszyć sie jeszcze długi czas z auta - rozważ kwestię remontu, jeśli nie - to kupi silnik i po ptokach

Napisano
  • Autor

Mechanior twierdzi, że uszkodzenia są na tyle poważne, że szlifowanie raczej nie wchodzi w grę - albo wymiana części na nowe albo swap silnika.

Z tym, że chciałbym jeszcze pogadać z drugim mechanikiem - a nuż się okaże, że jednak nie jest tak tragicznie

Napisano

> Mechanior twierdzi, że uszkodzenia są na tyle poważne, że szlifowanie raczej nie wchodzi w grę -

> albo wymiana części na nowe albo swap silnika.

> Z tym, że chciałbym jeszcze pogadać z drugim mechanikiem - a nuż się okaże, że jednak nie jest tak

> tragicznie

A możesz napisać z jakiego powodu dół silnika poleciał? bo okaze sie ze pompa oleju padłai przytarty rozrząd jest itd...

Napisano

Wymień silnik bo później się okaże że trzeba jeszcze coś i jeszcze i wyjdzie remont za 5000zł :D

Napisano
  • Autor

> A możesz napisać z jakiego powodu dół silnika poleciał? bo okaze sie ze pompa oleju padłai

> przytarty rozrząd jest itd...

To jeszcze jest do zbadania. Gdyby tak było jak mówisz zdecydowałbym się raczej na swapa.

Napisano
  • Autor

> Wymień silnik bo później się okaże że trzeba jeszcze coś i jeszcze i wyjdzie remont za 5000zł :D

A załatwisz mi silnik używany ale z gwarancją? smile.gif

Napisano
  • Autor

A swoją drogą czy ktoś może wie jaki byłby koszt szlifowania wału?

Napisano

znajdź w necie nr tel do warsztatu szlifierskiego i zapytaj.

Swojego czasu zlecałem szlify silników w jednym warsztacie, średnio jeden kompletny szlif w tygodniu plus kilka głowic, wałów, bloków, średni koszt (5 lat temu) szlify wału korbowego i bloku, + pełny remont głowicy i jeszcze tam jakieś pierdołki kosztowały około 1000 zł, nie wiem jak to teraz wygląda, wtedy miałem też spore rabaty jako stały, pewny klient...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.